Spania ameninţă că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei

17 iun. Internaţional
A.C.
Spania ameninţă că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei

Autorităţile de la Madrid au ameninţat vineri că îşi vor exprima dreptul de veto faţă de acordarea de noi tranşe din programul de asistenţă convenit cu Grecia, dacă justiţia elenă nu pune capăt unei anchete ce vizează trei experţi europeni, dintre care unul spaniol, care au fost implicaţi în programul de privatizări al statului elen, transmite AFP, citată de Agerpres.

În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experţi (din Italia, Spania şi Slovacia), care lucrau în calitate de consilieri la Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped), de delapidare şi nereguli în legătură cu vânzarea unui număr de 28 de proprietăţi imobiliare. Dosarul nu a fost încă soluţionat. Începând din 2016, o lege garantează imunitate pentru experţii străini care ajută Grecia, dar această lege nu are caracter retroactiv.

"Dacă nu se va găsi soluţie definitivă la situaţia celor trei experţi, Eurogrupul va bloca eliberarea ultimei tranşe", a declarat, vineri, ministrul spaniol Luis de Guindos, cu ocazia reuniunii miniştrilor europeni de Finanţe.

În replică, un oficial guvernamental elen a declarat că Grecia va face tot ceea ce este necesar pentru soluţionarea imediată a acestui dosar.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, s-a declarat încrezător că problema va fi soluţionată, adăugând că va discuta acest subiect cu autorităţile spaniole, cu prilejul vizitei sale la Madrid, de săptămâna viitoare.

Joi seară, miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Însă, eliberarea celor 8,5 miliarde de euro trebuie să fie aprobată şi de consiliul guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro. Grecia are nevoie de noi aceşti bani pentru a rambursa datorii de peste şapte miliarde de euro, care ajung la maturitate în luna iulie.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

UPDATEIndicele Dow Jones a trecut pragul de 23.000 de puncte
17 oct. Andrei Stan


REUTERS:"Echilibrul bugetar al Cehiei, pus în pericol de promisiunile favoritului la alegerile legislative"
17 oct. G.F.


Bursele asiatice au închis în creştere
17 oct. Mina Irina


Înscrierile pentru Loteria Vizelor, reluate după ce procedura a fost blocată
17 oct. GEORGE FORCOŞ


O scurgere de petrol din Golful Mexic, posibil să fie cea mai mare din SUA de la explozia din 2010
17 oct.


Bursele europene au deschis în creştere
17 oct. Mina Irina


O jurnalistă de investigaţii din Malta, ucisă în explozia unei bombe
17 oct. Mina Irina


Atenţionare de călătorie transmisă de MAE privind incendiile de vegetaţie din Spania
17 oct. Mina Irina


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Indicii asiatici erau în urcare
17 oct. Mina Irina


Wall Street a închis în urcare
17 oct. Mina Irina

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.