CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7-14 IUNIE

Farmaceutica Remedia, cea mai mare creştere de la BVB

16 iun. Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
Farmaceutica Remedia, cea mai mare creştere de la BVB

Ovidiu Şerdean, "IFB Finwest": "Schimbarea proprietarului a 16% din societate a dus la aprecierea preţului acţiunilor"  

Acţiunile grupului de companii specializate în vânzări şi servicii de promovare în domeniul sănătăţii Farmaceutica Remedia (RMAH), s-au apreciat cu 11,03%, în perioada 7-14 iunie 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportată la moneda europeană.

Domnul Ovidiu Şerdean, broker în cadrul SSIF Finwest, pune aprecierea titlurilor RMAH pe seama tranzacţiei prin care joi, 8 iunie, Ionica Pavel a cumpărat un pachet de 16,5% din grup de la AHG Vermogensverwaltungs GMBH, pentru 3,9 milioane de lei. Dominia sa ne-a declarat: " În opinia mea, tranzacţia de la finele săptămânii trecute, prin intermediul căreia a avut loc schimbarea proprietarului unui pachet de aproximativ 16% din capitalul societăţii, a fost principalul factor declanşator, care a mutat interesul investitorilor către titlurile acestui emitent".

Pe data de 8 iunie, preţul a crescut cu 10,62% (calculat pe baza valorilor de închidere) pe fondul unui rulaj de 26.173 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 8.900 de titluri, reprezentând cea mai mare creştere pe care au avut-o titlurile companiei în perioada analizată.

De asemenea, brokerul mai vede rezultatele companiei şi guvernanţa corporativă a grupului ca fiind elemente importante pentru creşterea foarte mare a preţului din ultima perioadă. Domnul Şerdean ne-a mai trasmis: "Nu este mai puţin important faptul că rezultatele companiei au înregistrat o evoluţie pozitivă. De la un profit de 242.000 lei pe întregul an 2016, Farmaceutica Remedia a raportat un profit de un milion de lei pentru primul trimestru din 2017. De asemenea, şi politica continuă de distribuire de dividende face ca acest emitent să fie atrăgător. Cred că Farmaceutica Remedia a înţeles exact rolul şi obligaţiile pe care le are o companie care este listată pe piaţa de capital. De ani buni, Remedia este un exemplu în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă. Ceea ce vedem acum, o companie fără acţiuni la vânzare (ask-0), este rezultatul unor ani de muncă şi a unei atitudini pozitive,deschise şi transparente către investitori şi piaţă".

Anul acesta, compania va distribui dividende de 700.927 de lei, suma fiind compusă din dividendele din profitul anului 2016 de 227.613 lei, la care se adaugă dividendele din profitul nerepartizat al anului 2015, în sumă de 473.317 lei. Dividendul brut pe acţiune este de 0,0066 lei, data ex-dividend (prima zi în care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividend) fiind de 9 septembrie.

Farmaceutica Remedia este deţinută, în proporţie de 66,5%, de Valentin-Norbert Ţăruş.

Ieri, în jurul orei 17.15, preţul acţiunilor RMAH cunoscuse o nouă creştere, de 14,9%, neexistând acţiuni la vânzare, conform datelor prezentate pe site-ul BVB.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Bermas (BRM), cu o rentabilitate de 9,27%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Prefab (PREH), cu o creştere de 8,62%.

Dintre toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti analizaţi, în perioada 7-14 iunie, cea mai bună evoluţie a avut-o indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a crescut, în perioada menţionată, cu 0,5%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile SIF Moldova (SIF2), ce s-au apreciat cu 5,95%, în intervalul de timp 7-14 iunie.

Miercuri, 14 iunie, acţiunile SIF2 au închis la preţul de 1 leu/unitate, similar cu cel din oferta publică aflată în derulare, prin care societatea îşi răscumpără 25 de milioane de acţiuni. Numărul de titluri transferate a fost de aproape 2,73 de milioane, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 1,59 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 17,07%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 1,57%, în perioada menţionată.

Ca şi în cazul indicelui societăţilor financiare, şi în cazul BET-XT, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF2.

Ponderea companiei în indice este de 2,92%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 2,39%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.

În cadrul principalului indice al pieţei de acţiuni autohtone, cea mai mare creştere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 4,35%.

Miercuri, 14 mai, cotaţia acţiunilor BRD s-a apreciat cu 1,95%, pe fondul unui rulaj de 71.392 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 357.345 de unităţi.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,35%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 6-13 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,16%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Fortuna Gold, a cărui creştere a fost de 0,9%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului Active Dinamic, ce au urcat cu 0,25%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 7-14 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,06%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,35%, iar moneda naţională a crescut cu 0,02% faţă de euro.

Preţul criptovalutei Bitcoin a scăzut, în perioada 7-14 iunie, cu 7,05%.

Ieri, în jurul orei 10.30, preţul monedei digitale se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.400 de dolari (aproximativ 9.860 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,1082 lei, pentru un dolar), conform CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), după ce atinsese un minim de aproximativ 2.298 de dolari.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era, de aproximativ 39,74 miliarde de dolari.

Precizare:  

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 OCTOMBRIE - 18 OCTOMBRIECu un avans de 12,56%, "Aerostar" aterizează pe locul al doilea al randamentelor bursei
20 oct. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVECât costă timbrele şi de ce
20 oct. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIE"MedLife" devine liderul randamentelor din BET, în contextul unei lichidităţi reduse
19 oct. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 -16 OCTOMBRIE"Oil Terminal" urcă pe podiumul rentabilităţilor de la BVB 1
18 oct. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 OCTOMBRIE - 13 OCTOMBRIEMihai Tone, "Bitcoin România": "Aprecierea criptomonedei se datorează creşterii sale în popularitate"
17 oct. ANDREI IACOMI


DUPĂ CE ÎN CEA DE-A DOUA PARTE A VERII ŞI-A RELUAT TRENDUL ASCENDENT,BET-FI suferă cea mai importantă corecţie de la începutul anului
17 oct. ANDREI IACOMI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 OCTOMBRIE - 12 OCTOMBRIEPlus de 7,69% pentru Alro, în contextul anunţării programului de investiţii
16 oct. A.I.


Surprize şi certitudini, la Londra
13 oct. Marius Tiţa


Bitcoin atinge un nou maxim istoric
13 oct. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 OCTOMBRIE - 11 OCTOMBRIETitlurile "Mecanică Fină" urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor de la BVB
13 oct. A. I.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.