LUC FRIEDEN, FOST MINISTRU DE FINANŢE ÎN LUXEMBURG

Băncile britanice nu vor putea avea aceleaşi drepturi după Brexit

Firmele de servicii financiare din Marea Britanie cu siguranţă nu vor putea să-şi desfăşoare afacerile ca de obicei în cadrul Uniunii Europene după Brexit, a afirmat vineri Luc Frieden, fostul ministru de Finanţe al Luxemburgului, într-un interviu acordat CNBC.

"Avem nevoie de un parteneriat solid cu Marea Britanie, este vecina noastră şi va rămâne un centru important de servicii financiare. Dar, în acelaşi timp, «afară» nu este «înăuntru» şi, prin urmare, cred că Regatul Unit trebuie să ştie că nu va mai beneficia de drepturile de paşaport pe care le are în prezent", a explicat Luc Frieden, care a deţinut diverse portofolii în Guvernul din Luxemburg.

"Deci, cu aceste două elemente de bază, cred că poate fi încheiat un acord, dar va fi foarte dificil şi va necesita mult timp", a adăugat oficialul, precizând că perioada de 18 luni rămasă pentru finalizarea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar este complet nerealistă, potrivit Agerpres.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

UPDATEIndicele Dow Jones a trecut pragul de 23.000 de puncte
17 oct. Andrei Stan


REUTERS:"Echilibrul bugetar al Cehiei, pus în pericol de promisiunile favoritului la alegerile legislative"
17 oct. G.F.


Bursele asiatice au închis în creştere
17 oct. Mina Irina


Înscrierile pentru Loteria Vizelor, reluate după ce procedura a fost blocată
17 oct. GEORGE FORCOŞ


O scurgere de petrol din Golful Mexic, posibil să fie cea mai mare din SUA de la explozia din 2010
17 oct.


Bursele europene au deschis în creştere
17 oct. Mina Irina


O jurnalistă de investigaţii din Malta, ucisă în explozia unei bombe
17 oct. Mina Irina


Atenţionare de călătorie transmisă de MAE privind incendiile de vegetaţie din Spania
17 oct. Mina Irina


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Indicii asiatici erau în urcare
17 oct. Mina Irina


Wall Street a închis în urcare
17 oct. Mina Irina

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.