Interes mare pentru clasa zero, încrederea în sistem tinde spre zero

02 mar. Cultură
O.D.
Interes mare pentru clasa zero, încrederea în sistem tinde spre zero

Graba părinţilor atunci când merg să-şi înscrie copiii la clasa zero merită o soartă mai bună. Plata impozitelor în prima zi a anului când ghişeele sunt deschise, coada la diverse evenimente, inclusiv religioase, şi aglomeraţia la uşile şcolilor pentru înscrierea copiilor reprezintă câteva tradiţii autohtone, puse în mişcare de mecanisme asamblate în altă epocă. Din 2012, de când a fost introdusă clasa zero, înscrierea copiilor la şcoli a devenit mai anevoioasă. Începutul acestei săptămâni a stat sub semnul cererilor şi cozilor. Interesul pentru şcoală este în continuare uriaş, chiar dacă încrederea în sistemul de educaţie se află într-o descreştere constantă.

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat situaţia preliminară privind înscrierea în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018: " Potrivit datelor înregistrate în sistem, în prima zi de înscriere, au fost completate la nivel naţional 17.721 de cereri. Dintre acestea, 16.347 cereri (92,2%) vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2017, iar 1.374 de cereri (7,8%), copiii cu vârsta de 6 ani (împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2017). În prima etapă, părinţii sau tutorii legali îşi pot înscrie copiii până în data de 16 martie, inclusiv. Cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învăţământ în care părintele doreşte înscrierea copilului. Validarea cererilor-tip completate online se face zilnic, în intervalul orar 8:00 - 18:00 (luni-vineri), respectiv 9:00 - 13.00 (sâmbătă). În zilele de 22 şi 23 martie, vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, candidaţii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă. A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 6 aprilie. Între 7 - 13 aprilie, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere." Ministerul Educaţiei a ţinut să reamintească faptul că învăţământul primar este obligatoriu şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor. În Bucureşti, sunt 13.888 de locuri pentru clasa pregătitoare, iar la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000. Acolo unde sunt mai multe cereri decât locuri vor fi aplicate o serie de "criteria specifice", printre care se află: numărul de fraţi pe care copilul respectiv îl are în aceeaşi şcoală, dacă părinţii au fost elevi ai şcolii respective, dacă au rude de gradul I sau II care locuiesc în circumscipţia unităţii de învăţământ sau dacă părinţii lucrează în învăţământ...

Anul şcolar 2017-2018 va începe pe 11 septembrie şi se va termina pe 15 iunie. Vacanţa de iarnă va avea 3 săptămâni, urmând ca elevii să termine cursurile pe 23 decembrie şi să se întoarcă la şcoală pe 15 ianuarie. Între 3 şi 11 februarie va avea loc vacanţă intersemestriala, iar vacanţă de Paşte va fi între 31 martie şi 10 aprilie.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Expoziţie de costume tradiţionale româneşti la Londra
13 sep. RAMONA RADU


Interes maxim pentru educaţie, doar în prima zi a noului an şcolar
12 sep. OCTAVIAN DAN


EDUCAŢIESchimbare de planuri, Bacalaureatul începe în februarie
11 sep. OCTAVIAN DAN


START ÎN NOUL AN ŞCOLARFestivităţi, explicaţii şi controverse
11 sep. OCTAVIAN DAN


Aurelian Temişan:"Cultura poate fi profitabilă, dar nu pentru artist"
05 sep. A consemnat DAN NICOLAE


EDUCAŢIEMulte modificări şi un punct fix: şcoala începe pe 11 septembrie
01 sep. O.D.


ŢARA NOASTRĂ, PE ULTIMUL LOC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ DUPĂ SUMELE CHELTUITE PENTRU EDUCAŢIESalariile cadrelor didactice vor creşte anul viitor, la brut, cu 50%
29 aug.


Bacalaureat, între modificările ministerului şi dezinteresul elevilor
25 aug. O.D.


Manualele "auxiliare", motiv de dispută pe axa minister - profesori1
21 aug. O.D.


EDUCAŢIEDirectorii sunt instalaţi pe bandă rulantă până începe anul şcolar
18 aug. OCTAVIAN DAN

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.