Preţul cuprului urcă din cauza temerilor legate de aprovizionare

24 apr. Materii Prime
A.V.
Preţul cuprului urcă din cauza temerilor legate de aprovizionare

FocusEconomics anticipează un preţ mediu al cuprului de 5.626 dolari tona în trimestrul actual 

Îngrijorările care privesc aprovizionarea cu cupru au generat, vineri, avansul preţului metalului industrial pe piaţa din Londra, însă în intervalul 18-21 aprilie, acesta a scăzut pentru a treia săptămână la rând, din cauza vânzărilor generate de temerile privind instabilitatea geopolitică.

Preţul cuprului cu livrare la trei luni a crescut cu 0,2% vineri, la London Metal Exchange (LME), atingând 5.633 dolari tona. Miercuri, cotaţia a coborât până la 5.530 dolari tona - cel mai redus nivel de după 4 ianuarie, însă a încheiat ziua de joi cu 5.623 dolari tona.

În schimb, la Comex New York, preţul cuprului cu livrare în iulie a scăzut cu 0,5% vineri dimineaţa, la ora 10.00, atingând 2,55 dolari livra (o livră= aproximativ 500 de grame).

Brokerii spun că avansul de vineri al preţului cuprului, la bursa londoneză, a avut la bază mai mulţi factori. Mai întâi, compania minieră anglo-australiană "Rio Tinto" Ltd. a anunţat o producţie sub aşteptări pentru primul trimestru din acest an, apoi "Freeport-McMoRan" Inc. din SUA a anunţat o posibilă grevă, iar stocurile de cupru monitorizate de burse s-au diminuat.

Joi, "Rio Tinto" şi-a modificat în sens negativ estimările pentru producţia anuală de cupru la 500.000-550.000 de tone, de la 665.000 tone, din cauza grevelor de la mina Escondida din Chile şi a reducerilor de producţie de la mina Grasberg din Indonezia.

Totodată, "Freeport-McMoRan" a avertizat că îi va pedepsi pe lucrători pentru absenţa de la lucru la divizia din Indonezia, la o zi după ce unul dintre sindicatele sale principale a anunţat că plănuieşte să intre într-o grevă de o lună din cauza condiţiilor de lucru.

Stocurile de cupru înregistrate la LME pentru livrare s-au diminuat cu 9.025 de tone săptămâna trecută, la 150.950 de tone, potrivit Reuters. În acelaşi timp, stocurile din depozitele monitorizate de Shanghai Futures Exchange au scăzut cu 11,5%, la 240.191 tone.

Pe piaţa globală a cuprului rafinat exista un excedent de 51.000 de tone în ianuarie, faţă de 44.000 de tone în aceeaşi lună din 2016, potrivit International Copper Study Group (ICSG).

Conform FocusEconomics, preţul mediu al cuprului va fi de 5.626 dolari tona în trimestrul curent. Specialişii BBVA Research au lansat cea mai pesimistă estimare, respectiv o cotaţie medie de 4.584 dolari tona, iar analiştii Standard Chartered - cea mai optimistă, de 6.117 dolari tona.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 4,26%
21 sep. R.R.


Platforma gigantică de foraj petrolier "Scarabeo 9" a sosit în Portul Constanţa
21 sep. F.A.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 5,89%
20 sep. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 30,16%
19 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 21,75%
18 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu circa 10%
15 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 7,03%
14 sep. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 15,66%
13 sep. E.O.


CHINA A LIMITAT PRODUCŢIAPreţul tungstenului a urcat cu 50% în ultimele două luni
12 sep. V.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 4,64%
12 sep. R.R.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.