MONEDA NAŢIONALĂ - ÎN CĂDERE LIBERĂ

Mihai Ionescu: "Oamenii de afaceri sunt deranjaţi de mascarada politică" 3

16 iun. Macroeconomie
EMILIA OLESCU
Mihai Ionescu: "Oamenii de afaceri sunt deranjaţi de mascarada politică"

Adrian Mitroi: "De la începutul săptămânii viitoare vom vedea moneda naţională la fel ca până acum" 

Moneda naţională se află într-o cădere liberă de câteva zile, de când a izbucnit conflictul politic în PSD.

Un euro a urcat, ieri, la 4,5872 lei, de la 4,5667 lei miercuri şi 4,5661 marţi, în timp ce dolarul american a valorat, ieri, 4,1082 lei, de la 4,0752 lei cu o zi înainte, respectiv 4,0743 cu două zile în urmă. Şi faţă de francul elveţian (CHF) leul a pierdut teren, un CHF valorând, ieri, 4,2164 lei, în urcare de la 4,2029 miercuri.

Cotaţia leului faţă de moneda europeană se află la cel mai slab nivel din ultimii cinci ani.

Evoluţia cursului de schimb din ultimele zile are loc pe un fond emoţional, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care consideră că nivelul cursului va reveni la stabilitatea cu care ne-am obişnuit.

În acelaşi timp, însă, domnia sa ne-a declarat: "Important este ca această mizerie pe care ne-o oferă politicienii să se termine cât mai repede. Dacă se prelungeşte circul politic, atunci ne putem aştepta la orice fel de reacţie din partea străinilor, a cursului de schimb şi a altor zone care pot fi influenţate în sens negativ de evenimentele de pe scena politică. Exportatorii îşi văd de treabă şi de contracte, dar sunt deranjaţi de această mascaradă politică ce a condus la instabilitatea Guvernului şi care va avea efecte cel puţin pe trei planuri - va pune presiune pe cursul de schimb, va altera relaţiile cu partenerii străini, la care aceştia se vor uita cu mare îngrijorare, şi va conduce la un blocaj în rândul instituţiilor publice, care nu vor şti cu cine şi ce să lucreze".

Deprecierea de ieri a leului va fi istorie astăzi, iar de la începutul săptămânii viitoare vom vedea moneda naţională la fel ca până acum este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

Domnia sa a menţionat, citat de Agerpres: "Volatilitatea este o manifestare a unei economii funcţionale expuse atât intern, cât şi extern. Este foarte firească. Business-urile vulnerabile pe rata de schimb sunt business-uri a căror marjă este pusă sub presiune acum, care vor găsi alte debuşee".

Domnul Mitroi a subliniat că ţara noastră are nevoie de o creştere economică dublă faţă de cea mondială, să stea constant peste 5%, "dar, cu deficit de infrastructură, leadership şi forţă de muncă, exact asta nu facem".

În acelaşi timp, specialistul a mai menţionat: "Este interesant «vântul rece» care bate dinspre America, de creştere a dobânzilor. (...) Pe piaţă este un recul de risc dat de FED - o bancă centrală îngrijorată de ceea ce va face cu bilanţul acela mare de titluri de stat. Pe lângă faptul că el scade natural, trebuie şi vândut. Efectul acesta este marcat prin dobânzi mai mari pe dolari şi o economie care performează, fiind suficient de solidă. (...) Decizia FED de ieri (n.r. joi) a transmis, aşa, un mesaj rece peste pieţele financiare internaţionale".

Adrian Mitroi susţine că dobânda de politică monetară de peste 1% a FED înseamnă împrumuturi mai scumpe în dolari şi o economie americană puternică, iar când economia americană este puternică, celelalte economii sunt mai slabe.


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de rogue trader în data de 16.06.2017, 07:59

Eu ma astept sa apara atacuri la...da...Mugurel care nu tine leul. Sotul lui Gorghiu ar putea da un interviu de exemplu, iar din nou, prin care sa ne arate cum e haos si degringolada in BNR cu modelele lor econometrice invechite si cum nu stie sa tina o moneda in frau. Apoi sa apara in alt interviu in care sa ne spuna cum acelasi Mugurel tine moneda in frau in loc s-o lase libera in bataia cererii si ofertei libere si cum denatureaza piata valutara. Parerea mea.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de MAKE în data de 16.06.2017, 08:08

Mai domnule "iar din nou", deocamdata te vad pe tine ca vorbesti despre Isar, la un articol cu care Isar nu are de a face si nici nu este pomenit.

Ti se pare ca ai comentat articolul acesta?

2.   Mugurel-Manole este vinovat de cum este moneda leu
mesaj trimis de Constantin în data de 16.06.2017, 09:08

Manole (Isarescu pt cei care încă nu știu ) este vinovat 100% de fluctuația leului ,pt ca numai niște retardați mintali ar putea sa gândească ca politica de la București este de vina pt fluctuația monedei noastre !

Pai cine controlează moneda ?!? Grindeanu sau isarescu ?! Hai dreaq sa fim serioși ! Pai cu ocazia asta Manole mai face si el niște bani pe fluctuația controlată de el a monedei ! 

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Grecia vrea să acorde ajutoare persoanelor defavorizate care au avut de suferit în urma crizei
20 oct.


THE NEW YORK TIMES: "Economia României ar putea avea probleme în viitorul apropiat"
20 oct.


CREŞTEREA ECONOMICĂ "SĂNĂTOASĂ" S-A IZBIT DE SISTEMUL SANITAR BOLNAVTudose şi Iohannis s-au lăudat americanilor, în timp ce doctorii zbierau la geam1
20 oct. ADINA ARDELEANU


OPINIIFarmaciile - sănătate sau comerţ ?
20 oct. Av. prof. dr. Marius Pantea


MFP:O nouă extragere a loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminică
19 oct. George Forcos


IONUŢ MIŞA: "Taxele sunt necesare pentru a finanţa sistemul de sănătate; nu se vor introduce altele noi"
19 oct. Andrei Stan


UPDATEMinistrul Finanţelor anunţă introducerea unei taxe de solidaritate de 2% care va reveni angajatorului3
19 oct. ANDREI STAN


DEPUTATUL LUCIAN BODE, PREŞEDINTELE COMISIEI DE TRANSPORTURI ŞI INFRASTRUCTURĂ:"Pierdem sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare"2
19 oct. A.S.


Mişa: "Există bani pentru construcţia bugetară pentru anul 2018"
18 oct. Andrei Stan


Mişa a discutat la Washington despre finanţarea autostrăzii Ploieşti-Braşov de către Banca Mondială
18 oct. George Forcoş

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.