SIEGFRIED MUREŞAN:

"Stabilirea unor venituri fixe la bugetul UE, o soluţie pentru a compensa efectul Brexitului"

18 iun. 11:22 Macroeconomie
Andrei Stan
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)

Brexitul nu va avea un impact asupra bugetului Uniunii Europene (UE) în 2018, dar în perspectivă sunt analizate patru modalităţi de a acoperi eventualele sume care nu mai vin, una dintre variante fiind stabilirea unor venituri fixe, a declarat, vineri, deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din anul 2018.

Siegfried Mureşan a afirmat, citat de Agerpres: "Va trebui să intrăm în toate liniile bugetare să vedem care este beneficiul Marii Britanii, contribuţiile le ştim şi să vedem care va fi exact gaura ce rămâne ca urmare a ieşirii Marii Britanii şi va trebui să o acoperim. Există patru modalităţi de a o acoperi şi eu favorizez una dintre ele. Prima modalitate este să spunem: păstrăm acelaşi nivel al bugetului şi toate statele contribuie mai mult, în special statele bogate, statele net contributoare. Nu cred că este realist. Vedem apetitul în Suedia, Austria, Germania, Olanda pentru a contribui mai mult, apetitul este mic. Cea de-a doua variantă este să spunem: a plecat Marea Britanie, bugetul este mai mic, facem mai puţin. Nu vom accepta noi, în primul rând beneficiarii neţi, care beneficiem de pe urma bugetului, nu vom accepta reduceri de fonduri. A treia variantă este o combinaţie a primelor două care ne va duce din nou în negocieri politice extrem de dificile şi nu există predictibilitate pe termen lung. Cea de-a patra variantă este ca bugetul Uniunii Europene să aibă surse proprii de venit".

Acesta a explicat că nu este vorba de introducerea de taxe la nivel european urmată de reducerea de taxe la nivel naţional, ci de redirecţionarea către bugetul UE a unei părţi din taxe existente în toatele state membre, precum TVA sau impozit pe venit.

Europarlamentarul a precizat: "Cred că alocarea spre Europa a unei ponderi din taxe existente deja la nivel naţional poate fi soluţia, poate fi o bază stabilă, sustenabilă, predictibilă pe termen lung, dar a existat mereu şi aici este de înţeles, rezistenţă la nivelul statelor membre în trecut căci în momentul de faţă statele membre spun şi ele decid politic cât plătesc în Bugetul Uniunii Europene. Dacă am spune în viitor 0,5% din TVA sau 0,2% din orice alt impozit care există merge automat spre nivelul european, practic statele membre nu mai au mare spaţiu manevră polic, banii ar merge automat. E ceva ce statele membre nu şi-au dorit în trecut, să vedem acum vor evolua".

Mureşan a punctat: "În anul 2018, Marea Britanie va fi tot anul stat membru al Uniunii Europene, va avea drepturi şi obligaţii depline ca orice alt stat membru al Uniunii Europene. Deci impactul Brexitului asupra bugetului Uniunii Europene în anul 2018 în mod normal ar trebui să fie zero şi impactul direct va fi zero". El a adăugat că în prezent trebuie calculată contribuţia şi beneficiul Marii Britanii.

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat, vineri, dezbaterea "Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 - priorităţile Parlamentului European".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Finanţelor amână impunerea plăţii defalcate a TVA până la 1 ianuarie 2018
19 aug. A.C.


EUROSTAT:România a înregistrat în iunie cea mai mare scădere anuală a activităţilor de construcţii din UE
19 aug.


OPINII Chiar n-am învăţat nimic din criză financiară? 1
18 aug. CRISTIAN DOGARU


Ministerul Economiei a pus în dezbatere legea apelor minerale
18 aug. A.A.


MFP a vândut obligaţiuni de 300 milioane lei pe cinci ani, la o dobândă în scădere la 2,90%
17 aug. Andrei Stan


PIB-UL NOSTRU CREŞTE CA FĂT FRUMOS: + 5,8% ÎN PRIMUL SEMESTRURădulescu, BT: "Creşterea economică - nesustenabilă, în condiţiile deteriorării echilibrelor macro"
17 aug. EMILIA OLESCU


EUROSTAT: România se află pe locul trei în UE la ponderea cheltuielilor pentru siguranţă publică în PIB
16 aug. Cristina Radu


EUROSTAT: România a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare creştere economică din UE
16 aug. Andrei Stan


INS: Cifra de afaceri din serviciille de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primul semestru
16 aug. Andrei Stan


PRO BCA, DESPRE SPLIT TVA:"Partenerii specialişti în domeniul fiscal au evidenţiat neajunsurile majore ale acestui proiect de modificare a Codului fiscal"
16 aug. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.