DOSARUL MINERIADEI/ PROCURORII MILITARI DESPRE ADRIAN SÂRBU:

"A solicitat ministrului Apărării 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari" 1

15 iun. 2017 Politică
Andrei Stan
Adrian Sârbu (Sursa foto: captură Youtube)
Adrian Sârbu (Sursa foto: captură Youtube)

Procurorii militari arată în rechizitoriul prin care 14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul Mineriadei că, în luna mai 1990, inculpatul Adrian Sârbu, consilier al lui Petre Roman, a gândit un atac terorist asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi a cerut ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari, scrie News.ro.

În rechizitoriul dosarului Mineriadei se arată: "Era evident faptul că demonstraţiile din Piaţă iritau puterea politică instituită în decembrie 1989 şi, în special, Partidul Frontul Salvării Naţionale, cu atât mai mult cu cât, în perioada respectivă, toate partidele se aflau în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale a căror dată fusese stabilită la 20 mai 1990. Inculpatul Adrian Sârbu, consilier al inculpatului Petre Roman a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, solicitând ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari".

Procurorii mai arată că Adrian Sârbu a participat la organizarea atacului asupra populaţiei civile din Bucureşti, facilitând transportul la Bucureşti al unor grupuri de muncitori din Galaţi şi ocupându-se, alături de Ionescu Cazemir Benedict şi Dumitru Nicolae, din ordinul inculpatului Roman Petre, de cazarea şi hrănirea minerilor.

În rechizitoriu se mai arată: "Caracterul politic al acţiunilor inculpatului rezultă din faptul că, aşa cum afirmă martorul (...), acesta a fost cel care a redactat un comunicat transmis la postul de televiziune ca fiind din partea Guvernului, iar în comunicat se preciza, în esenţă, că ceea ce se întâmplă în ziua de 13 iunie 1990 este rezultatul acţiunilor unei mişcări legionare. Aceasta în condiţiile în care, potrivit martorului (...), informările făcute de către Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia de Informaţii a Armatei, informări care reflectau starea de fapt reală şi care erau transmise preşedintelui şi prim-ministrului, erau gestionate de inculpatul Sârbu Adrian, acesta cunoscând conţinutul lor şi fiind la fel de bine informat ca şi preşedintele şi primul-ministru".

Procurorii vorbesc în acelaşi rechizitoriu despre o iniţiativă personală a lui Sârbu înainte de evacuarea Pieţei Universităţii: "În luna mai 1990, înainte de se decide evacuarea Pieţei Universităţii, inculpatul Sârbu Adrian a avut chiar o iniţiativă personală pentru o acţiune mult mai radicală decât evacuarea forţată a manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Astfel, acesta i-a cerut ministrului Apărării Naţionale să-i pună la dispoziţie o cantitate de trotil cu care să realizeze un autoturism capcană pe care să-l detoneze în mijlocul manifestanţilor".

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, fostul lider al minerilor Miron Cozma şi omul de afaceri Adrian Sârbu.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Opinia cititorului: 1
1.   justitia made by balcani
mesaj trimis de circotasul în data de 15.06.2017, 21:41

Parchetul Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie a trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii pe inculpati in stare de libertate , iar pe un betiv notoriu ca a lovit un politai in c---e il judeca in stare de arest, ce sa credem despre justitia din romania?? sau pentru cine se face justitie in romania??

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

ALINA GORGHIU:"Un gest rezonabil ar fi ca PSD să se retragă de la guvernare"
16 ian. Andreea Cuzub


GABRIEL OPREA, DESPRE POLIŢISTUL ACUZAT DE PEDOFILIE:"Nu am auzit niciodată de el"
16 ian. Andreea Cuzub


Premierul Shinzo Abe ajunge astăzi în ţara noastră
16 ian. D.I


Tudorel Toader, întrevedere la CEDO privind condiţiile din penitenciare
16 ian. Andreea Cuzub


Comitetul Executiv al PSD se întruneşte astăzi pentru a nominaliza un nou premier, după demisia lui Tudose
16 ian. Andreea Cuzub


AMBASADORUL BULGARIEI ÎN ROMÂNIA, TODOR CHOROV: "Prioritatea noastră la preşedinţia UE - crearea unei legături între Balcanii de Vest şi Europa"
16 ian. RAMONA RADU


CRISTIAN DUŢU, DIRECTOR EXECUTIV AL DIRECŢIEI VENIT BUGET LOCAL SECTOR 2 BUCUREŞTI:"Vrem să economisim 150.000 de euro pe an prin implementarea platformei de interacţiune online"
16 ian. A.I.


ANALIŞTI POLITICI:"Bătălia de la conducerea PSD nu clinteşte electoratul social-democrat"26
16 ian. A.S.


TURCAN: "Avem nevoie de un stat cu o democraţie puternică şi care să nu servească clanurilor politice"
15 ian. Vlad Dobrea


Dragnea, despre cum va vota la CExN al PSD: "Ca de obicei, cu partidul"
15 ian. Vlad Dobrea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.