Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările de pe continentul american, prioritate în strategia CCIB

19 iun. 13:28 Miscellanea
A.I.
Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările de pe continentul american, prioritate în strategia CCIB

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o înâlnire cu E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas, ambasadorul Republicii Federative Brazilia în ţara noastră, care a fost însoţit de Felipe Alexandre Gomes Sequeiros, secretar III în cadrul Ambasadei, precizează un comunicat de presă al CCIB.

La întrevedere a participat, de asemenea, prof. dr. Ion Hohan, preşedintele Secţiunii Servicii a CCIB, vicepreşedinte ale Camerei bucureştene.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sistemul cameral românesc, despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene. În acest context, preşedintele CCIB a subliniat că dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările de pe continentul american constituie o prioritate în strategia CCIB.

În ceea ce priveşte impulsionarea cooperării româno-braziliene, în opinia preşedintelui CCIB, organizarea, împreună cu Ambasada, a unei "Zile a oportunităţilor de afaceri" va asigura o promovare eficientă a domeniilor-cheie ale economiei braziliene şi a cadrului legal aplicabil comunităţii de afaceri şi investitorilor şi va permite identificarea unor companii româneşti interesate de această piaţă, companii care ulterior să ia parte la o misiune economică organizată de Camera bucureşteană în Brazilia, spre finalul acestui an.

De asemenea, preşedintele CCIB a punctat necesitatea unei bune colaborări cu organizaţiile similare din ţara sud-americană, idee pe deplin împărtăşită şi de E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas. Mai mult, având în vedere distanţa mare dintre cele două ţări, existenţa a 27 unităţi federative cu un grad ridicat de independenţă în cadrul Federaţiei Braziliene, precum şi diferenţele culturale şi lingvistice, ambasadorul Braziliei în România consideră că deşi dezvoltarea cooperării bilaterale nu este uşoară, primul şi cel mai important pas îl constituie cultivarea unor relaţii strânse cu camerele de comerţ din state braziliene cu potenţial economic important cum ar fi Săo Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, pentru ca, în funcţie de particularităţile celor două pieţe, să fie alese cele mai bune modalităţi de valorificare a oportunităţilor de afaceri, investiţionale şi de cooperare, transmite comunicatul.

E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga deschidere în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale bilaterale, punctând totodată avantajele ce decurg din apartenenţa ţării sale la Piaţa Comună a Sudului (MERCOSUR) în perspectiva finalizării negocierilor pentru încheierea unui acord de asociere, incluzând dialogul politic, cooperarea şi liber schimbul între această organizţie internaţională şi UE.

În 2016 valoarea schimburilor comerciale româno-braziliene s-a cifrat la 504 milioane de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 6 ani, din care exportul românesc a fost de 219 milioane de dolari, iar cel brazilian de 285 milioane de dolari. În primele 4 luni ale anului 2017, se constată o tendinţă de creştere a schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2016 (+33,2%, respectiv 155,7 milioane de dolari), din care exportul s-a majorat cu 29,6%, ajungând la 70,6 milioane de dolari, iar importul cu 36,2%, atingând 85,1 milioane de dolari.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Guvernul irlandez în criză după depunerea unei moţiuni de cenzură
24 nov. G.F.


Ioan Neculaie, dat în urmărire generală, a fost prins la Giurgiu
24 nov. Andrei Stan


PICCJ, memorandum cu Procuratura din Serbia privind combaterea infracţionalităţii transnaţionale
23 nov. Andreea Cuzub


Percheziţii în Prahova, Dâmboviţa şi Călăraşi la persoane bănuite de contrabandă cu tutun
23 nov. Andrei Stan


Percheziţii la societăţi comerciale şi instituţii nebancare, în Argeş şi Mehedinţi
22 nov. Andrei Stan


Peste 13.000 de pachete de ţigări, descoperite în trafic de inspectori antifraudă
21 nov. G.F.


Patru persoane, rănite într-un accident provocat de un şofer care a fugit de la locul faptei
21 nov. G.F.


ANOFM:"Peste 24.800 de locuri de muncă vacante, la nivel naţional"
20 nov. A.C.


CNAIR: "A fost redeschisă circulaţia pe podul Şoimuş, din judeţul Hunedoara"
20 nov. A.C.


Tren deraiat pe ruta Călăraşi-Ciulniţa
20 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.