ANCOM:

Numărul abonaţilor la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut

25 mai. 14:52 Miscellanea
Adi Iacob
Numărul abonaţilor la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut

La sfârşitul anului 2016, în România, erau aproape 7,3 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creştere anuală cu 3%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM.

Potrivit unui comunicat de presă al ANCOM, dintre aceştia, peste 4,7 milioane sunt abonaţi prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) şi 95 de mii sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). Numărul de abonaţi care recepţionează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu mai mult de 10% la sfârşitul anului 2016 faţă de 2015.

Odată cu creşterea numărului de abonaţi, a crescut şi rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depăşit nivelul de 97%.

Per total abonaţi, 65% recepţionează programele audiovizuale prin intermediul reţelelor de cablu, respectiv 33% prin reţele satelit de tip DTH, însă, în mediul urban, cei mai mulţi utilizează reţelele de cablu (81%), iar în mediul rural pe cele de tip DTH (58%). Abonaţii prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, această tehnologie fiind utilizată aproape în totalitate în mediul urban (97% dintre abonaţii prin IP se află în mediul urban), precizează comunicatul.

Urmând tendinţa ultimilor ani, numărul de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepţionate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,6 milioane, reprezentând 63% din totalul abonaţilor, în creştere anuală cu aproape 5%.

În funcţie de suportul folosit pentru recepţionarea în format digital a programelor TV, la finalul anului 2016, 53% (2,4 milioane) dintre abonaţi utilizau reţele cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 45% (2,1 milioane) utilizau reţele de cablu, iar 2% (95 mii) prin tehnologia IP (IPTV). În ultimul an, numărul de abonaţi la servicii furnizate prin reţele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, cel al abonaţilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu peste 14%, în timp ce numărul abonaţilor la servicii furnizate prin reţele satelit de tip DTH s-a menţinut aproape constant, informează sursa citată.

Numărul de abonaţi prin reţele de cablu a înregistrat o creştere anuală de 4%, în mediul rural creşterea fiind cea mai mare, de 9%, în timp ce in mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin reţele de cablu în mediul urban a ajuns la aproape 84%, în timp ce în mediul rural a depăşit 37%. Ponderea abonaţilor la servicii recepţionate în format digital în totalul abonaţilor prin reţelele de cablu a ajuns la 44%, în creştere anuală cu 3 puncte procentuale.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2016 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Traficul rutier pe DN3 la Lehliu este oprit, după ce un TIR s-a răsturnat
25 nov. Andreea Cuzub


Antrenament general la Arcul de Triumf pentru Parada militară
25 nov. Andreea Cuzub


Guvernul irlandez în criză după depunerea unei moţiuni de cenzură
24 nov. G.F.


Ioan Neculaie, dat în urmărire generală, a fost prins la Giurgiu
24 nov. Andrei Stan


PICCJ, memorandum cu Procuratura din Serbia privind combaterea infracţionalităţii transnaţionale
23 nov. Andreea Cuzub


Percheziţii în Prahova, Dâmboviţa şi Călăraşi la persoane bănuite de contrabandă cu tutun
23 nov. Andrei Stan


Percheziţii la societăţi comerciale şi instituţii nebancare, în Argeş şi Mehedinţi
22 nov. Andrei Stan


Peste 13.000 de pachete de ţigări, descoperite în trafic de inspectori antifraudă
21 nov. G.F.


Patru persoane, rănite într-un accident provocat de un şofer care a fugit de la locul faptei
21 nov. G.F.


ANOFM:"Peste 24.800 de locuri de muncă vacante, la nivel naţional"
20 nov. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.