UNTRR:

ASF trebuie să atenţioneze şoferii să încheie poliţe RCA numai la societăţile de asigurare solvabile

30 nov. 2015 Bănci-Asigurări
A.L.
ASF trebuie să atenţioneze şoferii să încheie poliţe RCA numai la societăţile de asigurare solvabile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să atenţioneze utilizatorii de RCA, respectiv carte verde, să încheie poliţe la societăţile de asigurare solvabile deoarece, în situaţia în care un asigurător intră în faliment, chiar dacă Fondul de Garantare ar mai avea resurse pentru despăgubiri, acestea sunt limitate la 100.000 euro pe cererea de despăgubire, transmite un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit sursei citate, orice sumă care trebuie despăgubită peste această valoare rămâne în răspunderea utilizatorilor. "Sumele maximale de despăgubire pot fi limitate la 5 milioane de euro precum în România sau nelimitate precum în Franţa. Conducătorul auto al unui autoturism din România care produce o vătămare corporală severă unui director general de bancă din Franţa, poate ajunge să plătească sume de peste 10 milioane de euro despăgubiri, în condiţiile în care poliţa unei firme viabile i-ar acoperi dauna. În cazul unei firme de asigurări româneşti în insolvenţă, tot ce depăşeşte suma suportată de Fondul de Garantare - 100.000 euro, va trebui suportat de utilizatorul poliţei RCA/carte verde", susţin reprezentanţii UNTRR.

Totodată, reprezentanţii UNTRR consideră că permiţând funcţionarea în continuare a unor astfel de firme în România, ASF expune consumatorii de RCA/carte verde la riscuri de plată de până la 4,9 milioane de euro pentru eventuale daune produse în România şi la sume posibil mult mai mari pentru daune produse în ţări în care nu există astfel de plafoane.

"Măsurile de creştere a solvabilităţii aplicabile cu 1 ianuarie 2016, pun în dificultate şi asiguratorii şi asiguraţii. Societăţile de asigurări au nevoie de mai mulţi bani, iar acţionarii nu sunt dispuşi să mai aducă bani de acasă pentru o afacere care nu e mereu atât de profitabilă pe cât s-ar fi aşteptat", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii UNTRR susţin că asiguratorii din România nu pot creşte valoarea asigurărilor CASCO sau CMR, pentru că pe aceste segmente de piaţă sunt libere, iar transportatorii români deja cumpără aceste asigurări direct de la firme de asigurări din străinatate, astfel că 'soluţia rămasă este creşterea valorii asigurărilor obligatorii'.

UNTRR arată că trebuie luate măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru a avea o piaţă a acestor asigurări obligatorii sustenabilă, durabilă şi care să nu fie expusă exceselor.

"În această piaţă liberă, costul RCA/carte verde va depăşi foarte probabil 10.000 euro per vehicul comercial şi 1.000 euro pe Logan peste 6 luni şi atunci autorităţile vor constata colapsul pieţei RCA/carte verde. Soluţia imediată este preluarea controlului acestei pieţe RCA, prin formarea unui pool de asigurări după modelul PAID - asigurării obligatorii pentru locuinţe, existent în România", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ASF au anunţat vineri că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% - 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.

În urma analizei efectuate de specialişti din cadrul instituţiei, reprezentanţii ASF susţin că au fost identificate atât soluţii şi măsuri structurale pentru o mai bună funcţionare a pieţei poliţelor RCA, cât şi acţiuni pe care autoritatea le va întreprinde în perioada imediat următoare.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Euro s-a apreciat la 4,8127 lei
28 feb. C.B.


ROBOR la trei luni a scăzut la 2,93%
28 feb. D.B.


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,8068 lei
28 feb. Cristiana Bănică


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 2,62%
28 feb. Cristiana Bănică


180 MILIARDE DOLARIFondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut câştiguri record în 2019
28 feb.


BCE, foarte îngrijorată de extinderea epidemiei de coronavirus
28 feb.


ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2018Banca Transilvania şi-a crescut profitul net la 1,62 miliarde lei
28 feb. E.O.


Ne-am împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative
28 feb.


Creşterea pensiilor cu peste 10% decât cea a salariilor adânceşte deficitul6
27 feb. D.B.


Euro s-a depreciat la 4,8068 lei
27 feb. B.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.