CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY/BOGDAN PĂTRAŞCU, MANAGER CYBER SECURITY CERTSIGN

"Trebuie să implementăm un program de conştientizare privind securitatea"

16 iun. Companii-Afaceri
A.V.
"Trebuie să implementăm un program de conştientizare privind securitatea"

Securitatea cibernetică este necesară în condiţiile în care avem de-a face cu diverse tipuri de atacatori care acţionează atât pe cont propriu, cât şi în grupuri organizaţionale, susţine Bogdan Pătraşcu, Manager Cyber Security la certSIGN - furnizor de certificate digitale şi servicii de arhivare online.

Domnia sa subliniază că victimele atacatorilor sunt atât companiile mici şi mijlocii, cât şi cele mari, de renume mondial, pentru că la nivelul societăţilor există probleme organizatorice.

"Aceste probleme există pe partea de politici şi proceduri care, deşi există, sunt greu de urmărit şi implementat astfel încât să producă rezultatul dorit", afirmă domnul Pătraşcu, adăugând că problemele sunt pe partea de conştientizare a angajaţilor şi partenerilor în privinţa riscurilor la care se expun.

"Sunt cazuri în care angajaţii nu au fost conştienţi de riscuri pentru că nu au fost instruiţi", subliniază reprezentantul certSIGN, adăugând că protejarea organizaţiilor se face prin strategii de profil.

"Sunt atacuri care ne pot pune în pericol datele sensibile sau chiar afacerea, dacă nu suntem protejaţi. În aceste condiţii, ar trebui să implementăm o strategie în ce priveşte sănătatea companiei", spune domnul Pătraşcu, menţionând: "Există diverse propuneri şi studii în ce priveşte «igiena cibernetică» (Cyber Hygiene), iar prima şi cea mai importantă campanie pentru securitate cibernetică a fost lansată în 2014, de către Center for Internet Security (CIS), în SUA. Cyber Hygiene este o modalitate de promovare a securităţii cibernetice ca aspect de sănătate publică. Priorităţile campaniei, cinci la număr, sunt: inventarul hardware şi software la nivelul organizaţiei, pentru a şti care bunuri se protejează, configurarea din punct de vedere al securităţii, controlul, protejarea şi repetarea procedurilor".

Conform spuselor domniei sale, este necesară o configurare de bază, care să asigure un nivel de securitate minimal, uniform, la nivelul organizaţiei.

În privinţa controlului, spune domnul Pătraşcu, trebuie realizată o evidenţă a utilizatorilor care au drept de administrare în organizaţie, respectiv limitarea numărului celor care beneficiază de acest privilegiu.

Reprezentantul certSIGN mai declară că pentru protejarea de atacuri sunt necesare update-uri ale sistemelor de operare şi aplicaţiilor. "Ar trebui să avem o atitudine proactivă, să nu aşteptăm să se întâmple un anumit incident ca să fie reparat ulterior. Trebuie să fim pregătiţi", subliniază domnul Pătraşcu.

Bogdan Pătraşcu menţionează că sistemele de securitate trebuie să fie îmbunătăţite continuu şi urmărite, la fel şi politicile implementate în companii. În plus, spune domnia sa, cei responsabili trebuie să vadă dacă aceste sisteme produc rezultate, printr-o evaluare din punct de vedere al securităţii.

Potrivit domnului Pătraşcu, România trebuie să implementeze un program de conştientizare privind securitatea, fiind extrem de important ca angajaţii şi partanerii companiilor să fie conştienţi de riscuri şi de ceea ce implică securitatea informaţiilor. "Acest lucru se face prin instruire adecvată, pe fiecare persoană, adaptată la necesarul fiecărui post din companie", concluzionează reprezentantul certSIGN.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeiaşi secţiune

Companii-Afaceri

INS:Tendinţă de creştere a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în perioada iunie-august
28 iun. Andrei Stan


UN NOU VAL DE ATACURI CIBERNETICE LA NIVEL MONDIAL"Kaspersky": "Rezultatele preliminare sugerează că e vorba de un ransomware nemaiîntâlnit până acum"
28 iun. Andrei Stan


Incendiu puternic la Termocentrala Turceni
28 iun. Andrei Stan


Exclusivitatea OPCOM în tranzacţionarea gazelor va fi dezbătută la toamnă
28 iun. A.S.


PRIN PLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢIIComplexul Energetic Oltenia, OMV Petrom şi Romgaz vor primi aproximativ 185 milioane de euro
28 iun. A.S.


ÎN POFIDA ZVONURILORRCS&RDS nu ştie că ar avea vreun nou dosar la DNA2
28 iun. A.I.


ORGANIZAŢIA PATRONALĂ CONSTANŢA PORT BUSINESS ASSOCIATION: Solicitarea FP pentru nepromulgarea legii porturilor, nefondată 2
28 iun. A.T.


Bitdefender: O nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware afectează companii şi instituţii din ţară
28 iun.


Germanii de la In-tech vor să ajungă la 70 de angajaţi la Braşov, până la finele anului
28 iun. OVIDIU VRÂNCEANU


TĂMÂIAN, MINISTERUL TRANSPORTURILOR:Ţara noastră, pe ultimele locuri în ceea ce priveşte siguranţa rutieră
28 iun.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.