CNSM a evaluat efectele transfrontaliere ale măsurilor macroprudenţiale adoptate de statele membre

19 iun. 15:05 Politică
A.I.

La data de 14 iunie 2017 a avut loc cea de a doua şedinţă a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în cadrul căreia au fost analizate aspecte referitoare la evaluarea efectelor transfrontaliere ale măsurilor macroprudenţiale adoptate de statele membre, recalibrarea amortizorului anticiclic de capital, evaluarea semnificaţiei ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc şi necesitatea îmbunătăţirii informaţiilor statistice destinate analizelor privind piaţa imobiliară, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În baza Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor transfrontaliere ale măsurilor de politică macroprudenţială şi aplicarea prin reciprocitate voluntară a acestor măsuri, CNSM a analizat oportunitatea aplicării prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudenţiale adoptate de alte state membre şi a decis că nu este necesară aplicarea reciprocităţii în cazul măsurilor macroprudenţiale adoptate de Belgia şi Estonia, având în vedere, pe de o parte, faptul că instituţiile de credit din România nu au expuneri eligibile faţă de Belgia şi, pe de altă parte, expunerile faţă de Estonia continuă să se situeze la un nivel foarte scăzut.

În baza Recomandării CERS 2014/1 cu privire la orientări privind stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, a fost evaluată oportunitatea recalibrării amortizorului anticiclic de capital, cele mai recente analize arătând că îndatorarea totală (aferentă sectorului companiilor nefinanciare şi sectorului populaţiei) a crescut suplimentar, dar continuă să se menţină sub pragul de alertă. În acest context, CNSM a recomandat BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută şi să monitorizeze evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei, inclusiv din perspectiva analizării oportunităţii implementării unor instrumente macroprudenţiale care să asigure că nivelul de îndatorare a populaţiei este sustenabil. CNSM va emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile la nivel european.

În baza Recomandării CERS/2015/1 privind recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, CNSM a evaluat semnificaţia ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc din perspectiva stabilirii ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, constatându-se că expunerile sectorului bancar românesc faţă de statele terţe sunt în continuare reduse, nefiind identificate ţări terţe semnificative. În acest context, CNSM a recomandat BNR să evalueze periodic ţările terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, urmând a propune măsurile care se impun dacă expunerile către statele respective devin semnificative.

În baza Recomandării CERS/2016/14 privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile), CNSM a evaluat necesitatea lărgirii sferie de curpindere a informaţiilor statistice necesare analizelor privind piaţa imobiliară, având în vedere rolul important al sectorului imobiliar pentru economie. Astfel, CNSM a luat notă de preocupările BNR de colectare de informaţii suplimentare privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial. Totodată, CNSM a recomandat BNR şi ASF să colecteze informaţii de la principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi de la instituţiile financiare pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică, precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare.

A fost stabilit calendarul şedinţelor Consiliului general al CNSM pentru perioada iunie 2017 - iunie 2018. Următoarea şedinţă este planificată a avea loc în data de 4 septembrie 2017.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

IOHANNIS, DESPRE INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UE: "O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă"
25 nov. Andrei Stan


Dragnea a contestat la ICCJ sechestrul pe avere
25 nov. Andreea Cuzub


PACT:ANAF amendează românii care pleacă în străinătate
24 nov. G.F.


CRISTIAN BUŞOI:"PNL nu mai tolerează atacurile USR"
24 nov. G.F.


MINISTRUL AGRICULTURII:"Prin extinderea sistemului antigrindină am obţinut cea mai mare producţie de struguri din istorie"
24 nov. Andreea Cuzub


ALINA GHORGHIU:"Promisiunea PSD privind TVA 0% la vânzarea de locuinţe este imposibil de aplicat"1
24 nov. Andreea Cuzub


COMISIA SPECIALĂ:Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
24 nov. S.A.


DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR PNL:"Guvernul PSD-ALDE, un adevărat terminator al fermierilor şi al instituţiilor din sectorul agricol!"
24 nov. Andreea Cuzub


UPDATE/ COMISIA PARLAMENTARĂ SPECIALĂ:Preşedintele nu poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor ICCJ1
24 nov. Andrei Stan


IOHANNIS, DESPRE ABROGAREA PREVEDERII REFERITOARE LA NUMIREA MAGISTRAŢILOR: "O încercare nepotrivită; nu va rămâne aşa"2
24 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.