NIŢĂ, DUPĂ DECIZIA INSTANŢEI SUPREME:

"Mă consider total nedretăţit şi voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăţia" 1

Constantin Niţă
Constantin Niţă

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, care a fost condamnat astăzi de magistraţii instanţei supreme la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spune că se consideră "total nedreptăţit" şi va face tot posibilul pentru a-şi demonstra nevinovăţia, potrivit unei declaraţii de presă.

Constantin Niţă a susţinut în declaraţia de presă: "În urma primei decizii anunţate azi de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul dosarului în care sunt acuzat, declar că mă consider total nedpretăţit şi voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Am parcurs perioada procesului având convingerea că justiţia din România funcţionează şi că îmi va acorda dreptate în faţa încercărilor procurorilor de mă scoate din viaţa publică şi politică. Din păcate, primisem avertizări anterioare că este vorba despre un dosar politic, că sentinţa era de multă vreme stabilită, iar procesul a fost doar o formalitate".

Fostul ministru susţine că întregul dosar se bazează pe "declaraţiile mincionoase ale unui individ cu multe dosare penale şi numeroase denunţuri la activ, Tiberiu Urdăreanu, un instrument al procurorilor de câţiva ani buni".

Niţă afirmă: "În afara spuselor acestei persoane că mi-ar fi oferit bani, în 2013, pentru a-i prezenta o autoritate publică, pe Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, nu există alte dovezi, de nicio formă (înregistrări audio/video, martori, extrase de cont etc.) În timpul procesului denunţătorul şi-a schimbat povestea declarând că «nu mai ştie câţi bani mi-a dat, când sau de unde îi avea». Mai mult, procurorii au făcut numeroase presiuni asupra martorilor din dosar, atât a celor de la Braşov, cât şi a primarului Nichita căruia i s-a cerut «să dea un ministru» ca să scape de alte acuzaţii".

Acesta acuză procurorii că nu s-au străduit să aducă nicio probă concretă, iar din declaraţiile martorilor nu există nicio legătură directă care să justifice acuzaţia de trafic de influenţă care i se aduce.

Niţă a mai spus: "Dacă până acum am înţeles să respect principiul confidenţialităţii şi să am un anumit comportament, cred că, de acum înainte, opinia publică trebuie să fie corect informată şi de aceea voi reveni cu prezentarea informaţiilor din dosar, extrem de subţire, din toate punctele de vedere. În aceste condiţii, declar, încă o dată, că această primă decizie este complet nedreaptă şi nu are niciun fundament juridic. Nu pot să cred că există astfel de hotărâri într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene".

Constantin Niţă precizează că a ocupat de trei ori funcţia de ministru şi a fost mulţi ani parlamentar ţi că, în pofida anumitor încercări de a-i denigra imaginea, niciodată nu au existat suspiciuni bazate pe dovezi reale asupra activităţii sale profesionale.

Niţă mai afirmă: "Încă dinaintea retragerii din viaţa publică, produsă la începutul anului 2016, am primit mai multe informaţii că reprezint unul din «obiectivele» procurorilor şi că depun toate eforturile pentru a-mi găsi o acuzaţie. Înţeleg foarte bine contextul politic din ultimii ani şi încercarea de a scăpa de anumiţi oameni care au avut activitate publică, dar nu voi accepta niciodată să fiu nedreptăţit de un sistem complet subordonat altor interese".

Fostul ministru menţionează că a depus recurs la decizia instanţei supreme, potrivit sursei citate.

"Voi continua să-mi demonstrez nevinovăţia cu speranţa că justiţia românească îşi va face datoria. În acelaşi timp, mă voi adresa tuturor instituţiilor internaţionale pentru a-mi face dreptate dacă în România nu mai este posibil acest lucru", încheie Niţă.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat, vineri, de magistraţii instanţei supreme, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul Iaşiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oraş.

De asemenea, conform sursei citate, instanţa supremă a decis confiscarea sumei de 303.000 de lei de la fostul ministru Constantin Niţă şi menţinerea sechestrului pentru bunuri ale acestuia. Decizia instanţei supreme nu este definitivă. Judecarea în dosarul lui Constantin Niţă a început în septembrie 2016, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind încheiată după zece termene, în 9 mai.


Opinia cititorului: 1
1.   Întruchiparea corupției
mesaj trimis de Anonim în data de 26.05.2017, 23:22

Toți brașovenii te cunosc ca ești întruchiparea corupției. Sa-ți fie Rușine Nita!!! Poate la Apel, iei mai mult de 4 ani escrocule!

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Victor Socaciu, audiat la DIICOT în dosarul medicului Lucan
15 ian. Andreea Cuzub


Ludovic Orban, aşteptat să se prezinte astăzi la Înalta Curte de Casaţie1
15 ian. D.I


Consilier judeţean PNL anchetat pentru cămătărie
14 ian. Vlad Dobrea


Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie extind urmărirea penală în cazul Eugen Stan
12 ian. D.I


Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca Mihai Lucan să fie plasat în arest la domiciliu
12 ian. Vlad Dobrea


Fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă, audiat la instanţa supremă
12 ian. Andreea Cuzub


ALERTKovesi, acuzată de abateri disciplinare3
12 ian. A.C


Emil Boc audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan
10 ian. Vlad Dobrea


Fiul şi ginerele medicului Mihai Lucan audiaţi la DIICOT1
05 ian. Vlad Dobrea


Elan Schwartzenberg trimis în judecată într-un dosar disjuns din cel al lui Mazăre
05 ian. Vlad Dobrea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.