OPEC negociază intens prelungirea acordului de reducere a producţiei de ţiţei

OPEC negociază intens prelungirea acordului de reducere a producţiei de ţiţei

Statele producătoare de petrol - atât cele care sunt membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi cele din afara cartelului - ar putea decide, luna viitoare, să îşi prelungească acordul referitor la reducerea ofertei de ţiţei, conform ministrului Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, informează AFP.

În luna decembrie 2016, statele membre OPEC şi alte 11 ţări producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017.

La o conferinţă pe energie care a avut loc ieri, la Abu Dhabi, Khalid al-Falih a dezvăluit că există negocieri intense, în culise, între marii producători de petrol înaintea reuniunii din luna mai a OPEC, potrivit Agerpres. Oficialul saudit a precizat că s-a ajuns la o înţelegere preliminară pentru prelungirea acordului de reducere a producţiei, dar este nevoie de aprobarea tuturor statelor membre.

"Există o opinie majoritară pe cale să se formeze, dar nu am ajuns încă la final", a spus Khalid al-Falih.

Întrebat dacă există discuţii şi cu Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, Falih a răspuns: "Vorbim cu toate ţările. Nu am ajuns încă la un acord definitiv, dar se concretizează un consens".

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul Petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, a declarat că se aşteaptă la o prelungire a acordului de reducere a producţiei de ţiţei.

"Avem un grad important de respectare a acordului din partea statelor care nu sunt membre OPEC, ceea ce arată importanţa prelungirii înţelegerii", a spus Essam al-Marzouq, adăugând că producătorii de petrol din OPEC sunt interesaţi ca un număr şi mai mare de state care nu sunt membre ale cartelului să se alăture acestui acord.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va reuni în data de 25 mai pentru a discuta prelungirea acordul de reducere a producţiei.

În ultimele luni, preţul petrolului şi-a revenit, ajungând deasupra pragului de 50 de dolari/baril. Aceasta, după ce, anterior, începând de la mijlocul lui 2014 şi până în 2016, a pierdut jumătate din valoare din cauza supraofertei de ţiţei existente pe piaţă.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 30,16%
19 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 21,75%
18 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu circa 10%
15 sep. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 7,03%
14 sep. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a crescut cu 15,66%
13 sep. E.O.


CHINA A LIMITAT PRODUCŢIAPreţul tungstenului a urcat cu 50% în ultimele două luni
12 sep. V.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 4,64%
12 sep. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 10,64%
11 sep. E.O.


ABC:Investitorii se refugiază în aur, în contextul tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord
10 sep. Amalia Ionescu


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul mediu al energiei electrice a scăzut cu 1,83%
08 sep. E.O.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.