CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19-26 MAI

Marius Pandele, "Prime Transaction": "Banca Transilvania - una dintre cele mai subevaluate acţiuni"

30 mai. Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
Marius Pandele, "Prime Transaction": "Banca Transilvania - una dintre cele mai subevaluate acţiuni"

Preţul titlurilor TLV au atins maximul istoric, la finalul săptămânii trecute  

BET, cea mai mare creştere dintre principalii indici de la BVB

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au avut o evoluţie spectaculoasă, săptămâna trecută, cotaţia ajungând la maximul ultimilor nouă ani, ca valoare, respectiv maximul istoric, având în vedere preţurile ajustate ca urmare a majorărilor de capital efectuate de-a lungul timpului.

Titlurile TLV au încheiat ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute la un preţ de 2,915 lei/unitate, pe fondul unui rulaj semnificativ, de 10,42 milioane de lei.

Marius Pandele, analist financiar în cadrul firmei de brokeraj "Prime Transaction", ne-a explicat: "Preţul nominal al acţiunilor Banca Transilvania este la maximul ultimilor nouă ani, însă, dacă luăm în calcul majorările de capital cu acţiuni gratuite realizate în această perioadă, preţul este, de fapt, la un maxim istoric, fiind peste nivelul din 2008".

Analistul Prime Transaction a menţionat că se aştepta la această evoluţie, ţinând cont de faptul că acţiunile băncii erau printre cele mai subevaluate titluri dintre principalii emitenţi de la BVB. Domnul Pandele a punctat: "E greu de spus exact care este motivul pentru care acţiunile TLV au crescut atât de mult săptămâna trecută. Având în vedere rezultatele financiare şi perspectivele de viitor, se poate spune ca ele erau deja subevaluate, cu unul dintre cei mai mici indicatori P/E (n.r. durata, în ani, de recuperare a investiţiei) din rândul emitenţilor mari. Prin urmare, ne puteam aştepta mai demult la aceasta creştere. Faptul că a venit mai târziu poate avea legatură cu mobilizarea unor fonduri pentru oferta publică a Digi Communications sau cu faptul că data de înregistrare pentru majorarea de capital a Băncii Transilvania este după datele de înregistrare pentru dividendele majorităţii emitenţilor mari, investitorii fiind mai preocupaţi de acestea deocamdată".

Unii brokeri pun aprecierea preţului acţiunilor TLV la maximul istoric pe seama unui interes crescut al fondurilor străine, după un eveniment dedicat României, ţinut la Londra. Totodată, în piaţă, există aşteptări ca Banca Transilvania să mai preia o bancă - Bancpost sau Banca Românească.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 246 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 7,73% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii Băncii Transilvania au decis, în aprilie, acordarea unor dividende de 0,06 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, dar şi majorarea capitalului social din rezerve.

De asemenea, acţionarii au mai aprobat un program de răscumpărare a maxim 25.000.000 acţiuni (0,6856% din totalul acţiunilor care compun capitalul social) cu valoarea nominală de 1 leu/acţiune, la un preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei şi un preţ maxim de 3,5 lei, pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial, în cadrul unui program stock option plan în vederea implementării unui sistem de remunerare şi derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puţin 3 ani.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 2% în perioada 19-26 mai, depăşind ceilalţi indici importanţi ai pieţei de acţiuni locale.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Romgaz (SNG), care au urcat cu 5,05%, în perioada menţionată.

Conform raportului remis bursei în data de 23 mai, Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat o nouă propunere de repartizare a profitului net aferent exerciţiului financiar 2016 şi o nouă valoare a dividendului brut pe acţiune, de 3,82 lei.

Profitul net al anului 2016 conform situaţiilor financiare este de 1,024 miliarde lei. Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de "minim 90% din profitul net realizat al anului 2016", se menţionează în raport.

Ponderea companiei Romgaz în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,49%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 1,83%, în perioada menţionată.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere, de 16,82%, au avut-o titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), a căror pondere în indice este 0,20%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 19-26 mai, cu 1,51%, raportat la moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa au avut-o acţiunile companiei SIF Muntenia (SIF4), cu o apreciere de 2,73%.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 10,54%.

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii Cemacon (CEON) s-au apreciat cu 28,73%, în perioada 19-26 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Pe data de 22 mai, compania a anunţat printr-un comunicat remis bursei că Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat, prin PIF Industrial, 4,24 milioane de acţiuni Cemacon. Astfel, cumulând participaţiile deţinute prin Dedeman şi PIF Industrial, fraţii Pavăl au ajuns la o deţinere de 32,72% din emitent, puţin sub pragul de 33%, deasupra căruia demararea ofertei publice de cumpărare pentru întregul pachet de acţiuni devine obligatorie.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Armătura (ARM), cu o apreciere de 21,17%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), cu o creştere de 16,82%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 18-25 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 3,63%. Pe locul al doilea s-a situat ETF-BET Tradeville, a cărui creştere a fost de 2,64%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, ce au urcat cu 2,6%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în lei, de 0,13%, la Bancpost.

Depozitele în euro au avut un randament mai scăzut, de 0,02%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,66%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,09% faţă de euro, în perioada 19-26 mai.

Moneda digitală Bitcoin a avut, în perioada analizată, o apreciere de 14,56%, mai mică faţă de creşterile foarte mari din ultima perioadă.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 35,85 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, ieri, în jurul nivelului de 2.200 de dolari (aproximativ 8.8890 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,082 lei pentru un dolar).

Precizare:  

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 OCTOMBRIE - 13 OCTOMBRIEMihai Tone, "Bitcoin România": "Aprecierea criptomonedei se datorează creşterii sale în popularitate"
17 oct. ANDREI IACOMI


DUPĂ CE ÎN CEA DE-A DOUA PARTE A VERII ŞI-A RELUAT TRENDUL ASCENDENT,BET-FI suferă cea mai importantă corecţie de la începutul anului
17 oct. ANDREI IACOMI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 OCTOMBRIE - 12 OCTOMBRIEPlus de 7,69% pentru Alro, în contextul anunţării programului de investiţii
16 oct. A.I.


Surprize şi certitudini, la Londra
13 oct. Marius Tiţa


Bitcoin atinge un nou maxim istoric
13 oct. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 OCTOMBRIE - 11 OCTOMBRIETitlurile "Mecanică Fină" urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor de la BVB
13 oct. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 OCTOMBRIE - 10 OCTOMBRIEOscilaţii mari de preţ, pentru cele mai rentabile două acţiuni de la BVB2
12 oct. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 SEPTEMBRIE-6 OCTOMBRIEBanca Transilvania - creştere de 2,94%, după zvonurile că atacă locul I în topul băncilor3
10 oct. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE-5 OCTOMBRIETranselectrica devine cel mai rentabil emitent din BET şi BET-XT
09 oct. A.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVEZilele negre şi nopţile albe ale galeriilor de artă
06 oct. Marius Tiţa

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.