CONSTANTIN CODREANU:

"Este necesară o cooperare bilaterală constantă şi pregnantă în plan economic, între România şi Azerbaidjan"

19 iun. 17:29 Politică
A.C.
Constantin Codreanu (Sursa foto: Facebook)
Constantin Codreanu (Sursa foto: Facebook)

Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru al Grupului de prietenie România-Azerbaidjan, va participa la recepţia organizată cu prilejul sărbătoririi zilei naţionale a Republicii Azerbaidjan şi împlinirii a 25 de ani de relaţii diplomatice între Bucureşti şi Baku, potrivit unui comunicat de presă.

Constantin Codreanu a declarat: "Pe 19 iunie 1992, România şi Azerbaidjan, cea mai mare ţară din Transcaucazia, au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasade. În 2017, anul în care marcăm 25 de ani de relaţii diplomatice, trebuie să intensificăm nivelul dialogului nostru bilateral pentru a aprofunda cooperarea în toate domeniile. Sunt sigur că vorbesc în asentimentul colegilor mei când spun că suntem interesaţi de extinderea dialogului interparlamentar, acolo unde grupurile parlamentare de prietenie pot avea un rol important. Dincolo de dialogul politic, este necesară conferirea de substanţă relaţiilor de dezvoltare dintre cele două state, cu atât mai mult cu cât structura actuală a comerţului nostru este vulnerabilă faţă de dinamica pieţelor internaţionale ale hidrocarburilor".

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a puncstat: "Un subiect de interes deosebit pentru noi îl reprezintă situaţia comunităţii româneşti din Azerbaidjan. Cu toate că nu sunt disponibile date de după 1991 cu privire la prezenţa elementului etnic românesc în această ţară, la recensămintele sovietice au fost înregistraţi, indiferent de etnonimul sau infranimul românesc artibuit, 1550 de români în 1959, 1580 de români în 1970, 1429 de români în 1979 şi 1966 de români în 1989. Cunoaştem din presă că o asociaţie, "Moldova", a organizat în 2014, la Baku, manifestaţii cultural-artistice dedicate poeţilor Mihai Eminescu şi Dumitru Matcovschi. Am dori ca partea azeră să ne sprijine în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la conaţionalii noştri din această ţară transcaucaziană".

Referitor la cooperarea economică, deputatul PMP a declarat că sunt necesare eforturi simetrice şi constante în vederea stimulării relaţiilor economice dintre cele două state.

Codreanu a adăugat: "Ar trebui să existe o colaborare mai pregnantă pentru a mări şi diversifica fluxurile comerciale în sectoare cu potenţial de dezvoltare şi inovare precum IT, agricultură, turism, infrastructură etc.. Salutăm deschiderea recentă a negocierilor privind noul acord UE-AZ. România apreciază avantajele noului cadru de cooperare şi aşteaptă cu interes încheierea rapidă a procesului, până la sfârşitul acestui an, într-o variantă optimistă. Voi da curs invitaţiei făcute de E.S. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan, domnul Farid Abdinabayov, de a participa la recepţia care va avea loc pe 27 iunie. Sper să am ocazia să aflu cum văd diplomaţii unei ţări afectaţi de un conflict îngheţat (Nagorno-Karabah) ceea ce se întâmplă acum într-o altă zonă afectată de un conflict îngheţat - regiunea transnistreană - în contextul războiului ruso-ucrainean."

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Dragnea: "Sunt instituţii, poate şi persoane, care vor să confişte acest guvern"
17 oct. Andrei Stan


UPDATENoii miniştri ai Cabinetului Tudose au depus jurământul de învestitură
17 oct. G.F.


CNA a adoptat decizia privind campania pentru alegerile locale parţiale
17 oct. GEORGE FORCOŞ


PAUL STĂNESCU:"Dosarul în care apare şi numele meu nu are de ce să afecteze numirea mea în Guvern"
17 oct. GEORGE FORCOŞ


USR:"Transferul ELCEN la Primăria Capitalei, cadou făcut Gabrielei Firea de către guvernul Tudose"
17 oct. GEORGE FORCOŞ


"România 100" şi alte 65 de organizaţii cer Guvernului să renunţe la proiectul privind legile justiţiei2
17 oct. GEORGE FORCOŞ


UPDATECSAT a aprobat participarea României la iniţiativa UE în domeniul apărării
17 oct. Mina Irina


UPDATECamera Deputaţilor a respins ridicarea imunităţii Rovanei Plumb6
17 oct. Mina Irina


MIHAI TUDOSE:"Nu am discutat cu preşedintele despre noile propuneri de miniştri"
17 oct. G.F.


Literatura clasică a devenit victima preferată a corectitudinii politice2
17 oct. OCTAVIAN DAN

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.