Contribuţie de 38 de miliarde de euro la PIB din partea economiei subterane

07 iun. 17:24 Macroeconomie
Cristina Radu
Contribuţie de 38 de miliarde de euro la PIB din partea economiei subterane

Economia subterană din România a reprezentat anul trecut 22,4% din Produsul Intern Brut (PIB): 170,6 miliarde lei, potrivit News.ro, care a prelucrat datele transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economia subterană din România a reprezentat 22,1% din PIB în primul trimestru al acestui an, adică 35,3 miliarde lei. Valoarea PIB din primul trimestru din 2017 a fost de 159,67 miliarde lei, pe serie brută, cu 5,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Procentul de anul trecut este mai mare faţă de cel înregistrat în primul trimestru al acestui an (22,1%) şi faţă de cel din 2015 (21,9%).

Din contribuţia de 22,4% adusă la PIB de economia subterană a României anul trecut, cea mai mare parte (22,1%), a fost adusă de "economia neobservată", care cuprinde munca la negru, frauda la plata TVA şi sectorul informal: întreprinzătorii individuali neînregistraţi. Restul de 0,3% a fost reprezentat de activităţile ilegale: traficul cu droguri, prostituţia şi contrabanda cu alcool şi tutun, potrivit sursei.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm anual de după 2008, până la 761,5 miliarde lei, potrivit datelor INS.

Directorul general al Direcţiei Generale de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din cadrul INS, Adriana Ciuchea, a explicat: "Datele pentru 2015 sunt semidefinitive, cele pentru 2016 şi primul trimestru al acestui an sunt provizorii. În general, revizuirile în plus sau în minus nu au fost mai mari de 0,2 puncte procentuale".

Institutul Naţional de Statistică a inclus oficial contribuţia activităţilor ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene aferente, potrivit News.ro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ONS: Creşterea economiei britanice a încetinit semnificativ în primul semestru
27 iul. A.V.


PRINTR-UN DOCUMENT ADRESAT AVOCATULUI POPORULUIPNL cere sesizarea Curţii Constituţionale faţă de taxarea suplimentară a contractelor part-time
27 iul. F.A.


OPINIISupradimensionata "tragedie demografică" şi pensiile private
27 iul. CRISTIAN DOGARU


ÎN URMĂTOARELE 12 LUNICFA estimează o depreciere a monedei naţionale până la 4,6 lei/euro1
26 iul. A.P.


MIHAI TUDOSE:"Execuţia bugetară la şase luni nu arată foarte bine, este un blocaj imens"
26 iul. F.A., S.A.


UPDATEMFP: Execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, în primul semestru1
25 iul. Andrei Stan


ÎN URMĂTOARELE DOUĂSPREZECE LUNI,Analiştii financiari ai CFA România estimează o depreciere a monedei naţionale
25 iul. Mina Irina


LA UN RANDAMENT DE 0,79% PE ANMinisterul Finanţelor a atras, ieri, un miliard de lei de la bănci
25 iul.


LUDOVIC ORBAN:"Vom sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului despre ordonanţa privind CAS şi CASS"
23 iul. Stelian Bădescu


MINISTERUL FINANŢELOR:România se încadrează în ţinta de deficit bugetar în 2017
22 iul. Mina Irina

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.