ANCOM:

Numărul abonaţilor la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut

25 mai. 14:52 Miscellanea
Adi Iacob
Numărul abonaţilor la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut

La sfârşitul anului 2016, în România, erau aproape 7,3 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creştere anuală cu 3%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM.

Potrivit unui comunicat de presă al ANCOM, dintre aceştia, peste 4,7 milioane sunt abonaţi prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) şi 95 de mii sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). Numărul de abonaţi care recepţionează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu mai mult de 10% la sfârşitul anului 2016 faţă de 2015.

Odată cu creşterea numărului de abonaţi, a crescut şi rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depăşit nivelul de 97%.

Per total abonaţi, 65% recepţionează programele audiovizuale prin intermediul reţelelor de cablu, respectiv 33% prin reţele satelit de tip DTH, însă, în mediul urban, cei mai mulţi utilizează reţelele de cablu (81%), iar în mediul rural pe cele de tip DTH (58%). Abonaţii prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, această tehnologie fiind utilizată aproape în totalitate în mediul urban (97% dintre abonaţii prin IP se află în mediul urban), precizează comunicatul.

Urmând tendinţa ultimilor ani, numărul de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepţionate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,6 milioane, reprezentând 63% din totalul abonaţilor, în creştere anuală cu aproape 5%.

În funcţie de suportul folosit pentru recepţionarea în format digital a programelor TV, la finalul anului 2016, 53% (2,4 milioane) dintre abonaţi utilizau reţele cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 45% (2,1 milioane) utilizau reţele de cablu, iar 2% (95 mii) prin tehnologia IP (IPTV). În ultimul an, numărul de abonaţi la servicii furnizate prin reţele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, cel al abonaţilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu peste 14%, în timp ce numărul abonaţilor la servicii furnizate prin reţele satelit de tip DTH s-a menţinut aproape constant, informează sursa citată.

Numărul de abonaţi prin reţele de cablu a înregistrat o creştere anuală de 4%, în mediul rural creşterea fiind cea mai mare, de 9%, în timp ce in mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin reţele de cablu în mediul urban a ajuns la aproape 84%, în timp ce în mediul rural a depăşit 37%. Ponderea abonaţilor la servicii recepţionate în format digital în totalul abonaţilor prin reţelele de cablu a ajuns la 44%, în creştere anuală cu 3 puncte procentuale.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2016 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ,Măsuri preventive de supraveghere judiciară, dispuse în cazul a 121 de persoane
20 aug. A.C.


Un nou sediu pentru eliberarea paşapoartelor se va deschide luni în capitală
20 aug. Laura Andrei


Incendiul de vegetaţie izbucnit în Parcul Natural Văcăreşti din Capitală a fost stins de pompieri
19 aug. A.C.


Restricţii rutiere, mâine, pe Calea Victoriei din Capitală
19 aug. A.C.


Ministerul Culturii vrea să cumpere servicii de transport aerian pentru 2017-2018
19 aug. A.C.


Poliţia din Finlanda a împuşcat un bărbat care a înjunghiat mai mulţi oameni în oraşul Turku
18 aug. Cristina Radu


UPDATEDIICOT a reţinut un maior SRI pentru trafic de droguri2
18 aug. Andrei Stan


Episcopul Huşilor, filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, s-a retras din funcţie
18 aug. S.A.


INS:Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut cu 12,3% într-un an
18 aug. A.I.


Vişinescu cere întreruperea pedepsei1
18 aug. A.I.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.