"Sierranevada" şi "Câini", meci egal la Gala Gopo 3

23 mar. 2017 Cultură
OCTAVIAN DAN
"Sierranevada" şi "Câini", meci egal la Gala Gopo

Peliculele "Sierranevada" şi "Câini" au dominat Gala Gopo 2017, desfăşurată în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, câştigând cele mai importante premii la principalele categorii, câte şase fiecare.

Industria filmului din ţara noastră redevine tot mai "consistentă" de la un an la altul, dovadă stă numărul de pelicule nominalizate la premiile Gopo (un Oscar autohton), cu mult peste cele din ediţia de debut (2007), când doar patru pelicule au contat.

Aşteptată de toată lumea, "gafa de Oscar" nu a apărut, chiar dacă de plicuri s-a ocupat aceeaşi firmă, prezentatorul galei, actorul Alexandru Bogdan, mulţumindu-se doar cu "glumele din program".

"Sierranevada" a câştigat următoarele premii: Cel mai bun film de lungmetraj (aici au mai concurat: "Bacalaureat" - regia Cristian Mungiu, "Câini" - regia Bogdan Mirică, "Două lozuri" - regia Paul Negoescu , "Inimi cicatrizate" - regia Radu Jude), Cel mai bun regizor - Cristi Puiu, Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Dana Dogaru, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu - Cristi Puiu şi Cel mai bun montaj - Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi. "Câini" a reuşit să îşi adjudece premiile pentru Cel mai bun actor într-un rol principal - Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine - Andrei Butică (alături de Marius Panduru pentru filmul "Inimi cicatrizate"), Cel mai bun sunet - Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală - Codrin Lazăr, Sorin Romanescu şi Cel mai bun film de debut - Bogdan Mirică. Un alt film premiat a fost "Inimi cicatrizate" în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine - Marius Panduru, Cele mai bune decoruri - Cristian Niculescu, Cele mai bune costume - Dana Păpăruz, Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură - Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan, iar directorul de imagine Marius Panduru a primit şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers. Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat pentru două filme: "Selfie 69", în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori şi încasări de 2.296.771 lei, şi "Două lozuri" în regia lui Paul Negoescu, 127.513 spectatori şi încasări de 2.403.355 lei. Actorul Valentin Uritescu a primit un premiu pentru întreaga activitate, iar premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit lui Ion Dichiseanu. Cel mai bun film european a fost desemnat "Fiul lui Saul", regia Laszlo Nemes. La categoria Tânără Speranţă a fost premiată Anamaria Antoci pentru producţia filmului "Ilegitim", Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat "4:15 PM Sfârşitul lumii" în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, produs de Adina Sădean şi Alex Crăciun, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câştigat de "Doar o răsuflare" în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David şi Andra Radu.

Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesionişti în domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur) şi criticii de film Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Ţendrea, Dragoş Marin şi Doru Pop.

Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2017, 10:33

Chintesenta filozofiei de viata a gastii golanasilor lu' puiu o reprezinta derbedeul dragos bucur cu tzoapa lui , ce si-au retras odorul de la scoala, dovedind ca nu au sanse sa se maturizeze prea curand... Cu asemenea ipochimeni (vezi andi vasluianu etc) trebuie sa stii putin kumite si te "incingi" cu ei, nu poti acea pretentii de "arta" de la golanashi... Exista termeni de comparatie intre NAE CARANFIL ,MARCEL IURES si acesti "gandaci" ?!!?

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2017, 10:34

Rectific avea pretentii...

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2017, 10:58

Lasati ca si domn Nae le are pe ale lui (sa zicem alcool). Arta nu se judeca in acesti termeni, produsul finit conteaza.

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

PREMIERĂBacalaureat, "colecţia" iarnă - vară
15 ian. OCTAVIAN DAN


EDUCAŢIEValul reformelor a ajuns şi la regulamentul de organizare al şcolilor
11 ian. Octavian Dan


Tineri români de excepţie au fost premiaţi la Gala Studenţilor Români din Străinătate 2018
08 ian. I.M.


MINISTRUL EDUCAŢIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ŞASE LUNI DE MANDATÎnvăţământul digitalizat - unul dintre obiectivele MEN
08 ian. F.A.


Avem "manual unic", se caută autori!
22 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


"Manualul unic" a fost adoptat de Guvern!1
18 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur
15 dec. 2017


Educaţie - buget mărit, pretenţii în creştere5
14 dec. 2017 O.D.


EDUCAŢIEObiectiv clar: reducerea abandonului şcolar2
05 dec. 2017 O.D.


NECROLOGActriţa Cristina Stamate a încetat din viaţă
27 nov. 2017 G.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.