ÎNREGISTRARE CU PROCURORUL-ŞEF AL DNA PUBLICATĂ DE ROMÂNIA TV:

Kovesi către Uncheşelu: "Ştiţi ce-mi doresc? Să ajungem la domnul premier" 7

19 iun. Politică
ANDREI STAN
Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)
Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Tudorel Toader: "Voi sesiza Inspecţia Judiciară privind afirmaţiile apărute referitoare la solicitarea lui Kovesi de a se ajunge la Grindeanu" 

----

Actualizare 18:43 Liviu Dragnea, despre înregistrările cu Kovesi: "Dacă sunt autentice, situaţia arată un tip de abordare ilegal şi incorect"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, referitor la înregistrările care au apărut în spaţiul public cu Laura Codruţa Kovesi, că dacă acestea sunt autentice, situaţia este foarte gravă, în condiţiile în care arată un tip de abordare care nu este corect şi legal din partea unor procurori saau din partea unei instituţii întregi, potrivit unor surse din presă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat, citat de News.ro: "Dacă acele înregistrări sunt autentice - am înţeles că au fost contestate, situaţia este foarte gravă după părerea mea, pentru că asta arată un tip de abordare care nu cred că este corect şi legal din partea unor procurori sau din partea unei instituţii întregi. Am înţeles că ministrul Justiţiei a cerut sau Inspecţia Judiciară s-a autosesizat să vedem dacă într-adevăr acele înregistrări audio sunt autentice".

Liviu Dragnea nu a dorit să se pronunţe în privinţa unei posibile demisii ale Codruţei Kovesi în urma acestor înregistrări, deoarece nu vrea să provoace o altă criză, potrivit sursei citate.

Liderul PSD a completat: "Sigur că o să mă întrebaţi dacă în opinia mea trebuie să îşi dea demisia doamna Kovesi. Eu o să vă spun ceva, atât timp cât preşedintele României nu este în ţară, eu amân să mă pronunţ. Eu cred că pe lângă această criză, care sperăm să o închidem miercuri, nu trebuie să mai venim cu o altă criză în aceste zile. Avem timp în perioada imediat următoare".

(A.C.)

--------

Actualizare 17:40 Parchetul ICCJ deschide dosar penal în urma înregistrărilor cu Kovesi

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal, luni, cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, după difuzarea unor înregistrări cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţii instituţiei.

De altfel, DNA a anunţat, în cursul zilei, că a sesizat procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu în acest caz, transmite sursa citată.

(A.I.)

---

Actualizare 15:15 DNA: "Înregistrările cu Kovesi nu sunt autentice; Am sesizat Parchetul instanţei supreme şi Inspecţia Judiciară"

"Înregistrările cu Laura Codruţa Kovesi nu sunt autentice, ci conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative", precizează un comunicat de presă publicat pe site-ul DNA.

Comunicatul mai transmite: "Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte".

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare.

Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens.

De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracţiunii prevăzute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Totodată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciară, exprimându-şi convingerea că în cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfăşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege.

(A.I.)

---

Actualizare 13:37 Tăriceanu: "Înregistrările cu şefa DNA arată că avem de-a face cu o vânătoare de lideri politici"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a lansat luni într-un nou atac la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre care a spus că vânează lideri politici pentru a crea impact media şi pentru a amplifica percepţia defavorabilă asupra României ca o ţară coruptă, transmite News.ro.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Aceste înregistrări fac să confirme o serie de lucruri pe care le spun de peste doi ani de zile, şi anume că în România, în domeniul justiţiei, avem grave abuzuri şi derapaje de la lege, că avem de-a face cu o justiţie selectivă, că avem de-a face cu o vânătoare de lideri politici, că nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Aş vrea să subliniez care pare să fie obiectivul principal al şefei DNA, şi anume vânătoarea de figuri politice importante care să creeze impact media şi să amplifice percepţia defavorabilă asupra României de corupţie generalizată şi al doilea lucru insatisfacţia că a scăzut numărul cazurilor care au fost deferite justiţiei".

Preşedintele ALDE a mai spus că principalii responsabili de situaţia creată de Laura Codruţa Kovesi sunt Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele Iohannis care, în opinia sa, ar trebui să ia atitudine, precizează sursa citată.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: "Principalul rol îi revine fără îndoială CSM, care are o responsabilitate de care de multe ori până în prezent s-a derobat şi a lăsat ca aceste grave abuzuri să se întâmple, cu toate că eu sunt convins că erau la curent. Şi mai are cineva o responsabilitate foarte mare: cel care a semnat numirea doamnei Kovesi în această funcţie. Cred că preşedintele, în mod logic, ar trebui să ia atitudine şi să aibă o reacţie faţă de aceste lucruri grave care se întâmplă în domeniul justiţiei şi care ne arată de fapt, o dată în plus, ceea ce vedem că apare din ce în ce mai des în public: un sistem de putere paralel în care doamna Kovesi deţinea şi deţine un rol extrem de important, călcând în picioare principiile esenţiale ale democraţiei".

(A.I.)

