CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY/TEODOR CIMPOEŞU, DELOITTE:

"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"

16 iun. Companii-Afaceri
M.D.
"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"

Ţara noastră este într-o zonă cu risc mare de atacuri cibernetice extrem de sofisticate. Sunt campanii care vizează anumite industrii, din partea unor actori care au cu totul altă putere, în lumea virtuală, faţă de cea reală.

Declaraţiile îi aparţin lui Teodor Cimpoeşu, senior manager al Deloitte Cyber Risk Advisory şi au fost făcute ieri, în cadrul Conferinţei Naţionale de Cybersecurity, organizate de ziarul Bursa.

Tema de securitate cibernetică vizează două planuri: cea de criminalitate organizată şi cea a ameninţărilor dinspre state. Citând o conferinţă recentă pe teme de resort, expertul a citat pierderi masive ale actorilor statali, în cazul atacurilor cibernetice: SUA pierde anual 1% din PIB, Germania 1,5%, iar Olanda 2% din astfel de atacuri. Conform prezentării, armele cibernetice avansate, spre deosebire de cele convenţionale, din lumea reală, ca rachetele spre exemplu, pot fi refolosite. Asta impune o apărare similară cu lumea reală, dar în continuă dezvoltare, prin obţinerea de informaţii cu privire la potenţiale riscuri.

"Sunt două tipuri de informaţie: acţionabilă şi procesabilă - informaţii sau intelligence despre grupuri care vizează sectoare din economie sau chiar statul - aici se poate îmbunătăţi apărarea coerentă."

Speakerul a declarat că forul responsabil pentru securitatea cibernetică este Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), dar că organizaţia are resurse limitate. Companiile private trebuie să vină în întâmpinarea provocărilor moderne, în special în ceea ce priveşte protecţia datelor.

"Regulamentul european de protecţie a datelor personale va schimba semnificativ felul în care percepem securitatea cibernetică," a declarat Cimpoeşu, care a caracterizat noua legislaţie europeană ca fiind de bun simţ. Speakerul s-a referit la o serie de măsuri, în domeniul datelor personale, care urmează să intre in vigoare în mai 2018 şi la care toate firmele din Uniunea Europeană trebuie să se adere, în mod obligatoriu. "Toate companiile care procesează date cu caracter personal trebuie să-şi pună la punct rezilienţa cibernetică, capacitatea de a rezista la atacuri, dar şi de a reacţiona rapid", a mai arătat expertul, care a avertizat că, în domeniul privat românesc, "stăm prost" la capitolul cybersecurity.

Conform expertului, companii mari româneşti şi multinaţionale au un acces foarte mare la date cu caracter personal, dar nu au pregătirea sau resursele interne să le protejeze.

"La nivel naţional, fiecare domeniu are o zonă de competenţă şi se justifică un parteneriat sectorial pe zona de cybersecurity", a mai declarat Cimpoeşu.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANUNŢÂND O TAXĂ DE SOLIDARITATE DE 2% DIN FONDUL DE SALARIIMinisterul Finanţelor bulversează din nou mediul de afaceri
20 oct. EMILIA OLESCU


ETURIA: Tendinţă de creştere pe toate destinaţiile extraeuropene
20 oct. A.T.


AIRBUS, DESPRE INFORMAŢIILE PRIVIND RETRAGEREA DIN ROMÂNIA:"Nu comentăm bârfe!"
20 oct. OVIDIU VRÂNCEANU


Grup de lucru pentru reorganizarea Poştei Române în centre regionale de profit
20 oct.


GEORGE RISTEA, CALIPSO:"Adoptarea legii privind resursele hidrominerale va monopoliza piaţa"
20 oct. ADELINA TOADER


Cezarina Roxana Bănică a demisionat din conducerea Nuclearelectrica
20 oct.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem 31 tone de biomasă"
20 oct. EMILIA OLESCU


PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE APA NOVA: UN CANAL COLECTOR VECHI DE 90 DE ANI A CEDAT ŞI TREBUIE ÎNLOCUITApa Nova Bucureşti are situaţia sub control
20 oct.


Ministrul Transporturilor s-a întânit cu liderii federaţiilor sindicale feroviare
19 oct. A.C.


Poşta Română înfiinţează un grup de lucru pentru reorganizarea companiei în centre regionale de profit
19 oct. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.