Spania ameninţă că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei

17 iun. Internaţional
A.C.
Spania ameninţă că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei

Autorităţile de la Madrid au ameninţat vineri că îşi vor exprima dreptul de veto faţă de acordarea de noi tranşe din programul de asistenţă convenit cu Grecia, dacă justiţia elenă nu pune capăt unei anchete ce vizează trei experţi europeni, dintre care unul spaniol, care au fost implicaţi în programul de privatizări al statului elen, transmite AFP, citată de Agerpres.

În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experţi (din Italia, Spania şi Slovacia), care lucrau în calitate de consilieri la Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped), de delapidare şi nereguli în legătură cu vânzarea unui număr de 28 de proprietăţi imobiliare. Dosarul nu a fost încă soluţionat. Începând din 2016, o lege garantează imunitate pentru experţii străini care ajută Grecia, dar această lege nu are caracter retroactiv.

"Dacă nu se va găsi soluţie definitivă la situaţia celor trei experţi, Eurogrupul va bloca eliberarea ultimei tranşe", a declarat, vineri, ministrul spaniol Luis de Guindos, cu ocazia reuniunii miniştrilor europeni de Finanţe.

În replică, un oficial guvernamental elen a declarat că Grecia va face tot ceea ce este necesar pentru soluţionarea imediată a acestui dosar.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, s-a declarat încrezător că problema va fi soluţionată, adăugând că va discuta acest subiect cu autorităţile spaniole, cu prilejul vizitei sale la Madrid, de săptămâna viitoare.

Joi seară, miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Însă, eliberarea celor 8,5 miliarde de euro trebuie să fie aprobată şi de consiliul guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro. Grecia are nevoie de noi aceşti bani pentru a rambursa datorii de peste şapte miliarde de euro, care ajung la maturitate în luna iulie.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Patru indici asiatici erau în urcare
27 iul. Mina Irina


Wall Street a închis în urcare
27 iul. Mina Irina


OMV Austria se declară gata să sancţioneze Rusia, dar nu renunţă la Nord Stream 2
27 iul.


UE, îngrijorată de noile sancţiuni pe care SUA vor să le impună Rusiei
27 iul.


BURSELE DIN LUMERezultatele companiilor menţin pe creştere bursele din lume
27 iul. A.V.


MACRO NEWSLETTER 27 Iulie 2017
27 iul.


ASTĂZI ESTE PROGRAMATĂ LANSAREA"Play Communications" - cel mai mare IPO al unei companii private, la Varşovia
27 iul. A.V.


Guvernul Indiei vrea să fuzioneze băncile de stat mici cu cele mari
27 iul. ALINA VASIESCU


TEMERI LEGATE DE OFERTĂPreţul oţelului creşte la Bursa din China
27 iul. V.R.


Premierul spaniol neagă schema ilegală de finanţare din Partidul Popular
26 iul. Cristina Radu

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.