---

Actualizare 11:10 Ministrul Toader anunţă sesizarea Inspecţiei Judiciare după înregistrările cu Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni dimineaţă, că a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma înregistrărilor cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a autosesizat în acest caz, potrivit unor surse din presă.

Tudorel Toader a spus, la sediul Ministerului Justiţiei, transmite News.ro: "Ministrul Justiţiei a fost sesizat, s-a sesizat din oficiu, cu pivire la recentele declaraţii, afirmaţii, controverse apărute în spaţiul public. Obligaţia mea este de a clarifica aceste afirmaţii şi atunci am sesizat Inspecţia Judiciară. În limitele competenţelor pe care le are, Inspecţia Judiciară va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depăşesc competenţele, sigur vor fi antrenate şi alte autorităţi cum ar fi, de exemplu, în vederea efectuării unei expertize tehnice. Vom vedea primele rezultate venite de la Inspecţia Judiciară".

(M.I.)

------

Actualizare 08:46 Alina Petrescu, după înregistrările cu Kovesi: "Demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, duminică seară, după înregistrările difuzate de România TV cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "ajungă cât mai repede la domnul premier", că în perioada în care a fost viceprimar al Timişoarei Sorin Grindeanu s-a ocupat de Direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun, Direcţia Patrimoniu - în legătură cu care există un dosar la DNA - nefiind în subordinea sa, transmit surse din presă.

Alina Petrescu a declarat pentru News.ro: "În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu ştim dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de Direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcţia Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu".

(M.I.)

------

Actualizare 08:29 Tudorel Toader: "Ca ministru al Justiţiei, nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor"

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat astăzi că nu are "pârghiile necesare" pentru a verifica înregistrările în care apare şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă poate sesiza în acest sens Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu", transmit surse din presă.

Tudorel Toader a declarat, potrivit Ştiripesurse.ro: "Justiţia este şi trebuie să fie un serviciu de interes public. În al doilea rând, justiţia se înfăptuieşte şi trebuie să se înfăptuiască în acord cu binele public. Binele public nu este o frază, binele public este o cerinţă, o exigenţă a statului de drept. În al treilea rând, potrivit Constituţiei, procurorii îşi desfăşoara activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, ceea ce nu înseamnă că ministrul Justiţiei inteferează cu modul de soluţionare a dosarelor. (...) Am văzut, am auzit şi eu această dezbatere, această controversă destul de puternică cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Ca ministru al Justiţiei, nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor, veridicitatea conţinutului acelor înregistrări. Ce pot să fac? Voi urca acum în birou, voi aştepta să se facă ora 8:30, voi chema de la direcţia de resort, voi sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecţia Judiciară nu are instrumentele, posibilitatea verificării autenticităţii înregistrărilor şi conţinutului acestora, evident vom găsi celelalte soluţii legale procedurale, inclusiv prin expertizele tehnice".

Întrebat dacă va cere revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, din funcţie, Tudorel Toader a declarat, informează sursa: "Propunerea mea este următoarea şi sigur aşa voi face: să aşteptăm verificările necesare, funcţie de care vedem măsurile care pot şi trebuiesc să fie luate. Şi altădată am spus că nu răspund la situaţii ipotetice".

(M.I.)

-------

Actualizare 08:23 Băsescu, după înregistrările cu şefa DNA: "Oamenii politici sunt ţinte pentru Kovesi"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri seară, la România TV că oamenii politici sunt ţinte pentru şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că aceasta ar trebui "încătuşată" şi "trimisă la beci, acolo unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi", transmit surse din media.

Traian Băsescu a declarat, potrivit News.ro: "Această înregistrare îmi confirmă un lucru, şi anume că oamenii politici sunt ţinte pentru doamna Kovesi. Am văzut afirmaţia hai să îl reducem pe primul ministru, e vorba de Grindeanu, am văzut afirmaţia că are nevoie de 3-4 miniştri, pentru că astea-s de răsunet, am văzut afirmaţia că hai să ieşim cu ceva şi hai ieşiţi cu Udrea, Ioana Băsescu. (...) Deci sunt canalele controlate care execută politicieni. (...) OUG 13 nu este singurul dosar în care doamna Kovesi s-a implicat direct, să controleze şi să aprobe tot ce trebuie ca să se ajungă la ţintă. Mai sunt dosare, eu mai ştiu cel puţin unul. (...) Femeia asta trebuie arestată pe loc. Trebuie încătuşată, trimisă la beci, unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi, şi pe urmă procurorii care au fost obligaţi să facă dosare să vină martori. Au stat zeci de oameni politici importanţi în beciuri, pentru că doamna avea nevoie să iasă cu dosare răsunătoare".

El a mai spus că s-a "păcălit" atunci când a numit-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA şi că "drama" este că şi preşedintele Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul, menţionează agenţia.

Traian Băsescu a mai afirmat că şefa DNA "sacrifică destine pentru propria ei glorie" şi că în interiorul DNA sunt procurori care încep să se revolte şi că "s-au săturat să mai facă dosare la comandă", conform sursei citate.

(M.I.)

