Ministrul Educaţiei vrea revizuirea manualelor de clasele I-IV, manuale abia aprobate

10 mar. 13:38 Cultură
A.I.
Pavel Năstase (Sursa foto: captură Youtube)
Pavel Năstase (Sursa foto: captură Youtube)

Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a declarat vineri la Europa FM că va începe de mâine revizuirea totală şi sistematică a manualelor, inclusiv a celor de la clasele I-IV, care abia au fost schimbate în ultimii patru ani.

De asemenea, Năstase a anunţat că vrea să elimine evaluările naţionale pentru copiii de clasele a doua şi a patra, pe motiv că sunt "stresante" pentru copii.

Năstase a spus că această revizuire ar dura maxim un an de zile şi ar duce la simplificarea tuturor manualelor şcolare.

Pavel Nastase a afirmat pentru Europa FM, citat de Hotnews.ro: "Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, şi nu plecăm de la cele 8 competenţe care sunt la nivel european, şi cu dezvoltarea acestora pe competenţe specifice - primar, gimnazial şi liceal - atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire - de la clasa I la clasa a XII - va fi una laborioasă, care să scoată în evidenţă toate problemele care ţin de conţinutul manualelor.

În ceea ce priveşte eliminarea evaluării naţionale, Năstase a spus că "Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităţilor de gândire. Deci, omul se dezvoltă, şi creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă şi abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă nişte teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreţi, primii şapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învăţământul primar şi să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obişnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează şi îi sperie pe copii".

Opinia cititorului

Articole din aceeiaşi secţiune

Cultură

Evaluarea Naţională: statistic stăm bine1
28 iun. OCTAVIAN DAN


Săptămâna mare pentru educaţie!
26 iun. O.D.


Evaluarea Naţională, speranţe pentru medii mari
22 iun. O.D.


EDUCAŢIEStăm bine la oral şi olimpici!
19 iun. O.D.


EDUCAŢIE"Big Brother" cu efect pozitiv
12 iun. O.D.


"Moartea domnului Lăzărescu", pe locul 5 în topul New York Times al celor mai bune filme din secolului XXI
10 iun. Andrei Stan


Winkler pledează pentru TVA 0 la cărţi, ziare şi publicaţii, inclusiv în format electronic
06 iun. Adi Iacob


Bacalaureatul "special" dă startul emoţiilor
30 mai. O.D.


Examenele naţionale intră în linie dreaptă
22 mai. O.D.


SURSE:Directorul interimar al BNaR a fost demis
14 mai. Anca Oblu

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.