Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde mc

18 iun. Internaţional
Amalia Ionescu
Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde mc

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea de gaze naturale pe care o poate transporta, a declarat, vineri, unul dintre partenerii din acest proiect, informează Reuters.

Polonia, ţară care consumă aproximativ 16 miliarde de metri cubi (mc) de gaze naturale pe an, vrea să construiască o conductă cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an până în Norvegia şi să îşi reducă dependenţa de gazul natural rusesc. Dacă acest proiect va fi demarat, atunci primele livrări prin noua conductă sunt estimate să aibă loc în 2022, scrie Agerpres.

Pentru a putea fi demarat, noul gazoduct trebuie să primească oferte pentru contracte de livrare pe termen lung pentru 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau 75% din capacitatea conductei, a declarat Soeren Juel Hansen, consultant şef la operatorul danez "Energinet".

În data de 6 iunie, Polonia şi Danemarca, principalii parteneri în acest proiect, au demarat aşa-numita procedură Open Season, care constă în două faze de licitaţie pentru rezervarea capacităţii gazoductului. Prima fază de licitaţie se încheie la 25 iulie.

"Energinet" va continua cu testele economice care să conducă la acorduri de construcţie "numai dacă există cereri pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi" în prima fază a procesului Open Season, a spus Soeren Juel Hansen, adăugând că majoritatea ofertelor va trebui să acopere contracte pe 15 ani.

Grupul polonez de stat "PGNiG", care anterior a anunţat că va rezerva cea mai mare parte din capacitatea gazoductului, urmează să depună oferte în următoarele şase săptămâni.

"Ne aşteptăm să fim principalul actor în acest proiect", a declarat directorul subsidiarei din Norvegia a "PGNiG", Marek Woszczyk, adăugând că un factor crucial îl vor reprezenta costurile cu transportul.

Pe lângă Polonia, gazoductul va putea aproviziona Ucraina şi alte state prin infrastructura terestră de transport din Polonia. Costurile, estimate la două miliarde de euro, includ şi sumele necesare pentru extinderea capacităţii de transport a reţelei din Polonia.

"Actualele extinderi planificate pentru sistemul polonez sunt suficiente pentru a permite exporturile spre Ucraina", a spus Hansen, adăugând că Germania, Suedia şi Danemarca iau în calcul să primească şi ele gaze naturale de la acest gazoduct.

Pe de altă parte, grupul rus "Gazprom" a livrat Poloniei o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2016 şi are un contract de furnizare care expiră în 2022.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Wall Street a închis în scădere
18 aug. Adi Iacob


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Bursele asiatice erau în scădere
18 aug. A.I.


Statul Islamic revendică atentatul terorist de la Barcelona
18 aug. A.I.


BURSELE DIN LUMEBursele europene scad, Fed nu se grăbeşte să majoreze dobânzile
18 aug. A.V.


Apple a emis obligaţiuni în Canada, de 2,5 miliarde dolari canadieni
18 aug.


KPMG, amendată cu peste 6 milioane de dolari în SUA
18 aug. V.R.


Beny Steinmetz şi Tal Silberstein vor fi eliberaţi condiţionat
18 aug.


MACRO NEWSLETTER 18 August 2017
18 aug.


Şapte persoane din SUA, acuzate de insider trading
18 aug. V.R.


GM se delistează de la Toronto Stock Exchange
18 aug. ALINA VASIESCU

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.