Rezultate modeste şi la examenele profesorilor

27 apr. Cultură
O.D.

Promovabilitatea la examenle importante nu este cu mult mai bună la profesori în comparaţie cu elevii. Dacă la simularea problelor scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat s-au obţinut rezultate modeste (51,47 dintre elevii de clasa a 8-a au avut medii peste 5 şi 38,23 dintre cei de clasa a 12-a au obţinut medii peste 6), aflăm că procentul de promovare (medii mai mari sau egale cu 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar este de 63,71%.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Educaţiei, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 3.335 de candidaţi au obţinut medii între 8 şi 10, promovând examenul: " Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, media la examenul de definitivare este constituită din nota la proba scrisă (70%), nota pentru portofoliul profesional personal (10%) şi notele obţinute la inspecţiile de specialitate (20%). Candidaţii care au obţinut medii peste 8 dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. În ceea ce priveşte tranşele de medii, situaţia la nivel naţional este următoarea: medii sub 7 - 907 (17,33%), medii între 7 şi 7,99 - 993 (18,97%), medii între 8 şi 10 - 3.335 (63,71%). 6 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 10 lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente de peste 70% în judeţele Bistriţa-Năsăud (76,9%), Botoşani (70,9%), Gorj (70,6%), Mureş (70,2%) şi în municipiul Bucureşti (73,7%). Valori sub 50% apar în judeţele Caraş-Severin (49,2%) şi Călăraşi (45,7%). (...) Validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limită data de 22 mai. Reamintim că în urma unor măsuri legislative operate în 2016, o persoană poate susţine proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susţinerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar."

Examenul certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice. După cum se poate observa aproape 40% dintre debutanţi nu sunt încă pregătiţi pentru această carieră.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

EDUCAŢIEDirectorii sunt instalaţi pe bandă rulantă până începe anul şcolar
18 aug. OCTAVIAN DAN


Materialele auxiliare, luate la ţintă de ministrul Educaţiei
10 aug. OCTAVIAN DAN


Cuiul lui Pepelea: manualele şcolare!1
07 aug. OCTAVIAN DAN


Muzeul Naţional Bran riscă să fie închis la sfârşitul lunii
02 aug. OVIDIU VRÂNCEANU


Picturi expuse la Muzeul Luvru, afectate de furtună
16 iul. A.C.


EDUCAŢIETeoretic se construiesc mii de şcoli, practic nu se renovează nici WC-urile!3
13 iul. OCTAVIAN DAN


Academicianul Augustin Buzura a încetat din viaţă
11 iul. Andrei Stan


Şomajul, prima opţiune pentru absolvenţii fără diplomă
10 iul. O.D.


Realitate: absolvenţi de nota 1!1
07 iul. OCTAVIAN DAN


BACALAUREATCele mai bune rezultate din ultimii opt ani!
06 iul. O.D.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.