EDUCAŢIE

Fostul ministru atacă actuala conducere a învăţământului

11 ian. 2017 Cultură
O.D.
Fostul ministru atacă actuala conducere a învăţământului

Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, a ţinut să facă mai multe precizări după decizia actualului conducător al învăţământului, Pavel Năstase, legată de numirea temporară în funcţie a unor foşti directori care nu au promovat concursul susţinut la finele anului trecut. Mircea Dumitru, într-o postare pe contul său de facebook, vorbeşte despre presiuni politice şi manipulări grosolane în ceea ce priveşte reinstalarea la cârma unităţilor de învăţământ a unor directori apropiaţi de partidul aflat la guvernare: "Am spus, de fiecare dată când am fost întrebat, că directorul de şcoală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci şi de conduită. El este un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei instituţii a cărei vocaţie este educarea. Am spus că nu va exista nicio şcoală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepţiile, analizate de la caz la caz şi decise în consecinţă. Acum văd că excepţia a fost transformată în regulă si orice idee de competiţie, competenţe, meritocraţie, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepţionale, bine întemeiate şi oferită nominal, a ajuns text de metodologie. Se vorbeşte despre un număr de peste 650 de posturi de director şi director adjunct care ar fi rămas neocupate în urma concursului şi care, spun cei de la Educaţie, ar trebui să fie atribuite aceloraşi persoane aflate în funcţie. Să rămânem fideli adevărului şi să spunem că nimeni nu vorbeşte astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii şcolari generali de la Bucureşti şi Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună ştiinţă metodologia şi au refuzat să numească directorii, în aşteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbeşte că cele peste 650 de situaţii unde ar fi nevoie de numirea aceloraşi persoane sunt, de fapt, cu puţin peste 350, dacă scădem cele două judeţe unde inspectorii au aşteptat schimbarea de la partid şi nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situaţia de facto ar arăta un număr mult redus al excepţiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul judeţelor. Când am fost sesizat în legătură cu neregulile de la Bucureşti, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului şcolar al Municipiului Bucureşti. S-a aşternut liniştea peste asta. Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunţa la post, astfel încât să poată fi numiţi cei de dinaintea lor. Acestora, şi numai lor, le transmit că nu trebuie să renunţe la munca şi efortul depuse, la proiectele pe care şi le-au făcut pentru şcoală şi că, mai ales, demnitatea personală şi curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor şi elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conţinuturi ştiinţifice".

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan acuză la rândul său noua conducere a ministerului de "ilegalităţi în cascadă" , inclusiv antedatarea unui Ordin de Ministru: "Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fiţuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Şcolare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcţii a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, aşteptând să vină PSD să-i numească în funcţie pe criterii politice. Nu au primit şi Ordinul de Ministru, din simplul motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia în 9.01.2017 au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informaţia din nota de vineri. Am atras atenţia că au făcut o ilegalitate. Au ştiut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate. (...) La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal". Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase susţine că ordinul privind directorii de şcoli nu a fost antedatat ci a fost emis vineri şi tot atunci a fost trimis la Monitorul Oficial fiind publicat luni, iar vineri i-a anunţat în cadrul unei videoconferinţe pe inspectorii şcolari de acest ordin şi le-a trimis o notă pentru a avea timp să pregătească modificările. Pentru posturile ocupate temporar, un nou concurs ar putea fi organizat până la finele anului şcolar.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

PREMIERĂBacalaureat, "colecţia" iarnă - vară
15 ian. OCTAVIAN DAN


EDUCAŢIEValul reformelor a ajuns şi la regulamentul de organizare al şcolilor
11 ian. Octavian Dan


Tineri români de excepţie au fost premiaţi la Gala Studenţilor Români din Străinătate 2018
08 ian. I.M.


MINISTRUL EDUCAŢIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ŞASE LUNI DE MANDATÎnvăţământul digitalizat - unul dintre obiectivele MEN
08 ian. F.A.


Avem "manual unic", se caută autori!
22 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


"Manualul unic" a fost adoptat de Guvern!1
18 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur
15 dec. 2017


Educaţie - buget mărit, pretenţii în creştere5
14 dec. 2017 O.D.


EDUCAŢIEObiectiv clar: reducerea abandonului şcolar2
05 dec. 2017 O.D.


NECROLOGActriţa Cristina Stamate a încetat din viaţă
27 nov. 2017 G.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.