Klaus Iohannis îşi doreşte punţi ale culturii, ale libertăţii şi toleranţei între europeni

17 iun. 15:38 Politică
Andrei Stan
Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)
Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat speranţa astăzi, la Sibiu, "că frontierele de tot felul, care pot ridica ziduri între europeni, vor fi înlocuite prin punţi ale culturii, ale libertăţii şi ale toleranţei".

Klaus Iohannis consideră un exemplu în Europa parteneriatul dintre oraşele Sibiu şi Luxemburg, care deşi au fost capitale culturale europene în urmă cu zece ani, continuă să colaboreze şi să aibă proiecte comune "de succes", relatează Agerpres.

În alocuţiunea susţinută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, şeful statului a mai spus: "Parteneriatul dintre Sibiu şi Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experienţa noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social şi de securitate, Europa a fost şi va rămâne un spaţiu al valorilor democratice, care sunt potenţate prin dialogul intercultural. Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraş al Culturii, oraş al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului şi Marii Regiuni a fost dincolo de frontiere. Am ţinut să le evoc pentru că sensul lor este şi astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii oraşelor noastre, ci pentru tot mai mulţi europeni".

Fost primar al Sibiul în 2007, când oraşul din centrul României şi Luxemburgul au fost capitale culturale europene, preşedintele României spune că cele două oraşe, prin programul cultural comun, "sunt date exemple de capitale culturale europene de mare succes".

Klaus Iohannis a ţinut ca premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să fie prezent sâmbătă, la Sibiu, pentru a sărbători zece ani de capitală culturală europeană şi zece ani de când România este ţară membră UE, ceea ce, spune preşedintele României, este "un motiv de bucurie".

Cu prilejul vizitei la Sibiu, preşedintele Iohannis şi premierul luxemburghez i-au decorat pe directorii teatrelor din cele două oraşe - Sibiu şi Luxemburg, mulţumindu-le pentru contribuţia la succesul programului capitală culturală europeană.

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului ''Radu Stanca'' din Sibiu, şi Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, au arătat cât de importantă este colaborarea dintre cele două oraşe pentru succesul cultural comun.

Klaus Iohannis a mai spus: "Această ceremonie are un caracter inedit. Ne aflăm într-o sui-generis «punere în scenă»: la numai câţiva metri de noi, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai potrivit cadru pentru ceremonia de astăzi, îşi desfăşoară, amplu, energiile pozitive. Dumneavoastră, domnilor Muller şi Chiriac, directori ai teatrelor din Esch-sur-Alzette şi Sibiu, aţi construit în aceşti zece ani o punte trainică între Capitalele Culturale Europene ale anului 2007. (...) Tocmai această frumoasă colaborare artistică este omagiată prin distincţiile pe care le-aţi primit astăzi. Ea depăşeşte însă simpla relaţie profesională dintre două teatre. Prin fiecare spectacol comun şi prin participarea regizorilor, scenografilor şi actorilor români şi luxemburghezi la spectacolele Teatrului Naţional Radu Stanca şi ale Teatrului din Esch, dumneavoastră sunteţi exemplul viu al modului în care cultura construieşte Europa".

Sibiul este legat de Luxemburg nu doar de o colaborare de un deceniu în domeniul cultural, ci şi de o opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani cei are au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a oraşului Sibiu, notează agenţia citată.

În programul delegaţiei este inclusă o masă rotundă cu tema "Sibiu-Destinaţie europeană pentru investiţii, cultură şi turism", vizionarea spectacolului de teatru "Şefele", la Teatrul Naţional Radu Stanca, vizită la Muzeul Brukenthal şi, de asemenea, o scurtă vizită în centrul istoric al Sibiului. Totodată, cei doi oficiali vor participa la deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

IOHANNIS, DESPRE INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UE: "O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă"
25 nov. Andrei Stan


Dragnea a contestat la ICCJ sechestrul pe avere1
25 nov. Andreea Cuzub


PACT:ANAF amendează românii care pleacă în străinătate
24 nov. G.F.


CRISTIAN BUŞOI:"PNL nu mai tolerează atacurile USR"
24 nov. G.F.


MINISTRUL AGRICULTURII:"Prin extinderea sistemului antigrindină am obţinut cea mai mare producţie de struguri din istorie"
24 nov. Andreea Cuzub


ALINA GHORGHIU:"Promisiunea PSD privind TVA 0% la vânzarea de locuinţe este imposibil de aplicat"1
24 nov. Andreea Cuzub


COMISIA SPECIALĂ:Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
24 nov. S.A.


DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR PNL:"Guvernul PSD-ALDE, un adevărat terminator al fermierilor şi al instituţiilor din sectorul agricol!"
24 nov. Andreea Cuzub


UPDATE/ COMISIA PARLAMENTARĂ SPECIALĂ:Preşedintele nu poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor ICCJ1
24 nov. Andrei Stan


IOHANNIS, DESPRE ABROGAREA PREVEDERII REFERITOARE LA NUMIREA MAGISTRAŢILOR: "O încercare nepotrivită; nu va rămâne aşa"2
24 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.