IGPF:

Cetăţenii ucraineni cu paşapoarte biometrice pot intra de mâine în România fără viză

10 iun. 13:09 Miscellanea
Andrei Stan
Trecerea de frontieră de la Sighetu Marmaţiei (Sursa foto: Poliţia de frontieră)
Trecerea de frontieră de la Sighetu Marmaţiei (Sursa foto: Poliţia de frontieră)

Cetăţenii Republicii Ucraina, titulari de paşapoarte biometrice, pot intra de mâine în România şi rămâne pe teritoriul ţării noastre fără a avea obligaţia de a deţine viză, pentru şederi a căror durată totală nu depăşeşte 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Potrivit sursei citate, această măsură intră în vigoare ca urmare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 850/ 2017 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17.05.2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/ 2001 al Consiliului de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie, Ucraina fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001.

Astfel, cetăţenilor din Ucraina cu paşapoarte biometrice li se permite intrarea în România fără viză dacă prezintă documentele care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea.

Totodată, cetăţenii ucraineni aflaţi în tranzit trebuie să prezinte garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României.

IGPF menţionează că ucrainenii care vor să intre în România fără viză nu trebuie să fie incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în ţara noastră sau care au fost declaraţi indezirabili; nu au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false; pe numele lor nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării.

Poliţia precizează că rămân în vigoare prevederile Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat între guvernele României şi Ucrainei - cetăţenii ucraineni, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autorităţile competente, pot călători şi sta pe teritoriul României, având obligaţia de a nu depăşi limita de 50 km de la linia de frontieră şi de a respecta condiţiile şi scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document.

Poliţia de Frontieră Română adaugă că este folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere de la graniţa cu Ucraina, iar, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare dintre acestea se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz.

IGPF reaminteşte că participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informaţii despre toate punctele de frontieră.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Traficul rutier pe DN3 la Lehliu este oprit, după ce un TIR s-a răsturnat
25 nov. Andreea Cuzub


Antrenament general la Arcul de Triumf pentru Parada militară
25 nov. Andreea Cuzub


Guvernul irlandez în criză după depunerea unei moţiuni de cenzură
24 nov. G.F.


Ioan Neculaie, dat în urmărire generală, a fost prins la Giurgiu
24 nov. Andrei Stan


PICCJ, memorandum cu Procuratura din Serbia privind combaterea infracţionalităţii transnaţionale
23 nov. Andreea Cuzub


Percheziţii în Prahova, Dâmboviţa şi Călăraşi la persoane bănuite de contrabandă cu tutun
23 nov. Andrei Stan


Percheziţii la societăţi comerciale şi instituţii nebancare, în Argeş şi Mehedinţi
22 nov. Andrei Stan


Peste 13.000 de pachete de ţigări, descoperite în trafic de inspectori antifraudă
21 nov. G.F.


Patru persoane, rănite într-un accident provocat de un şofer care a fugit de la locul faptei
21 nov. G.F.


ANOFM:"Peste 24.800 de locuri de muncă vacante, la nivel naţional"
20 nov. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.