Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde mc

18 iun. Internaţional
Amalia Ionescu
Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde mc

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea de gaze naturale pe care o poate transporta, a declarat, vineri, unul dintre partenerii din acest proiect, informează Reuters.

Polonia, ţară care consumă aproximativ 16 miliarde de metri cubi (mc) de gaze naturale pe an, vrea să construiască o conductă cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an până în Norvegia şi să îşi reducă dependenţa de gazul natural rusesc. Dacă acest proiect va fi demarat, atunci primele livrări prin noua conductă sunt estimate să aibă loc în 2022, scrie Agerpres.

Pentru a putea fi demarat, noul gazoduct trebuie să primească oferte pentru contracte de livrare pe termen lung pentru 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau 75% din capacitatea conductei, a declarat Soeren Juel Hansen, consultant şef la operatorul danez "Energinet".

În data de 6 iunie, Polonia şi Danemarca, principalii parteneri în acest proiect, au demarat aşa-numita procedură Open Season, care constă în două faze de licitaţie pentru rezervarea capacităţii gazoductului. Prima fază de licitaţie se încheie la 25 iulie.

"Energinet" va continua cu testele economice care să conducă la acorduri de construcţie "numai dacă există cereri pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi" în prima fază a procesului Open Season, a spus Soeren Juel Hansen, adăugând că majoritatea ofertelor va trebui să acopere contracte pe 15 ani.

Grupul polonez de stat "PGNiG", care anterior a anunţat că va rezerva cea mai mare parte din capacitatea gazoductului, urmează să depună oferte în următoarele şase săptămâni.

"Ne aşteptăm să fim principalul actor în acest proiect", a declarat directorul subsidiarei din Norvegia a "PGNiG", Marek Woszczyk, adăugând că un factor crucial îl vor reprezenta costurile cu transportul.

Pe lângă Polonia, gazoductul va putea aproviziona Ucraina şi alte state prin infrastructura terestră de transport din Polonia. Costurile, estimate la două miliarde de euro, includ şi sumele necesare pentru extinderea capacităţii de transport a reţelei din Polonia.

"Actualele extinderi planificate pentru sistemul polonez sunt suficiente pentru a permite exporturile spre Ucraina", a spus Hansen, adăugând că Germania, Suedia şi Danemarca iau în calcul să primească şi ele gaze naturale de la acest gazoduct.

Pe de altă parte, grupul rus "Gazprom" a livrat Poloniei o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2016 şi are un contract de furnizare care expiră în 2022.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

"Gazprom" vrea să vândă gaze din Bolivia statelor vecine din America Latină
25 nov. A.S.


OPEC trebuie să decidă dacă prelungeaşte acordul de reducere a producţiei de petrol
25 nov.


FCA:Băncile din Marea Britanie vor susţine Libor până în 2021
25 nov. C.A.


Bursele europene au închis în creştere
24 nov. G.F.


Staţia de metrou Oxford Circus din Londra, evacuată
24 nov. G.F.


Wall Street a deschis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub


Cel puţin 235 de morţi şi 130 de răniţi într-un atac cu bombă la o moschee în Sinaiul egiptean
24 nov. Andreea Cuzub


Bursele asiatice au închis în creştere
24 nov. Andreea Cuzub


BLOOMBERG:Familia Astaldi are nevoie de 70 milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia majoritară în companie
24 nov. S.A.


Bursele europene au deschis în creştere
24 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.