OPEC negociază intens prelungirea acordului de reducere a producţiei de ţiţei

21 apr. 2017 Materii Prime
OPEC negociază intens prelungirea acordului de reducere a producţiei de ţiţei

Statele producătoare de petrol - atât cele care sunt membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi cele din afara cartelului - ar putea decide, luna viitoare, să îşi prelungească acordul referitor la reducerea ofertei de ţiţei, conform ministrului Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, informează AFP.

În luna decembrie 2016, statele membre OPEC şi alte 11 ţări producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017.

La o conferinţă pe energie care a avut loc ieri, la Abu Dhabi, Khalid al-Falih a dezvăluit că există negocieri intense, în culise, între marii producători de petrol înaintea reuniunii din luna mai a OPEC, potrivit Agerpres. Oficialul saudit a precizat că s-a ajuns la o înţelegere preliminară pentru prelungirea acordului de reducere a producţiei, dar este nevoie de aprobarea tuturor statelor membre.

"Există o opinie majoritară pe cale să se formeze, dar nu am ajuns încă la final", a spus Khalid al-Falih.

Întrebat dacă există discuţii şi cu Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, Falih a răspuns: "Vorbim cu toate ţările. Nu am ajuns încă la un acord definitiv, dar se concretizează un consens".

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul Petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, a declarat că se aşteaptă la o prelungire a acordului de reducere a producţiei de ţiţei.

"Avem un grad important de respectare a acordului din partea statelor care nu sunt membre OPEC, ceea ce arată importanţa prelungirii înţelegerii", a spus Essam al-Marzouq, adăugând că producătorii de petrol din OPEC sunt interesaţi ca un număr şi mai mare de state care nu sunt membre ale cartelului să se alăture acestui acord.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va reuni în data de 25 mai pentru a discuta prelungirea acordul de reducere a producţiei.

În ultimele luni, preţul petrolului şi-a revenit, ajungând deasupra pragului de 50 de dolari/baril. Aceasta, după ce, anterior, începând de la mijlocul lui 2014 şi până în 2016, a pierdut jumătate din valoare din cauza supraofertei de ţiţei existente pe piaţă.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 269,76 lei/MWh
16 ian. R.R.


ANUL TRECUT,Preţul cafelei Robusta a scăzut cu 21%, iar cel al soiului Arabica - cu 7,9%
15 ian. A.V.


Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 11% anul trecut, la New York
12 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 241,42 lei/MWh
12 ian. R.R.


Preţul cuprului a urcat cu peste 30% anul trecut
11 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 274,49 lei/MWh
11 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 256,00 lei/MWh
10 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 230,53 lei/MWh
09 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 213,00 lei/MWh
08 ian. R.R.


Preţul petrolului Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani1
05 ian. A.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.