"Schweighofer" a primit sancţiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depăşirile de volum

18 iun. Companii-Afaceri
Gabriel Tănase
"Schweighofer" a primit sancţiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depăşirile de volum

Producătorul austriac "Holzindustrie Schweighofer" a primit în ţara noastră sancţiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depăşirile de volum, deşi a sesizat din proprie iniţiativă Garda Forestieră, a declarat directorul general al "Schweighofer" România, Dan Bănacu, în cadrul unei vizite la fabrica din Rădăuţi a grupului, potrivit News.ro.

Bănacu a spus: "Grupul a primit sancţiuni de 100.000 lei într-un an pentru depăşirile de volum, deşi a sesizat din proprie iniţiativă Garda Forestieră. Este vorba de 1.840 metri cubi de material lemnos, volum provenit din diferenţe de pe parcursul unui an şi confiscat de autorităţi, adică circa 0,5% din volumul total achiziţionat în aceeaşi perioadă de fabrica din Rădăuţi".

Potrivit reprezentanţiilor producătorului austriac, buştenii comercializaţi pe piaţa de masă lemnoasă sunt măsuraţi la punctul de încărcare de către furnizor, cu mijloace mecanice (clupa forestieră), şi la destinaţia finală, manual sau cu un echipament electronic cu laser.

Compania susţine că, în urma acestor două măsurători, rezultă diferenţe de volum, de cele mai multe ori în afara limitelor de toleranţă admise de reglementările în vigoare - de plus sau minus 2-4%.

Rezultă astfel cantităţi de lemn "în afara sistemului" care, chiar dacă sunt declarate autorităţilor, pun compania în situaţia de a fi sancţionată cu amendă pentru "lemn fără acte de provenienţă", mai susţin reprezentanţii "Schweighofer".

Managerul de achiziţii al "Schweighofer" România, Vasile Varvaroi, a declarat: "Măsurătorile din pădure, executate în condiţii atmosferice neprielnice, cu intemperii, în locuri greu accesibile, sunt comparate cu măsurătorile efectuate de un echipament electronic de precizie, verificat metrologic, care funcţionează într-un mediu protejat. În condiţiile în care, în urma recepţiei, constatăm că volumul transportului depăseşte prevederile avizului de însoţire şi toleranţele admise, depozităm separat diferenţa de volum în plus, în afara depozitului nostru, şi sesizăm imediat Garda Forestieră".

Recent, producătorul austriac a anunţat că îşi încurajează furnizorii să obţină certificările date de Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) prin acordarea unui bonus de 10 lei pe metrul cub de lemn certificat FSC.

Forest Stewardship Council (FSC) este o organizaţie non-profit care stabileşte standarde de bună practică pentru sectorul forestier, cu scopul de a promova exploatările silvice responsabile faţă de mediu şi comunităţile locale.

"Schweighofer" promovează obţinerea certificării FSC a furnizorilor săi chiar dacă Forest Stewardship Council (FSC) a retras, în 17 februarie, certificarea companiei austriece pentru lemnul procesat.

Reprezentanţii "Holzindustrie Schweighofer" au anunţat, la momentul respectiv, că vor dezvolta un plan de reasociere la Asociaţia pentru Certificare Forestieră şi că acuzaţiile privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului erau "surprinzătoare".

"Schweighofer", care nu exploatează lemnul, ci doar îl cumpără de la circa 850 de furnizori din ţara noastră şi de la furnizori din străinătate, a impus transportatorilor săi să îşi doteze, până la 3 aprilie, toate camioanele care fac transporturi către companie cu dispozitivul de urmărire prin GPS Timflow.

Potrivit reprezentanţiilor producătorului austriac, toate cele 600 de camioane care ajung la poarta fabricilor sale din România sunt monitorizate prin sistemul Timflow.

Compania se află sub presiunea organizaţiilor de mediu şi a unor clienţi, care au renunţat să mai cumpere produse ale grupului austriac.

În ultimele luni, lanţurile de bricolaj "Hornbach", "Leroy Merlin" şi "Brico Depôt" România au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la "Holzindustrie Schweighofer", compania fiind acuzată de unele ONG-uri că achiziţionează lemn tăiat ilegal din pădurile ţării noastre.

Compania respinge acuzaţiile, argumentând că 60% (adică 1,6 milioane de metri cubi) din lemnul prelucrat în România este importat, mai ales din state din Uniunea Europeană - în principal din Slovacia, Cehia sau Austria - şi din alte state europene, precum Rusia, Belarus sau Bosnia-Herţegovina.

Compania este cel mai mare procesator de lemn din ţara noastră, dar are o cotă de doar 9% la achiziţiile de lemn din România, adică 1,2 milioane de metri cubi anual, potrivit reprezentanţilor companiei.

Divizia industrială a grupului "Schweighofer" operează în ţara noastră trei fabrici de cherestea, care sunt amplasate în Sebeş, Rădăuţi şi Reci şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn (Siret şi Comăneşti).

Din 2002, de când a intrat pe piaţa din România, "Holzindustrie Schweighofer" a investit aproape 800 de milioane de euro, potrivit sursei citate.

Anul trecut, proprietarii şi administratorii de păduri din România au vândut circa 18 milioane de metri cubi (mc) de lemn către procesatori, din care regia de stat Romsilva are o cotă de peste 50%, cu peste 9 milioane mc.

Exploatarea lemnului din ţara noastră s-a redus semnificativ după 1989, ca urmare a declinului unor industrii care folosesc lemnul, mai scrie News.ro.

Între 1965 şi finalul epocii comuniste, România exploata anual circa 25 milioane metri cubi de lemn din pădurile ţării, arată statisticile oficiale, nivelul fiind considerat suficient de către specialişti pentru a permite regenerarea pădurilor. Totuşi, tăierile de lemn s-au făcut într-un regim mai puţin organizat după 1989, mai ales din pădurile retrocedate unor proprietari privaţi, spun specialiştii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Huawei a lansat în ţara noastră noua serie Mate
24 nov. G.F.


MINISTERUL ECONOMIEI:"Potenţialul de resurse uranifere, în care s-a investit până în prezent, a atins circa 30%"
24 nov. Andreea Cuzub


"Superbet" a intrat pe piaţa pariurilor sportive din Polonia
24 nov. Andrei Stan


PAYU ROMÂNIA: Tranzacţiile online au crescut de Black Friday cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
24 nov. Andreea Cuzub


STUDIU, LA COMANDA ASOCIAŢIEI ROMÂNE A MAGAZINELOR ONLINE:"Peste o treime din produsele vândute offline sunt mai scumpe decât cele online"
24 nov. A.I.


Engie a vândut o termocentrală pe bază de cărbune din Australia
24 nov.


Braşovenii de la Libris.ro investesc 3 milioane de euro într-un nou depozit de carte
24 nov. OVIDIU VRÂNCEANU


Conducerea Airbus, audiată în cadrul investigaţiilor legate de vânzarea unor sateliţi către Kazahstan
24 nov. A.S.


BOGDAN PANDELICĂ:"ANPC a primit câteva sute de plângeri cu privire la promoţiile de Black Friday"
24 nov. F.A.


Consiliul Concurenţei derulează investigaţii în energie şi pe piaţa lemnului1
24 nov. RAMONA RADU

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.