Firmele mici şi mijlocii din Europa nu cred în povestea redresării economice

31 mai. Macroeconomie
CĂLIN RECHEA

În februarie 2011, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/EU, al cărei scop a fost soluţionarea problemei restanţelor pentru plăţile către IMM-uri. "În fiecare an, mii de IMM-uri europene intră în faliment din cauza facturilor neplătite sau plătite cu întârziere", se arată pe site-ul Comisiei Europene.

După mai bine de şase ani, această chestiune de viaţă şi de moarte pentru firmele mici şi mijlocii este încă departe de a fi rezolvată, iar printre cei mai "vrednici" semnatari ai condamnărilor se află nimeni altele decât autorităţile centrale sau locale ale statelor europene.

Bloomberg a scris recent că "un număr tot mai mare de firme mici din Europa se plâng de întârzierile mari la plata facturilor" şi prezintă datele ultimului raport privind comportamentul de plată publicat de compania suedeză Intrum Justitia AB (n.a. vezi articolul "Payment Delays Soar as EU's Small Businesses Offer Reality Check").

Din cele 10.468 de firme cuprinse în sondaj, 61% au precizat că li s-a cerut amânarea plăţilor de către clienţi, în condiţiile în care doar 46% au avut astfel de cereri în 2016.

"Sondajul arată că Europa este departe de atingerea obiectivului de a proteja firmele mici în faţa problemelor de lichiditate", mai scrie Bloomberg, care subliniază problema răilor platnici din sectorul public.

Conform datelor preluate de la Intrum Justitia AB, durata medie de plată a facturilor de către instituţiile din sectorul public a crescut până la 41 de zile în 2017, de la 36 de zile în anul precedent, în condiţiile în care durata medie din Grecia este de 103 zile, iar în Portugalia şi Italia de 98 de zile.

Directiva europeană din 2011 trebuia să corecteze această problemă, în condiţiile în care sunt precizate termenele maxime de plată, atât pentru instituţiile şi companiile din sectorul public cât şi pentru companiile private.

Astfel, autorităţile publice trebuie să plătească bunurile şi serviciile achiziţionate în termen de 30 de zile de la emiterea facturii, iar companiile în 60 de zile. Autorităţile publice au nevoie de "circumstanţe excepţionale" pentru a face plăţile la 60 de zile.

Sondajul anual realizat de firma suedeză mai scoate la iveală şi ineficienţa politicii monetare a BCE, în condiţiile în care "doar 13% dintre firme au declarat că dobânzile scăzute le-au determinat să crească investiţiile". Datele preluate de Bloomberg arată că 81% dintre firme au raportat un nivel neschimbat al investiţiilor, iar 5% o scădere a acestora.

"Această evoluţie reprezintă un motiv serios de îngrijorare", a declarat Mikael Ericson, directorul executiv al companiei suedeze, pentru Bloomberg, deoarece "afectează atât creşterea cât şi investiţiile companiilor europene".

Ericson a mai declarat că "asigurarea unor fluxuri stabile de numerar este acum mai importantă decât investiţia pentru creştere". În aceste condiţii, crearea noilor locuri de muncă este, bineînţeles, exclusă.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat recent în faţa europarlamentarilor că politica monetară ultrarelaxată, inclusiv relaxarea cantitativă, trebuie menţinută, chiar dacă există numeroase semnale privind redresarea economiei europene.

Cea mai mare parte a firmelor mici şi mijlocii din Europa are nevoie, din păcate, şi de plata la timp a facturilor pentru a supravieţui.

Poveştile lui Mario Draghi nu mai sunt de ajuns.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Finanţelor amână impunerea plăţii defalcate a TVA până la 1 ianuarie 2018
19 aug. A.C.


EUROSTAT:România a înregistrat în iunie cea mai mare scădere anuală a activităţilor de construcţii din UE
19 aug.


OPINII Chiar n-am învăţat nimic din criză financiară? 1
18 aug. CRISTIAN DOGARU


Ministerul Economiei a pus în dezbatere legea apelor minerale
18 aug. A.A.


MFP a vândut obligaţiuni de 300 milioane lei pe cinci ani, la o dobândă în scădere la 2,90%
17 aug. Andrei Stan


PIB-UL NOSTRU CREŞTE CA FĂT FRUMOS: + 5,8% ÎN PRIMUL SEMESTRURădulescu, BT: "Creşterea economică - nesustenabilă, în condiţiile deteriorării echilibrelor macro"
17 aug. EMILIA OLESCU


EUROSTAT: România se află pe locul trei în UE la ponderea cheltuielilor pentru siguranţă publică în PIB
16 aug. Cristina Radu


EUROSTAT: România a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare creştere economică din UE
16 aug. Andrei Stan


INS: Cifra de afaceri din serviciille de piaţă prestate întreprinderilor a crescut în primul semestru
16 aug. Andrei Stan


PRO BCA, DESPRE SPLIT TVA:"Partenerii specialişti în domeniul fiscal au evidenţiat neajunsurile majore ale acestui proiect de modificare a Codului fiscal"
16 aug. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.