ANGELA CRISTEA, COMISIA EUROPEANĂ:

"România riscă să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante de aderare la zona euro"

14 iun. Macroeconomie
A.V.
"România riscă să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante de aderare la zona euro"

"Ţara noastră trebuie să stabilească o dată ţintă pentru aderare" 

România trebuie să stabilească o dată ţintă pentru aderarea la zona euro, alături de un program de aderare, însă pentru moment există riscul ca ţara noastră să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante, acela ca deficitul bugetului consolidat să fie sub 3%, a declarat, ieri, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

Domnia sa a declarat, în cadrul unei dezbateri:

"Ca să adere la zona euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă nominală. Acestea au fost îndeplinite încă din 2015. În momentul de faţă, însă, la nivelul Comisiei Europene există îngrijorarea că, în cazul unuia dintre aceste criterii, România riscă să meargă înapoi, să nu îl mai îndeplinească.

Este vorba despre deficitul bugetului consolidat, cel care trebuie să fie sub 3%. Calculele făcute de colegii noştri de la Direcţia Financiară spun că, după o creştere susţinută, cum a fost anul trecut, de 4,6%, respectiv după cea de 5,7% din primul trimestru al acestui an, există riscul ca expansiunea să ducă la un avans al deficitului. Cred că analizele au fost suficient de solide, astfel încât să ducă la decizia de anunţare a procedurii de abatere semnificativă de la deficit".

Conform spuselor oficialului european, este important să se stabilească o dată ţintă a aderării la zona euro, în tandem cu un program pe paşi care să ducă la respectarea datei respective.

Angela Cristea a mai afirmat că, în prezent, Comisia Europeană este îngrijorată că, în cazul reformelor structurale lansate acum câţiva ani în ţara noastră, în unele domenii se fac uneori "paşi înapoi" sau "în altă direcţie".

Doamna Cristea a spus: "Suntem îngrijoraţi să credem că în mai multe domenii paşii nu se fac înainte, ci mai degrabă în altă direcţie, uneori înapoi, alteori pur şi simplu pe o altă viziune. Aceasta, desigur, nu ajută neapărat la consolidarea unei continuităţi în politicile publice".

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Finanţelor amână impunerea plăţii defalcate a TVA până la 1 ianuarie 2018
19 aug. A.C.


EUROSTAT:România a înregistrat în iunie cea mai mare scădere anuală a activităţilor de construcţii din UE
19 aug.


OPINII Chiar n-am învăţat nimic din criză financiară? 1
18 aug. CRISTIAN DOGARU


Ministerul Economiei a pus în dezbatere legea apelor minerale
18 aug. A.A.


MFP a vândut obligaţiuni de 300 milioane lei pe cinci ani, la o dobândă în scădere la 2,90%
17 aug. Andrei Stan


PIB-UL NOSTRU CREŞTE CA FĂT FRUMOS: + 5,8% ÎN PRIMUL SEMESTRURădulescu, BT: "Creşterea economică - nesustenabilă, în condiţiile deteriorării echilibrelor macro"
17 aug. EMILIA OLESCU


EUROSTAT: România se află pe locul trei în UE la ponderea cheltuielilor pentru siguranţă publică în PIB
16 aug. Cristina Radu


EUROSTAT: România a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare creştere economică din UE
16 aug. Andrei Stan


INS: Cifra de afaceri din serviciille de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primul semestru
16 aug. Andrei Stan


PRO BCA, DESPRE SPLIT TVA:"Partenerii specialişti în domeniul fiscal au evidenţiat neajunsurile majore ale acestui proiect de modificare a Codului fiscal"
16 aug. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.