Educaţia se reorientează către învăţământul profesional

04 ian. Cultură
O.D.
Educaţia se reorientează către învăţământul profesional

Educaţia se va orienta, începând cu acest an, către învăţământul profesional şi tehnic. A fost pusă la punct o campanie de informare în acest sens, tocmai pentru ca informaţii esenţiale să ajungă la cât mai mulţi elevi dornici să înveţe o meserie. Rămâne de văzut dacă noul ministru al Educaţiei va decide să meargă pe aceeaşi linie ca predecesorul său, cel puţin în acest caz punctual, sau va veni cu o altă viziune, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii 27 de ani. Dincolo de deciziile miniştrilor, a devenit evident pentru toată lumea că învăţământul profesional este absolut necesar, pe piaţa muncii existând un deficit de personal tânăr şi calificat. În plus, mulţi tineri ajung după patru ani de liceu teoretic să nu aibă nicio calificare şi nicio diplomă, prima lor opţiune fiind ...şomajul.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNIDPT) vor derula programul naţional "2017 - anul învăţământului profesional şi tehnic în România". Conform edu.ro, desfăşurarea acestei campanii de informare şi conştientizare privind rolul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi a învăţământului dual, a fost aprobată, la finele anului 2016, prin ordin de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: " Miza esenţială a campaniei este schimbarea percepţiei în legătură cu acest traseu de educaţie şi formare profesională, întrucât educaţia şi formarea profesională iniţială au un rol esenţial pentru dobândirea de abilităţi, cunoştinţe şi aptitudini necesare integrării pe o piaţă a muncii dinamică şi competitivă. De asemenea, se urmăreşte atragerea unui număr semnificativ de elevi şi companii în învăţământul profesional şi tehnic prin evenimente de diseminare a beneficiilor pe care părţile implicate le pot obţine. Programul activităţilor din cadrul acestei campanii vizează atât specialiştii din domeniul educaţiei şi formării profesionale iniţiale (inspectori şcolari, cadre didactice din unităţile de învăţământ profesional şi tehnic şi din unităţile de învăţământ gimnazial), cât şi elevii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora, reprezentanţii structurilor parteneriale consultative pentru învăţământul profesional şi tehnic şi operatorii economici. Pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic, inclusiv a învăţământului dual, va fi organizată, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ gimnazial, "Săptămâna meseriilor". Cu acest prilej elevii de clasa a VIII-a şi părinţii lor vor putea obţine informaţii utile şi relevante despre modul de organizare şi funcţionare a învăţământului dual, condiţiile de acces la învăţământul profesional şi tehnic sau beneficiile formării profesionale iniţiale prin învăţământul profesional şi tehnic în general şi ale formării prin învăţământul dual în special. Activităţile prevăzute presupun şi organizarea de informări publice referitoare la învăţământul dual, la modul de organizare şi funcţionare al acestuia, la etapele constituirii formaţiunilor de studiu, la calendarul şi modul de organizare şi desfăşurare a admiterii".

În derularea acestei campanii se vor implica inspectoratele şcolare judeţene, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, unităţile de învăţământ şi agenţi economici. În ultimul an au apărut informaţii legate de colaborari de succes dintre anumite intreprinderi mari şi şcoli profesionale, în care o parte din costurile de instruire şi din bursele şcolare au fost suportate de către agenţii economici, care oferă şi locuri de muncă absolvenţilor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Statuia lui Ion I. C. Brătian de la Oradea, inaugurată
24 nov. G.F.


Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu a ajuns la Teatrul "Constantin Tănase"
24 nov. G.F.


NECROLOGActriţa Stela Popescu a murit
23 nov. ALEXANDRA CISMARU


EDUCAŢIEMinistrul "veşti bune": buget record pentru ultimul deceniu1
22 nov. O.D.


"Formarea" a 55.000 de profesori: 42.000.000 de euro1
20 nov. O.D.


CNC alocă 50 milioane lei pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri
16 nov. G.F.


Realitatea crudă, mulţi elevi nu mai ajung deloc la şcoală3
16 nov. OCTAVIAN DAN


Reformele împing educaţia înainte spre... trecut1
26 oct. OCTAVIAN DAN


MCIN a demarat procedurile de restituire a donaţiilor pentru "Cuminţenia Pământului"
25 oct. George Fiorcoş


Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!
20 oct. OCTAVIAN DAN

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.