CHRISTINE LAGARDE:

"FMI nu va acorda finanţare Greciei până când nu va obţine clarificări privind restructurarea datoriei"

17 iun. Internaţional
Mina Irina
"FMI nu va acorda finanţare Greciei până când nu va obţine clarificări privind restructurarea datoriei"

Datoria Greciei trebuie să devină mai sustenabilă înainte ca Fondul Monetar Internaţional să se implice financiar în ultimul program de asistenţă, a afirmat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un interviu acordat CNBC, transmit surse din presă.

Oficialul FMI a explicat, potrivit Agerpres: "Pentru ca noi să ne angajăm şi să participăm din punct de vedere financiar, trebuie să existe mai multă claritate a condiţiilor restructurării datoriei. Este nevoie de extinderea scadenţei împrumuturilor şi de noi negocieri".

Declaraţia sa vine după reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autorităţile de la Atena şi au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie, menţionează agenţia.

Fondul Monetar Internaţional a participat la precedentele programe de asistenţă financiară dar a refuzat să se alăture actualului acord şi a solicitat detalii din partea zonei euro cu privire la ce tip de reducere a datoriei ar putea fi oferit Greciei la finalul actualului program, informează sursa.

Joi, FMI a acceptat să ofere Atenei un aranjament standby de aproape două miliarde de euro dar a precizat că nu va elibera fonduri până când statele din zona euro nu vor oferi mai multe detalii privind măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei în 2018, relatează agenţia de presă.

Unul dintre motivele pentru care programul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali este în impas de mai multe luni este lipsa unui acord între zona euro şi FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistenţă. La rândul său, organizaţia financiară internaţională subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obţine mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuşi să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum şi insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018, conform sursei de presă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Donald Trump susţine că a refuzat să fie numit de revista Time "Persoana Anului" 2017
25 nov. Andreea Cuzub


SUA încetează aprovizionarea cu arme a miliţiei kurde YPG
25 nov. Andreea Cuzub


"Gazprom" vrea să vândă gaze din Bolivia statelor vecine din America Latină
25 nov. A.S.


OPEC trebuie să decidă dacă prelungeaşte acordul de reducere a producţiei de petrol
25 nov.


FCA:Băncile din Marea Britanie vor susţine Libor până în 2021
25 nov. C.A.


Bursele europene au închis în creştere
24 nov. G.F.


Staţia de metrou Oxford Circus din Londra, evacuată
24 nov. G.F.


Wall Street a deschis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub


Cel puţin 235 de morţi şi 130 de răniţi într-un atac cu bombă la o moschee în Sinaiul egiptean
24 nov. Andreea Cuzub


Bursele asiatice au închis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.