LA ALEGERILE DE DUMINICĂ, DIN FRANŢA,

Macron a obţinut cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a

19 iun. 08:16 Internaţional
Mina Irina
Emmanuel Macron (Sursa foto: Wikipedia)
Emmanuel Macron (Sursa foto: Wikipedia)

Emmanuel Macron are libertate deplină să îşi pună în aplicare programul electoral, a doua zi după un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor definitive - cu excepţia celor 11 mandate pentru francezii din străinătate - La Republique en Marche (REM) şi aliatul său, MoDem, au obţinut 351 de mandate - cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate.

Însă, cu un nou record de absenteeism (57%, faţă de 51,3% în primul tur de scrutin), alegătorii au refuzat să ofere un "cec în alb" noului preşedinte, scrie luni presa.

Liberation scrie: "Numai absenteismul record umbreşte o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la începutul campaniei. Venit de nicăieri, Macron este acum peste tot".

Le Figaro comentează: "În două alegeri şi patru tururi de scrutin, revoluţia En Marche!, în care nimeni nu voia să creadă, a lovit Franţa ca un tsunami".

Aşa cum cere tradiţia, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marţi demisia Guvernului său şi să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.

Toţi cei care miniştri care au candidat în alegeri au fost aleşi. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (în pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi şi Marielle de Sarnez.

Din totalul de 351 de mandate obţinute de majoritatea prezidenţială, MoDem, formaţiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 şi ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent.

Alianţa dintre Les Republicains (LR) şi UDI a obţinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS) nu a câştigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Naţională, însă mai puţin catastrofal decât anticipau unii analişti. O "înfrângere incontestabilă", a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadelis, înainte de a-şi anunţa demisia.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

"Gazprom" vrea să vândă gaze din Bolivia statelor vecine din America Latină
25 nov. A.S.


OPEC trebuie să decidă dacă prelungeaşte acordul de reducere a producţiei de petrol
25 nov.


FCA:Băncile din Marea Britanie vor susţine Libor până în 2021
25 nov. C.A.


Bursele europene au închis în creştere
24 nov. G.F.


Staţia de metrou Oxford Circus din Londra, evacuată
24 nov. G.F.


Wall Street a deschis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub


Cel puţin 235 de morţi şi 130 de răniţi într-un atac cu bombă la o moschee în Sinaiul egiptean
24 nov. Andreea Cuzub


Bursele asiatice au închis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub


BLOOMBERG:Familia Astaldi are nevoie de 70 milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia majoritară în companie
24 nov. S.A.


Bursele europene au deschis în creştere
24 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.