Un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghiţă, emis în dosarul Ponta-Blair

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)
Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Magistraţii instanţei supreme au emis, marţi, un nou mandat de arestare pentru omul de afaceri Sebastian Ghiţă, în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, transmite News.ro.

Decizia, luată de judecătoarea Aida Popa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu este definitivă, dar este executorie, potrivit sursei citate.

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis, la propunerea procurorilor DNA, pentru infracţiunile de instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect şi instigare la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, precizează agenţia de presă.

Acesta este cel de-al treilea mandat de arestare emis în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.

La ICCJ a avut loc, marţi dimineaţă, o sedinţă secretă de judecată pentru audierea lui Sebastian Ghiţă prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair. Legătura prin videoconferinţă cu instanţa din Belgrad a fost stabilită, însă Ghiţă a refuzat să dea declaraţii, au afirmat surse judiciare, citate de News.ro.

De asemenea, Sebastian Ghiţă ar fi urmat să fie audiat, marţi după-amiază, prin videoconferinţă, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti, însă nici în acest dosar omul de afaceri nu a mai dat declaraţii. Şi în acest dosar procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiţă, potrviti agenţiei de presă.

Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore. Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au susţinut că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă. Această audiere era programată iniţial să aibă loc în 17 mai, dar Ghiţă a refuzat atunci să dea declaraţii, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el, precizează sursa citată.

În acest dosar, procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie 2016, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta. Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar. Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Ministerul Justiţiei arăta, săptămâna trecută, că au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Astfel, Ghiţă ar urma să mai fie audiat prin videoconferinţă şi în 8 iunie, în baza unei cereri a Tribunalului Prahova, relatează sursa citată.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său. În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, conform agenţiei de presă.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există alte două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

ÎN ACEST AN,Un număr de 5.300 de persoane, cercetate pentru infracţiuni economice1
20 aug. Laura Andrei


Un număr de şase români urmăriţi internaţional, depistaţi în Italia
20 aug. L.A.


UPDATEFirma "Tel Drum" şi directorul general, Petre Pitiş, urmăriţi penal
18 aug. A.I.


DOSARUL PRIVIND DETURNAREA FONDURILOR PENTRU AUTOSTRADA NĂDLAC-ARAD:Tribunalul Bucureşti ar urma să pronunţe decizia în cazul omului de afaceri Nelu Iordache
18 aug. A.I.


Cerere a procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din DNA, judecată astăzi
17 aug. A.I.


MINISTRUL JUSTIŢIEI:"Sunt surprins că Popoviciu a putut să plece"1
16 aug. A.C.


DUPĂ CE A FOST REŢINUT LA LONDRA,Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauţiune, pentru 200.000 de lire1
15 aug. ANDREI STAN


UPDATE/ DUPĂ CE A FOST REŢINUT ÎN LONDRA,Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauţiune1
14 aug. ANDREI STAN


Toate persoanele reţinute în dosarul fermei de porci de la Salcia, eliberate din arest
13 aug. STELIAN BĂDESCU


DIICOT:Avocatul Marius Coltuc, reţinut pentru fals în înscrisuri şi favorizarea făptuitorului
12 aug. S.A.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.