CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY/TEODOR CIMPOEŞU, DELOITTE:

"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"

16 iun. Companii-Afaceri
M.D.
"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"

Ţara noastră este într-o zonă cu risc mare de atacuri cibernetice extrem de sofisticate. Sunt campanii care vizează anumite industrii, din partea unor actori care au cu totul altă putere, în lumea virtuală, faţă de cea reală.

Declaraţiile îi aparţin lui Teodor Cimpoeşu, senior manager al Deloitte Cyber Risk Advisory şi au fost făcute ieri, în cadrul Conferinţei Naţionale de Cybersecurity, organizate de ziarul Bursa.

Tema de securitate cibernetică vizează două planuri: cea de criminalitate organizată şi cea a ameninţărilor dinspre state. Citând o conferinţă recentă pe teme de resort, expertul a citat pierderi masive ale actorilor statali, în cazul atacurilor cibernetice: SUA pierde anual 1% din PIB, Germania 1,5%, iar Olanda 2% din astfel de atacuri. Conform prezentării, armele cibernetice avansate, spre deosebire de cele convenţionale, din lumea reală, ca rachetele spre exemplu, pot fi refolosite. Asta impune o apărare similară cu lumea reală, dar în continuă dezvoltare, prin obţinerea de informaţii cu privire la potenţiale riscuri.

"Sunt două tipuri de informaţie: acţionabilă şi procesabilă - informaţii sau intelligence despre grupuri care vizează sectoare din economie sau chiar statul - aici se poate îmbunătăţi apărarea coerentă."

Speakerul a declarat că forul responsabil pentru securitatea cibernetică este Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), dar că organizaţia are resurse limitate. Companiile private trebuie să vină în întâmpinarea provocărilor moderne, în special în ceea ce priveşte protecţia datelor.

"Regulamentul european de protecţie a datelor personale va schimba semnificativ felul în care percepem securitatea cibernetică," a declarat Cimpoeşu, care a caracterizat noua legislaţie europeană ca fiind de bun simţ. Speakerul s-a referit la o serie de măsuri, în domeniul datelor personale, care urmează să intre in vigoare în mai 2018 şi la care toate firmele din Uniunea Europeană trebuie să se adere, în mod obligatoriu. "Toate companiile care procesează date cu caracter personal trebuie să-şi pună la punct rezilienţa cibernetică, capacitatea de a rezista la atacuri, dar şi de a reacţiona rapid", a mai arătat expertul, care a avertizat că, în domeniul privat românesc, "stăm prost" la capitolul cybersecurity.

Conform expertului, companii mari româneşti şi multinaţionale au un acces foarte mare la date cu caracter personal, dar nu au pregătirea sau resursele interne să le protejeze.

"La nivel naţional, fiecare domeniu are o zonă de competenţă şi se justifică un parteneriat sectorial pe zona de cybersecurity", a mai declarat Cimpoeşu.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

CEZAR PANTEA, ELIBERAT DIN FUNCŢIESurse: Dănuţ Sporea, director general interimar la Loteria Română
27 iul. ANCUŢA STANCIU


ÎN URMA ANALIZELOR DE LABORATOR PE 29 DE PROBEInstitutul de Igienă a identificat nouă produse alimentare cu standarde duble în România şi UE
27 iul. RAMONA RADU


MIHAI TUDOSE:"Săptămâna viitoare, vom aproba planul privind achiziţia rachetelor Patriot"
27 iul.


BELL HELICOPTER ŞI POLSKA GRUPA ZBROJENIOWA (PGZ) AU SEMNAT O SCRISOARE DE INTENŢIEBell Helicopter vrea să producă elicopterul utilitar UH-1Y, în Polonia
27 iul. A.S.


PRINTR-UN ACORD DE FINANŢARE SEMNAT CU MDRAPFE85 de milioane de euro pentru IMM-uri, de la Fondul European de Investiţii
27 iul. R.R.


Asociaţia Municipiilor din România a încheiat un protocol cu ARB şi CNIPMMR pentru dezvoltarea mediului de afaceri
27 iul. ADI IACOB


COLLIERS INTERNATIONAL:"2017 - cel mai bun an din perioada post-criză pentru investiţiile imobiliare"
27 iul. EMILIA OLESCU


CU PESTE 80% MAI MICI FAŢĂ DE CELE DE ANUL TRECUTComplexul Energetic Hunedoara estimează pierderi de 169,17 milioane lei
27 iul. F.A.


TRANZACŢIE DE 452 MILIOANE EURO"Metro" devine acţionarul majoritar al grupului francez "Fnac Darty"
27 iul.


GIORGOS STAFYLAKIS, ORGANIZAŢIA ELENĂ DE TURISM:"Biroul de turism este responsabil faţă de consumator pentru toate serviciile vândute"
27 iul. ADELINA TOADER

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.