Contribuţie de 38 de miliarde de euro la PIB din partea economiei subterane

07 iun. 17:24 Macroeconomie
Cristina Radu
Contribuţie de 38 de miliarde de euro la PIB din partea economiei subterane

Economia subterană din România a reprezentat anul trecut 22,4% din Produsul Intern Brut (PIB): 170,6 miliarde lei, potrivit News.ro, care a prelucrat datele transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economia subterană din România a reprezentat 22,1% din PIB în primul trimestru al acestui an, adică 35,3 miliarde lei. Valoarea PIB din primul trimestru din 2017 a fost de 159,67 miliarde lei, pe serie brută, cu 5,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Procentul de anul trecut este mai mare faţă de cel înregistrat în primul trimestru al acestui an (22,1%) şi faţă de cel din 2015 (21,9%).

Din contribuţia de 22,4% adusă la PIB de economia subterană a României anul trecut, cea mai mare parte (22,1%), a fost adusă de "economia neobservată", care cuprinde munca la negru, frauda la plata TVA şi sectorul informal: întreprinzătorii individuali neînregistraţi. Restul de 0,3% a fost reprezentat de activităţile ilegale: traficul cu droguri, prostituţia şi contrabanda cu alcool şi tutun, potrivit sursei.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm anual de după 2008, până la 761,5 miliarde lei, potrivit datelor INS.

Directorul general al Direcţiei Generale de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din cadrul INS, Adriana Ciuchea, a explicat: "Datele pentru 2015 sunt semidefinitive, cele pentru 2016 şi primul trimestru al acestui an sunt provizorii. În general, revizuirile în plus sau în minus nu au fost mai mari de 0,2 puncte procentuale".

Institutul Naţional de Statistică a inclus oficial contribuţia activităţilor ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene aferente, potrivit News.ro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Grecia vrea să acorde ajutoare persoanelor defavorizate care au avut de suferit în urma crizei
20 oct.


THE NEW YORK TIMES: "Economia României ar putea avea probleme în viitorul apropiat"
20 oct.


CREŞTEREA ECONOMICĂ "SĂNĂTOASĂ" S-A IZBIT DE SISTEMUL SANITAR BOLNAVTudose şi Iohannis s-au lăudat americanilor, în timp ce doctorii zbierau la geam1
20 oct. ADINA ARDELEANU


OPINIIFarmaciile - sănătate sau comerţ ?
20 oct. Av. prof. dr. Marius Pantea


MFP:O nouă extragere a loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminică
19 oct. George Forcos


IONUŢ MIŞA: "Taxele sunt necesare pentru a finanţa sistemul de sănătate; nu se vor introduce altele noi"
19 oct. Andrei Stan


UPDATEMinistrul Finanţelor anunţă introducerea unei taxe de solidaritate de 2% care va reveni angajatorului3
19 oct. ANDREI STAN


DEPUTATUL LUCIAN BODE, PREŞEDINTELE COMISIEI DE TRANSPORTURI ŞI INFRASTRUCTURĂ:"Pierdem sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare"2
19 oct. A.S.


Mişa: "Există bani pentru construcţia bugetară pentru anul 2018"
18 oct. Andrei Stan


Mişa a discutat la Washington despre finanţarea autostrăzii Ploieşti-Braşov de către Banca Mondială
18 oct. George Forcoş

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.