------

Actualizare 07:23 DNA: "S-au intercalat sintagme pentru distorsionarea celor spuse"

Înregistrarea conţine fragmente în care au fost intercalate sintagme în scopul distorsionării sensului celor spuse, a declarat Direcţa Naţională Anticorupţie (DNA), potrivit Digi24.

DNA a transmis, informează sursa citată: "Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul-şef în mod public ori la şedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi apartin şi care sunt menite sa distorsioneze grav conţinutul celor spuse."

(M.I.)

--------

România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare audio atribuită procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta îi spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să ajungă mai repede la "domnul premier".

În înregistrarea audio difuzată de postul de televiziune, Laura Codruţa Kovesi afirmă, potrivit News.ro: "Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii, n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...). DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă".

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat şi a anunţat că luni dimineaţă va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile referitoare la solicitarea şefei DNA de a se ajunge "la premierul Sorin Grindeanu".

El a scris duminică seara, pe pagina sa de Facebook: "Mâine dimineaţă voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu".


Opinia cititorului: 7
1.   fără titlu
mesaj trimis de relu din snagov sat în data de 19.06.2017, 08:36

Interesant e cine a facut inregistrarile si de ce si cum a avut curajul sa le dea. Sau daca a fost pus de cineva. Oricum viitorul LCK e sumbru pentru ca sunt multi care doresc razbunare. Atunci se va vedea si sub protectia cui e.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Radu în data de 19.06.2017, 16:29

Falsificarea inregistrarii a fost pregatita pentru a fi publicata la un moment prielnic sub pretextul ca Covesi ar vrea sa il dea jos pe Grindeanu, marele premier pesedist. Din pacate pentru falsificatori, Grindeanu nu mai inseamna nimic pentru PSD, iar PSD chiar s-ar bucura daca Covesi ar face ceva ca sa il dea jos.

Momentul de fata, când sunt alte probleme politice mai mari, nu este deloc prielnic pentru publicarea inregistrarii false, insa dupa ce s-a muncit atat la ea, ar fi fost pacat sa nu fie folosita deloc. Daca ea ar fi fost publicata a doua zi dupa caderea lui Grindeanu, nu ar mai fi fost deloc interesanta, poate doar pentru coruptii care fac propaganda non-stop impotriva DNA care abia asteapta un motiv sa arate ca cei buni, care ii aresteaza pe politicienii corupti sunt cei rai. Sau ca SRI este de vina, nu PSD, când in cele mai bune relatii cu Coldea&SRI era fix Ghita, parlamentari si membru PSD. 

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2017, 18:07

Erau unii înainte de 1989 care nu credeau că țara asta mai are vreun viitor fără Ceaușescu.

Deci tu zici că gaura din covrig e Kovesi? 

2.   Pentru echilibrul de forte
mesaj trimis de eu în data de 19.06.2017, 11:37

Echilibrul de forte din Romania are nevoie de Laura Codruta Kovesi, cu gandirea ei ofensiva de procuror. Basescu joaca la prescriere dupa toate talhariile pe care le-a facut singur sau in grupul lor de crima organizata numit PDL iar Kovesi ii sta in calea fericirii/prescrierii. Romania are nevoie de Kovesi dupa cum ar avea nevoie de un procuror general adevarat. Uite ca sunt si oameni care o apreciaza !

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de Anonim în data de 19.06.2017, 15:17

Pe mandatele lui Kovesi i s-au prescris dosarele lui Basescu.

Uite că n-o apreciază niciun nesecurist. 

2.2.   Tot pe mandatele lui Kovesi (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de eu în data de 20.06.2017, 11:25

tot neamul Basescu are dosare. E o chestie de timp.

3.   fără titlu
mesaj trimis de Radu în data de 19.06.2017, 15:50

Covesi poate ca vrea sa il dea repede jos pe Grindeanu ca sa il ajute pe Dragnea. :)

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

IOHANNIS, DESPRE INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UE: "O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă"
25 nov. Andrei Stan


Dragnea a contestat la ICCJ sechestrul pe avere1
25 nov. Andreea Cuzub


PACT:ANAF amendează românii care pleacă în străinătate
24 nov. G.F.


CRISTIAN BUŞOI:"PNL nu mai tolerează atacurile USR"
24 nov. G.F.


MINISTRUL AGRICULTURII:"Prin extinderea sistemului antigrindină am obţinut cea mai mare producţie de struguri din istorie"
24 nov. Andreea Cuzub


ALINA GHORGHIU:"Promisiunea PSD privind TVA 0% la vânzarea de locuinţe este imposibil de aplicat"1
24 nov. Andreea Cuzub


COMISIA SPECIALĂ:Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
24 nov. S.A.


DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR PNL:"Guvernul PSD-ALDE, un adevărat terminator al fermierilor şi al instituţiilor din sectorul agricol!"
24 nov. Andreea Cuzub


UPDATE/ COMISIA PARLAMENTARĂ SPECIALĂ:Preşedintele nu poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor ICCJ1
24 nov. Andrei Stan


IOHANNIS, DESPRE ABROGAREA PREVEDERII REFERITOARE LA NUMIREA MAGISTRAŢILOR: "O încercare nepotrivită; nu va rămâne aşa"2
24 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.