Managerii din ţara noastră se aşteaptă la creşterea susţinută a afacerilor în toate sectoarele

29 mai. 2017 Macroeconomie
A.C.
Managerii din ţara noastră se aşteaptă la creşterea susţinută a afacerilor în toate sectoarele

Directorii firmelor din ţara noastră se aşteaptă la o creştere semnificativă a activităţii în industrie, construcţii, servicii şi comerţ în perioada mai-iulie, la o creştere a preţurilor mai ales în construcţii şi în comerţ şi la angajări moderate, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii aprilie, când managerii estimau o creştere conjuncturală a numărului de salariaţi înconstrucţii şi la creşteri mai mari de preţuiri în comerţ.

Pentru intervalul mai-iulie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în industria de prelucrare, +18%, în creştere faţă de cel din raportul anterior (+16%), potrivit sursei citate.

"Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +56%)", se arată în raportul INS.

Conform sursei citate, soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Managerii au aşteptări optimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de +33%, faţă de +38% în raportul precedent, situaţie obişnuită în perioada primăverii, când activitatea din construcţii creşte semnificativ. De asemenea, activitatea din comerţ este aşteptată să crească semnificatic, soldul conjunctural pentru perioada mai-iulie fiind de +33%.

În servicii, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere sensibilă, soldul fiind +24% (faţă de +17% în raportul anterior). Managerii prevăd creşteri uşoare ale numărului de angajaţi în construcţii, servicii şi comerţ şi o relativă stabilitate în construcţii, potrivit raportului INS.

Conform datelor, în comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +7% (+5% în raportul anterior). În construcţii, aşteptările s-au menţinut bune, cu un sold conjunctural de +15% (+16% în raportul precedent). În servicii şi în industrie sunt estimate creşteri modeste ale personalului, cu solduri conjuncturale de +6%, respectiv +4%.

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate sectoarele până îm iulie. Cea mai mare creştere de preţuri este aşteptată în construcţii, cu un sold conjunctural +13%, şi în comerţ (+12%).

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

În noiembrie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut cu 0,5%
16 ian. Andreea Cuzub


ÎN PRIMELE 11 LUNI DIN 2017INS: Sectorul construcţiilor - pe trend de scădere
16 ian. BIANCA CIOCOTIŞAN


ÎN PRIMELE 11 LUNI DIN 2017 FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ DIN 2016,Deficitul de cont curent - aproape dublu
16 ian. EMILIA OLESCU


Cifra de afaceri în comerţ a scăzut în noiembrie 2017
15 ian. D.I


Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în noiembrie 2017, cu 1,4% faţă de luna precedentă
15 ian. Andreea Cuzub


RATA INFLAŢIEI - 3,3%, ÎN DECEMBRIELucian Isar: "BNR a scăpat inflaţia de sub control"8
15 ian. Ramona Radu


Tudose, între fregate şi bărcuţe, a pierdut logica economică7
15 ian. Gabriel Dumitraşcu


Dan Cristian Popescu: "Microsoft şi General Motors sunt în discuţii avansate să îşi mute sediile pe Europa în Pipera"1
15 ian. A.I.


PIB - MAI MARE CU 8,8% ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA 2017 FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2016Pârvan: "Creşterea economică se datorează exclusiv mediului de afaceri"
15 ian. BIANCA CIOCOTIŞAN


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE JOIMFP a atras de la bănci 75 de milioane de lei
15 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.