PREŞEDINTELE UNJR:

"Pe cine va delega noua conducere a SGG să intre în arhiva SIPA?" 1

18 iun. Politică
Stelian Bădescu
Dana Gîrbovan (Sursa foto: captură Youtube)
Dana Gîrbovan (Sursa foto: captură Youtube)

Victor Ponta: "Nicio decizie nu va fi luată fără o serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor" 

------------

Actualizare 13:23 Tudorel Toader: "Încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA!"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA, întrucât comisia pentru această arhivă nu a fost constituită.

Toader a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Simple precizări: 1. Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă!

2. Voi solicita CSM să se consulte cu asociaţiile profesionale, apoi să detaşeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA!

PS - Încă din perioada adoptării HG referitoare la arhiva SIPA, am exprimat disponibilitatea includerii unui magistrat în comisie. În aceeaşi emisiune tv, am exprimat chiar şi rezerva faptului că un magistrat, în funcţie şi deţinător de certificat ORNISS, va accepta să fie detaşat pentru a lucra zilnic în arhivă!".

------------

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, spune că "în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo" şi întreabă noua conducere a Secretariatului General al Guvernului (SGG) cine din această instituţie, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine va delega să intre mai departe în arhivă.

Judecătoarea Dana Gîrbovan spune că ceea ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justeţea motivelor pentru care UNJR şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) s-au împotrivit modului în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a iniţiat şi elaborat hotărârea de guvern, asumată de Cabinetul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou, scrie News.ro.

Ea aminteşte, într-un mesaj postat ieri pe Facebook, că într-o scrisoare adresată premierului Grindeanu pe 1 iunie arăta că acţiunea ministrului Tudorel Toader nu doar că nu oferă nicio garanţie privind lămurirea problemelor legate de acţiunile şi răspunderea comisiilor de inventariere a arhivei SIPA, dar prin modul său de acţiune, lipsit de transparenţă, a renăscut suspiciunile că Guvernul şi majoritatea parlamentară care îl susţine doresc să folosească arhiva pentru şantajarea magistratilor.

Dana Gîrbovan afirmă: "Am susţinut că, prin neincluderea unor magistraţi din comisia de (re)inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a ales «o soluţie ce pare focusată pe preluarea controlului politic asupra conţinutului acestei arhive». HG 410/2017 prevede că acea comisie de inventariere va fi compusă din cinci membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiţiei şi unul de la ANP. Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, aşadar, numite politic şi sub autoritate politică".

Ea precizează că tocmai a fost schimbată conducerea Secretariatului General al Guvernului, fapt ce se va reflecta implicit şi asupra comisiei de inventariere, şi întreabă noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituţii, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine va delega să intre mai departe în arhivă.

Preşedintele UNJR adaugă: "Toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, iniţiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiţiei Tudorel Toader. Pe scurt, în aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenţii politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii".

Noul şef al SGG, fostul premier Victor Ponta, îi răspunde Danei Gîrbovan tot pe reţeaua de socializare, spunând că "absolut nicio decizie" privind arhiva SIPA nu va fi luată fără consultări cu reprezentanţii magistraţilor.

Ponta a scris: "Ca fost magistrat (actual vremelnic Secretar General al Guvernului), o asigur pe Doamna Judecător Gârbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă şi serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor! Voi discuta cu premierul şi ministrul Justiţiei şi vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil!".


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de Mihai D în data de 18.06.2017, 14:38

Fatuca asta Dana Garbovan este extrem de preocupata de cati insi au vazut arhiva si pot santaja judecatori pentru diverse: amantalacuri, spagi etc. Pare genul care prin studentie mergea pe la Bivolaru iar apoi cand a devenit importanta cineva avea inregistrari cu ea. Subiectul santaj la judecatori este foarte important, insa obstinenta cu care EA se ocupa de acest subiect este pentru mine graitoare. In cazul ca are muste pe caciula, pe mine personal ma doare in pix cu cine si-a eventual trisat consortul, dar pare ca este mult mai mult de atat. Oricum, fata asta stie multe si este foarte hotarata sa nu stie si altii ce stie ea.

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

VICEPREMIERUL CIOLACU: "Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentelor, obiectiv prioritar al Guvernului"
17 aug. Andrei Stan


LIVIU PLEŞOIANU: "Orice angajat al statului care refuză audierea în comisiile de anchetă ar trebui să-şi piardă imediat funcţia"1
17 aug. A.I.


MINISTRUL JUSTIŢIEI: Mandatul european de arestare pe numele lui Popoviciu a fost trimis autorităţilor judiciare din Anglia
17 aug. Andrei Stan


Toader ia apărarea comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009
17 aug. A.I.


MAE a lansat serviciul Solvit unde românii pot reclama încălcarea drepturilor lor ca cetăţeni UE
16 aug. Andrei Stan


Carmen Dan, întâlnire cu prefectul Capitalei şi directorul DGP pentru a analiza situaţia de la paşapoarte
16 aug. Andrei Stan


UPDATE/Oficial: Ministrul Justiţiei a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului general
16 aug. A.C.


Sindicatele din penitenciare au discutat cu ministrul Justiţiei şi cu şeful ANP
16 aug. A.C.


ÎN SEPTEMBRIE,Ţuţuianu îşi va da demisia din postul de secretar al Senatului1
16 aug. ALEXANDRA CISMARU


ŢUŢUIANU"Proiectul de lege privind achiziţia corvetelor este pregătit la MApN, urmează să fie prezentat Parlamentului în toamnă"
15 aug. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.