VIOREL ŞTEFAN:

"România va face noi reduceri de taxe în 2018;creşterea economică ar putea depăşi 5,2% în acest an" 7

28 mai. Macroeconomie
Laura Andrei
Viorel Ştefan
Viorel Ştefan

România îşi va îndeplini anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi este posibil ca avansul economiei să depăşească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor şi de reducerile de taxe, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, într-un interviu acordat Reuters.

Planul Social-Democraţilor aflaţi la guvernare de a continua anul viitor schema amplă de relaxare fiscală a provocat îngrijorarea Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Cu siguranţă vom introduce din ianuarie 2018 măsurile de de relaxare fiscală menţionate în programul de guvernare", a afirmat Viorel Ştefan.

Acesta a adăugat că Executivul vrea să reducă anul viitor numărul contribuţiilor la asigurările sociale de la nouă la doar două, pentru pensii şi îngrijirea sănătăţii, care vor totaliza 35%. În prezent, cele nouă contribuţii totalizează 39,25% şi sunt plătite în comun, de angajaţi, şi de angajatori, se mai arată în sursa citată.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui să plătească contribuţiile la asigurările sociale în numele angajaţilor, obiectivul fiind transferarea în întregime către angajaţi.

Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizării bugetarilor, în urma căreia angajaţii din sănătate vor avea salariile brute mai mult decât duble, cei din educaţie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea creşteri mai reduse.

Viorel Ştefan susţine că majoritatea creşterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe.

"Ceea ce nu s-a înţeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuţiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru", a afirmat oficialul român.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să reducă anul viitor impozitul pe venit, care în prezent se situează la 16%.

Social-Democraţii au anunţat că impozitul va fi redus la 10%.

Vineri, Viorel Ştefan a declarat că Ministerul Finanţelor Publice încă evaluează impactul reducerii şi că este neclar dacă va fi aplicat în trepte.

Modificările în impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului în luna septembrie.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta şi de 3,7% din PIB anul viitor.

Conform sursei, Viorel Ştefan susţine că UE şi FMI nu iau în calcul impactul stimulentelor fiscale, care vor majora colectarea taxelor şi vor genera venituri mai ridicate, inclusiv aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă create de la începutul anului.

De asemenea, oficialul a afirmat că Bucureştiul intenţionează să înregistreze deficite structurale mari până în 2019 pentru a ajuta al doilea cel mai sărac stat din UE să-i ajungă din urmă pe cei din Europa Occidentală.

Ministrul Finanţelor Publice a mai spus: "Vorbim despre convergenţă şi aderarea la euro, dar uităm că acestea nu înseamnă doar îndeplinirea unor criterii nominale, ci şi investiţii, majorarea veniturilor gospodăriilor, infrastructură compatibilă cu cea europeană şi regiuni ale ţării egale ca dezvoltare".

Salariul mediu brut lunar în ţara noastră este puţin peste 700 de euro (786 de dolari), comparativ cu mediu din UE de 2.370 euro, potrivit sursei citate.

Ţara cheltuie sub 20% din PIB pentru salariile angajaţilor şi pensionarilor de stat precum şi pentru asistenţă socială.

În continuare investiţiile publice sunt la un nivel scăzut, cu 40% din şosele făcute din pietriş şi spitale vechi de decenii.

În primul trimestru din 2017, România a avut cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârşitul lunii aprilie bugetul înregistra un uşor excedent.

Viorel Ştefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârşitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ţinta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.

Ministrul Finanţelor Publice a afirmat: "Ritmul creşterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimişti că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producţiei în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creştere a economiei de la consum la producţie".

Opinia cititorului: 7
1.   Investitii...
mesaj trimis de Dr.WHO în data de 28.05.2017, 03:08

Trebuie URGENT reluat programul de investitii a statului!!!!P.I.B.-ul ce se apropie de 200 miliarde de euro si un salariu mediu net ce a trecut de 500 de euro nu vor fi de ajuns...

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 11:28

Șacalii așteaptă investițiile statului. De la propagandă până la instituțiile militarizate , toți sunteți disperați după niște bani de la buget.

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 11:48

Ialomiteanu cere mereu investitii dar ca acelea cand era Udrea pe cai mari si albi si le conveneau de minune la pdl-isti sa-si care banii cu sacii.

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 13:27

fara investitii, cresterea asteptata va fi pe termen scurt si pe datorie

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 16:17

Prostiile lui Cîțu. Investițiile statului sunt falimentare și pe datorie.

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 13:35

fara investitii, cresterea asteptata va fi pe termen scurt si pe datorie

5.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2017, 13:36

fara investitii, cresterea asteptata va fi pe termen scurt si pe datorie

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Finanţelor amână impunerea plăţii defalcate a TVA până la 1 ianuarie 2018
19 aug. A.C.


EUROSTAT:România a înregistrat în iunie cea mai mare scădere anuală a activităţilor de construcţii din UE
19 aug.


OPINII Chiar n-am învăţat nimic din criză financiară? 1
18 aug. CRISTIAN DOGARU


Ministerul Economiei a pus în dezbatere legea apelor minerale
18 aug. A.A.


MFP a vândut obligaţiuni de 300 milioane lei pe cinci ani, la o dobândă în scădere la 2,90%
17 aug. Andrei Stan


PIB-UL NOSTRU CREŞTE CA FĂT FRUMOS: + 5,8% ÎN PRIMUL SEMESTRURădulescu, BT: "Creşterea economică - nesustenabilă, în condiţiile deteriorării echilibrelor macro"
17 aug. EMILIA OLESCU


EUROSTAT: România se află pe locul trei în UE la ponderea cheltuielilor pentru siguranţă publică în PIB
16 aug. Cristina Radu


EUROSTAT: România a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare creştere economică din UE
16 aug. Andrei Stan


INS: Cifra de afaceri din serviciille de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primul semestru
16 aug. Andrei Stan


PRO BCA, DESPRE SPLIT TVA:"Partenerii specialişti în domeniul fiscal au evidenţiat neajunsurile majore ale acestui proiect de modificare a Codului fiscal"
16 aug. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.