Anchetă parlamentară cu privire la avizarea proiectului minier de la Certej

19 iun. 15:51 Miscellanea
A.I.
Anchetă parlamentară cu privire la avizarea proiectului minier de la Certej

O delegaţie formată din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch România cu privire la avizarea proiectului minier, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii a Senatului vine după ce Mining Watch România a înregistrat o petiţie care semnalează grave ilegalităţi, printre care evaluarea fragmentată a impactului de mediu pentru perimetrele miniere deţinute de Deva Gold sau tăierea etapizată a unei păduri de 165 de hectare, fără a respecta prevederile Codului Silvic.

Comisia, formată din senatorul Iancu Caracota (PNL), Emilia Arcan (PSD), Virginel Iordache (PSD) şi Mihai Goţiu (USR) s-a întrunit atât cu reprezentaţii Mining Watch cât şi cu şefii instituţiilor deconcentrate din Hunedoara. Cu această ocazie au fost audiaţi primarul comunei Certeju de Sus, şefii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Serviciului de Gospodărire a Apelor şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara.

Rezultatele anchetei desfăşurate vor îmbrăca forma unui raport ce va fi publicat, cel mai probabil în luna septembrie.

Mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold şi se află în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 - ROSPA 0132 Munţii Metaliferi.

În imediata vecinătătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deţine alte patru perimetre miniere: Băiţa-Crăciuneşti, Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, asa cum rezultă din harta perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4 865 de hectare o depăşeste de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană. Din chiar datele tehnice furnizate de compania Eldorado Gold, cele patru perimetre adiacente nu sunt destinate a deveni proiecte miniere distincte, ci în fapt etape de extindere a proiectului minier iniţial de la Certej. Exploatarea acestor noi zăcăminte ar folosind aceeaşi infrastructură tehnologică: uzină de procesare, iazuri de decantare etc.

Cu toate acestea, proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit acordul de mediu nr. 8 din 5.07.2012, revizuit la data de 28.11.2013 de către Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare sus-arătate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

ISU BUCUREŞTI-ILFOV: Patrusprezece copaci căzuţi pe maşini sau carosabil, opt curţi inundate şi o persoană decedată, în urma furtunii
21 sep. M.I.


Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Clăraşi, într-un dosar de evaziune fiscală
21 sep. Mina Irina


Trafic îngreunat pe A1 din cauza unui camion cu baloţi de paie care a luat foc
21 sep. Mina Irina


FIREA:"Voi face plângere penală împotriva celor care au transmis mesaje false conform cărora autorităţile ar ţine secret impactul fenomenelor meteorologice"
20 sep. A.C.


UPDATEUn bărbat a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste el în urma furtunii din Capitală
20 sep. A.C.


ÎN CONTEXTUL AVERTIZĂRILOR METEOROLOGICE,Firea propune ca şcolile din Bucureşti să îşi încheie cursurile de la ora 17:00
20 sep. M.I.


Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţă mutarea protestelor în stradă
19 sep. Andrei Stan


UPDATE/ FOSTUL OFIŢER AL SRI DANIEL DRAGOMIR:"Am lăsat la Comisia SRI o listă de 65 de persoane care cred că ar putea fi audiate"
19 sep. S.A.


Percheziţii DIICOT în Mureş la persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc
19 sep. Andrei Stan


Anchetă penală în cazul exploziei de la abator
19 sep. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.