Între calcul şi spectacol 4

15 mai. 2017 Editorial
CRISTIAN PÎRVULESCU
CRISTIAN PÎRVULESCU

Prezenţa permanentă, dar mai ales la sfârşit de săptămână, în lumina refectoarelor, este condiţia sine qua non pentru asigurarea notorietăţii şi popularităţii unui politican. Şi din acest motiv, Liviu Dragnea face orice pentru a fi preluat de mass media, de la muşcatul electoral dintr-o roşie ecologică în Ialomiţa, vineri, la participarea la cel de-al XIII-lea Congres al UDMR, la Zalău, sâmbătă. Şi dacă în Ialomiţa viza stabilizarea sau chiar revigorarea electoratului său rural, susţinând Programul de sprijin pentru tomate, la Zalău, Liviu Dragnea a vizat stabilizarea guvernării şi a evocat posibilitatea ca UDMR, cu care PSD are o strânsă relaţie de colaborare parlamentară, să intre la guvernare. Oare unii au observat că preşedintele PSD a participat la Congresul UDMR pe 13 mai, de la Zalău, dar nu şi la Congresul ALDE, de pe 21 şi 22 aprilie, de la Bucureşti? Să fie oare PSD în căutarea unor noi aliaţi sau caută o alternativă al un partener nesigur?

Majoritatea parlamentară de care dispune PSD împreună cu ALDE după alegerile din decembrie 2016 este minimă, de 51,67% la Senat şi 51,09% la Camera Deputaţilor. Votul substanţial pentru învestitura guvernului Grindeanu, de aproape 69%, s-a datorat unei conjuncturi care a fost modificată de masivele manifestaţii de protest din februarie. Pe de altă parte, cu cele 6,24% de mandate în Senat şi 6,18% la Camera Deputaţilor, UDMR ar da mai multă forţă unei majorităţi parlamentare care riscă să se prăbuşească la prima criză mai importantă. Răspunzând "nici da, nici ba", Kelemen Hunor nu creşte doar suspansul, ci conservă integral capacitatea de influenţă a UDMR, profitând de potenţialul de coaliţie sau de şantaj (de care vorbea marele politolog italian Giovanni Sartori, care ar fi împlinit, dacă nu ar fi dispărut la începutul lunii aprilie, 94 de ani pe 13 mai) pentru a-şi păstra libertatea de mişcare pe care participarea la guvern ar restrânge-o.

Dacă ALDE, partid nou, nu a avut alternativă, fiind obligat să participe la guvernare pentru a se consolida organizatoric prin accesul la resurse publice, UDMR, care nu mai pare o organizaţie etnică şi a devenit din ce în ce mai mult un partid-cartel, încearcă să-şi conserve autonomia cât mai liber cu putinţă, făcând o complicată echilibristică între Budapesta şi Bucureşti. Dacă nu s-a putut proteja de iliberalismul ambiental, totuşi UDMR a reuşit mai bine decât PSD şi ALDE să păstreze aparenţele democrat-liberale. Dacă rezervele faţă de atât de evocatele stat de drept excesiv sau abuz de justiţie sunt împărtăşite şi de UDMR, acesta încercă, pe cât posibil, să nu provoace opoziţia civică maghiară, aflată, spre deosebire de cea română, într-un moment retractil.

La puţin mai mult de patru luni de la începutul guvernării şi la doar cinci luni de la alegeri, majoritatea PSD-ALDE este minată de lupte interioare şi delegitimată de marile manifestaţii de protest de la începutul anului. Criza din ALDE şi despărţirea de unul dintre co-preşedinţi, Dan Constantin, dar şi de cei câţiva susţinători ai săi, contestarea lui Liviu Dragnea în PSD, ambiguităţile unei guvernări care pare să aibă ca prioritate modificarea legislaţiei penale, legea graţierii sau permanenta încercare de dezincriminare a unor infracţiuni, multiplele vulnerabilităţi ale echipei guvernamentale fac mai mult decât necesară consolidarea majorităţii parlamentare. Iar spectacolul politic permanent nu poate singur asigura nici coerenţa şi eficienţa guvernării, nici întări majoritatea.


Opinia cititorului: 4
1.   Unele puncte corecte dar nu toate
mesaj trimis de Cristi C în data de 15.05.2017, 14:44

Totusi ce vrea sa spuna autorul cu aceasta analiza nu este clar. Adica de ce ALDE nu face nimic este clar. Nu a facut nimic pentru pensii. Eu am doar 6000 de lei adica nimica. Cum vine asta sa ne explice acest PArvulescu. C are nici el nu stie dar se face ca stie. Degeaba da vina pe ALDE.

1.1.   Furt de identitate 1 (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 16:43

Mesajul 1 nu aparține cititorului Cristi C.

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de Observatorul în data de 15.05.2017, 18:48

Amandoua mesaje apartin lui Cristi C, un obsedat care se face ce k.k.o.

1.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de Observatorul în data de 15.05.2017, 23:09

Eu mam facut de kko fiind un prost cu buletin cu dunga.

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

"Decât că nu-i de râs!"9
19 ian. RADU SÂRBU


Cornel CodiţăMinisterul singurătăţii4
19 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuCum scăpăm de socialişti?
16 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUPunct de divergenţă8
15 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Gura păcătosului30
12 ian. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăParanoia puterii25
10 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuDelirul numelor
09 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUDespre înţelepciunea grădinarilor6
08 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăLa vama timpului42
05 ian. Cornel Codiţă


CORNEL CODIŢĂÎn căutarea timpului...26
22 dec. 2017 CORNEL CODIŢĂ

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.