CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 9 IUNIE

Apreciere de 9,77% a titlurilor Teraplast, în contextul anunţului unei investiţii în Serbia

13 iun. Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
Apreciere de 9,77% a titlurilor Teraplast, în contextul anunţului unei investiţii în Serbia

Bitcoin a depăşit, duminică, pragul de 3.000 de dolari 

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii şi instalaţii Teraplast (TRP) s-au apreciat cu 9,77%, în perioada 31 mai - 9 iunie 2017, reprezentând valorile mobiliare cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportată la moneda europeană.

Într-un comunicat remis bursei, miercuri, 7 iunie, Grupul Teraplast, anunţa achiziţia producătorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, valoarea tranzacţiei fiind de 4,3 milioane de euro.

Potrivit raportului, Teraplast urmează să realizeze investiţii de 11 milioane de euro în acest an, în Serbia. Suma include valoarea de achiziţie a fabricii, investiţii de 2,7 milioane de euro în dezvoltare şi capital de lucru de 4 milioane euro.

Începând cu data de 9 iunie, compania a început plata dividendelor aferente profitului net obţinut în 2016. Valoarea totală a dividendelor distribuite este de 9,57 milioane lei, ceea ce reprezintă un dividend brut pe acţiune de 0,0169 lei.

Pe data de 8 iunie, preţul titlurilor TRP s-a apreciat cu 4,44%, cea mai mare creştere din ultimele nouă luni şi jumătate, închizând la un nivel de 0,612 lei/acţiune, pe fondul unui rulaj de 191.748 de titluri. În următoarea zi de tranzacţionare, pe 9 iunie, acţiunile TRP s-au apreciat cu 2,94%, schimbându-se 548.119 titluri, peste media ultimelor 20 de zile, de aproape 290.000 de acţiuni.

Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor TRP apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului.

Grupul Teraplast şi-a bugetat, pentru anul în curs, o cifră de afaceri de 434,6 milioane lei şi un profit net de 38,1 milioane lei. Valoarea EBITDA estimată în 2017 este de 63,3 milioane lei. În primele trei luni din 2017, Grupul Teraplast a realizat o cifră de afaceri de 66,5 milioane lei, un profit net de 1,6 milioane lei şi EBITDA de 6,6 milioane lei.

Cel mai mare acţionar al Teraplast este omul de afaceri Dorel Goia, cu 46,77% din acţiuni, în timp ce fondul KJK Fund II are o participaţie de 10,03%.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o rentabilitate de 8,34%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Armătura (ARM), cu o creştere de 7,29%.

Cu o rentabilitate de 13,32% în perioada 31 mai - 9 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat, din nou, cea mai bună investiţie în perioada menţionată, dintre toate activele analizate.

Potrivit site-ul "coindesk.com", "preţul monedei digitale a depăşit duminică, 10 iunie, pentru prima dată în istorie, nivelul de 3000 de dolari pe unitate, conform indicelui CoinDesk Bitcoin Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Site-ul "coinmarketcap.com", indica, ieri, o capitalizare de piaţă a criptomonedei de aproximativ 45,4 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 12 iunie, în jurul nivelului de 2.800 de dolari (aproximativ 11.383 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,0654 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti analizaţi s-au depreciat în perioada analizată.

Dintre aceştia, cea mai mică scădere a fost suferită de către indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât, în perioada 31 mai - 9 iunie, cu 0,79%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile SIF Moldova (SIF2), ce s-au apreciat cu 2,13%, în perioada menţionată.

Începând cu data de 7 iunie, are loc oferta publică de cumpărare de acţiuni proprii derulată de societatea de investiţii financiare.

Numărul de titluri care fac obiectul ofertei este 25 milioane, reprezentând 2,4081% din capitalul social, la valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune, preţul de cumpărare fiind 1 leu/acţiune.

Oferta se va încheia pe data de 27 iunie 2017.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,59%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 2,15%, în perioada menţionată.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului Teraplast (TRP). Ponderea companiei în indice este de 0,5%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 2,79%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată.

În cadrul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 2,11%.

Din 30 mai, BRD a început plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2016. Valoarea dividendului brut/acţiune este de 0,73 de lei, data de înregistrare fiind 9 mai.

Grupul BRD-Groupe Societe Generale a înregistrat un profit de 330 milioane de lei, în primul trimestru, de aproape cinci ori mai mare faţă de primele trei luni din 2016, pe fondul unui cost net al riscului pozitiv, susţinut de îmbunătăţirea veniturilor nete din dobânzi şi monitorizarea strictă a cheltuielilor operaţionale, potrivit unui comunicat al băncii.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,09%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 29 mai - 8 iunie, este condus de titlurile FDI Transilvania, cu o apreciere de 1,19%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat FDI Napoca, a cărui creştere a fost de 0,96%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului BRD Acţiuni, ce au urcat cu 0,95%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 31 mai - 9 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,14%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,33%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,11% faţă de euro.

Precizare:  

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12-19 SEPTEMBRIE"Transelectrica", singurul emitent din BET cu un avans de peste 1%
21 sep. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11-18 SEPTEMBRIESIF Banat-Crişana urcă pe podiumul celor mai rentabile titluri de la BVB
20 sep. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8-15 SEPTEMBRIETitlurile "Impact" îşi continuă ascensiunea
19 sep. ANDREI IACOMI


URSACHE, "ASF":"Opt milioane de cuponari au deţineri care valorează peste 250 de milioane de euro"1
18 sep. ANDREI IACOMI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6-13 SEPTEMBRIESIF Moldova, plus de 7,93%
15 sep. A.A.


PLASAMENTE ALTERNATIVEPascin, cu sau fără chin
15 sep. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5-12 SEPTEMBRIEAvans de 6,72% pentru "Conted", pe fondul unor rulaje reduse
14 sep. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4-11 SEPTEMBRIE"Conpet", cel mai rentabil emitent din BET, după ce statul i-a cerut dividende suplimentare
13 sep. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1-8 SEPTEMBRIE"Ropharma" - cel mai rentabil emitent de la BVB în săptămâna anterioară
12 sep. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 AUGUST-7 SEPTEMBRIEApreciere de 6,08% pentru SIF5, în contextul aprobării dividendului pentru 20162
11 sep. A. I.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.