LUC FRIEDEN, FOST MINISTRU DE FINANŢE ÎN LUXEMBURG

Băncile britanice nu vor putea avea aceleaşi drepturi după Brexit

Firmele de servicii financiare din Marea Britanie cu siguranţă nu vor putea să-şi desfăşoare afacerile ca de obicei în cadrul Uniunii Europene după Brexit, a afirmat vineri Luc Frieden, fostul ministru de Finanţe al Luxemburgului, într-un interviu acordat CNBC.

"Avem nevoie de un parteneriat solid cu Marea Britanie, este vecina noastră şi va rămâne un centru important de servicii financiare. Dar, în acelaşi timp, «afară» nu este «înăuntru» şi, prin urmare, cred că Regatul Unit trebuie să ştie că nu va mai beneficia de drepturile de paşaport pe care le are în prezent", a explicat Luc Frieden, care a deţinut diverse portofolii în Guvernul din Luxemburg.

"Deci, cu aceste două elemente de bază, cred că poate fi încheiat un acord, dar va fi foarte dificil şi va necesita mult timp", a adăugat oficialul, precizând că perioada de 18 luni rămasă pentru finalizarea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar este complet nerealistă, potrivit Agerpres.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Patru indici asiatici erau în urcare
27 iul. Mina Irina


Wall Street a închis în urcare
27 iul. Mina Irina


OMV Austria se declară gata să sancţioneze Rusia, dar nu renunţă la Nord Stream 2
27 iul.


UE, îngrijorată de noile sancţiuni pe care SUA vor să le impună Rusiei
27 iul.


BURSELE DIN LUMERezultatele companiilor menţin pe creştere bursele din lume
27 iul. A.V.


MACRO NEWSLETTER 27 Iulie 2017
27 iul.


ASTĂZI ESTE PROGRAMATĂ LANSAREA"Play Communications" - cel mai mare IPO al unei companii private, la Varşovia
27 iul. A.V.


Guvernul Indiei vrea să fuzioneze băncile de stat mici cu cele mari
27 iul. ALINA VASIESCU


TEMERI LEGATE DE OFERTĂPreţul oţelului creşte la Bursa din China
27 iul. V.R.


Premierul spaniol neagă schema ilegală de finanţare din Partidul Popular
26 iul. Cristina Radu

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.