CNSM a evaluat efectele transfrontaliere ale măsurilor macroprudenţiale adoptate de statele membre

19 iun. 15:05 Politică
A.I.

La data de 14 iunie 2017 a avut loc cea de a doua şedinţă a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în cadrul căreia au fost analizate aspecte referitoare la evaluarea efectelor transfrontaliere ale măsurilor macroprudenţiale adoptate de statele membre, recalibrarea amortizorului anticiclic de capital, evaluarea semnificaţiei ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc şi necesitatea îmbunătăţirii informaţiilor statistice destinate analizelor privind piaţa imobiliară, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În baza Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor transfrontaliere ale măsurilor de politică macroprudenţială şi aplicarea prin reciprocitate voluntară a acestor măsuri, CNSM a analizat oportunitatea aplicării prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudenţiale adoptate de alte state membre şi a decis că nu este necesară aplicarea reciprocităţii în cazul măsurilor macroprudenţiale adoptate de Belgia şi Estonia, având în vedere, pe de o parte, faptul că instituţiile de credit din România nu au expuneri eligibile faţă de Belgia şi, pe de altă parte, expunerile faţă de Estonia continuă să se situeze la un nivel foarte scăzut.

În baza Recomandării CERS 2014/1 cu privire la orientări privind stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, a fost evaluată oportunitatea recalibrării amortizorului anticiclic de capital, cele mai recente analize arătând că îndatorarea totală (aferentă sectorului companiilor nefinanciare şi sectorului populaţiei) a crescut suplimentar, dar continuă să se menţină sub pragul de alertă. În acest context, CNSM a recomandat BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută şi să monitorizeze evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei, inclusiv din perspectiva analizării oportunităţii implementării unor instrumente macroprudenţiale care să asigure că nivelul de îndatorare a populaţiei este sustenabil. CNSM va emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile la nivel european.

În baza Recomandării CERS/2015/1 privind recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, CNSM a evaluat semnificaţia ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc din perspectiva stabilirii ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, constatându-se că expunerile sectorului bancar românesc faţă de statele terţe sunt în continuare reduse, nefiind identificate ţări terţe semnificative. În acest context, CNSM a recomandat BNR să evalueze periodic ţările terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, urmând a propune măsurile care se impun dacă expunerile către statele respective devin semnificative.

În baza Recomandării CERS/2016/14 privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile), CNSM a evaluat necesitatea lărgirii sferie de curpindere a informaţiilor statistice necesare analizelor privind piaţa imobiliară, având în vedere rolul important al sectorului imobiliar pentru economie. Astfel, CNSM a luat notă de preocupările BNR de colectare de informaţii suplimentare privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial. Totodată, CNSM a recomandat BNR şi ASF să colecteze informaţii de la principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi de la instituţiile financiare pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică, precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare.

A fost stabilit calendarul şedinţelor Consiliului general al CNSM pentru perioada iunie 2017 - iunie 2018. Următoarea şedinţă este planificată a avea loc în data de 4 septembrie 2017.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

PNL doreşte verificarea pensionărilor şi reangajărilor în sistem a celor de la MAI
20 aug. A.C.


Şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe, revocaţi de Liviu Pop prin fax1
20 aug. L.A.


MELEŞCANU:"România va aloca în acest an 5,3 milioane de euro pentru sprijinirea populaţiei afectate de războiul civil din Siria"
20 aug. A.C.


MApN:"Industria naţională de apărare poate fi implicată în furnizarea de echipamente pentru sisteme HIMARS"1
20 aug. Alexandra Cismaru


MELEŞCANU:"România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare"
19 aug. A.C.


MApN:"Industria naţională de apărare poate fi implicată în furnizarea de echipamente pentru sisteme HIMARS"
19 aug. A.C.


Guvernul a adoptat o hotărâre vizând nivelul stocurilor de urgenţă de ţiţei şi produse petroliere pentru 2017
19 aug.


DÂND VINA PE O "DEZINFORMARE" ÎN MINISTER,Liviu Pop anunţă că elevii din clasa a V-a nu vor avea manuale şcolare în primele două luni de şcoală
19 aug. S.A.


TEODOR MELEŞCANU:"Am făcut o ofertă pentru relocarea în România a unui număr de 1.942 de refugiaţi"4
19 aug. STELIAN BĂDESCU


Guvernul a modificat ordonanţa privind înmatricularea vehiculelor utilizate pe drumurile publice
18 aug. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.