MINISTRUL JUSTIŢIEI:

"Infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric" 1

Tudorel Toader (Sursa foto: Wikipedia)
Tudorel Toader (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 11:57 Grindeanu, despre abuzul în serviciu: "Aşteptăm motivarea CCR, după care facem transparent un proiect de lege «de necontestat»".

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fiind amândoi de acord să aştepte motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) privind abuzul în serviciu, după care să fie elaborat proiectul de lege de modificare a codurilor penale, care să se realizeze transparent, printr-o dezbatere deschisă, astfel încât proiectul să fie "de necontestat", potrivit surselor din presă.

Întrebat dacă se intenţionează stabilirea unui prag la abuzul în serviciu prin ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege trimis Parlamentului, premierul a răspuns: "Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare, nu voi intra pe conţinut, că nu e treaba mea. Repet ceea ce v-am spus si spun de foarte mult timp. Acest proiect de lege - nu ordonanţă, nu altceva - care va primi avizul Guvernului trebuie să se refere strict la deciziile Curţii Constituţionale. (...) În forma aceasta va fi", potrivit sursei citate.

Grindeanu a precizat că a avut o discuţie pe acest subiect cu Tudorel Toader.

"A existat şi există o decizie CCR de ieri, care se referă la modificări ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Părerea dânsului, pe care o împărtăşesc, este să aşteptăm să vedem motivarea şi să ţinem cont de deciziile CCR", a continuat premierul.

Întrebat dacă va fi stabilit un prag valoric pentru abuzul în serviciu, Sorin Grindeanu a insistat că Executivul va aştepta motivarea CCR şi va ţine cont de decizia Curţii, care este obligatorie.

Conform surselor, în ceea ce priveşte proiectul de lege prin care se vor pune în aplicare deciziile CCR, premierul a spus: "În primul rând, s-a lucrat şi a fost în dezbatere publică un proiect al legii de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, în concordanţă cu deciziile CCR. Ceea ce am discutat ieri şi mi-a transmis domnul ministru este faptul că trebuie să se ţină cont de toate deciziile CCR, aşteptăm să vedem motivarea. Eu cred că procedura corectă e proiect de lege avizat, lucrat la MJ, prin dezbatere ă, transparent, asumat de Guvern şi trimis către Parlament".

Chestionat dacă vrea să spună că decizia privind instituirea unui prag va fi luată după ce se publică motivarea CCR, Sorin Grindeanu a replicat: "Eu am văzut ieri un comunicat al CCR în care spune că e necesar acest prag, nu vreau să speculez, nu sunt specialist în Drept. Am încredere că cei de la Ministerul Justiţiei vot ţine cont de decizia CCR. E obligatoriu", conform News.ro.

În legătură cu termenul în care ar urma să fie elaborat proiectul de lege, premierul a declarat: "Haideţi să aşteptăm publicarea acestei decizii, după care se intră într-un proces. Aici insist ca acest proces de consultare să fie cât se poate de transparent, de deschis, astfel încât proiectul acestei legi să fie unul de necontestat".

Ministerul Justiţiei a precizat că, urmare a deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR) referioare la abuzul în serviciu, această infracţiune urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocând faprul că deciziile CCR sunt obligatorii şi au valoare numai pentru viitor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, marţi seară, la Antena 3, că decizia Curţii Constituţionale legate de pragul valoric pentru abuzul în serviciu impune Parlamentului şi Guvernului să introducă acest prag, Dragnea apreciind că aceia care au ieşit în stradă să protesteze faţă de OUG 13/2017 "s-au revoltat pe baza unor minciuni".

Liviu Dragnea a precizat: "CCR a rămas consecventă, din punctul meu de vedere. Prin decizia de astăzi, a bolduit practic prima decizie care, să zicem voit sau nu, era înţeleasă greşit. Toată discuţia s-a învârtit în jurul acelui prag nenorocit de la abuzul în serviciu şi, bineînţeles, a fost construcţia făcută că acea ordonanţă a fost dată pentru mine. S-a spus asta în România şi în Europa şi America. Curtea vine şi spune încă o dată şi spune mult mai clar şi explicit că Parlamentul este obligat să stabilească un prag valoric şi intensitatea vătămării".

Şeful CamereiDeputaţilor a afirmat că, deşi nu este supărat pe cei care au luat parte la protestele antiguvernamentale din februarie, manifestaţiile au fost generate de denaturarea deliberată, în unele cazuri, a realităţii.

"S-au revoltat pe baza unor minciuni. Nu sunt supărat pe cei care au ieşit (...) A fost un exemplu foarte clar de manipulare", a mai spus Dragnea.

(A.C.)

-------

Ministrul Justiţiei afirmă că, urmare a deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR) referioare la abuzul în serviciu, această infracţiune urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocând faprul că deciziile CCR sunt obligatorii şi au valoare numai pentru viitor, potrivit surselor din presă.

"Faţă de cele statuate, conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric", afirmă Ministerul Justiţiei, după ce îşi expune argumentele în favoarea acestei afirmaţii.

Astfel, Ministerul Justiţiei arată că, prin Decizia nr. 405 de marţi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că "acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii", potrivit sursei citate.

Ministerul Justiţiei precizează: "În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanţii împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie. (...) Cutea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei".

De asemenea, Ministerul Justiţiei citează comunicatul de presă al CCCR, potrivit căruia, respingând ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a reţinut că, "dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanţa constituţională nu are competenţa de a complini acest viciu normativ, întrucât şi-ar depăşi atribuţiile legale, acţionând în sfera de competenţă a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligaţia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu", se mai arătă în sursă.

MJ mai precizează că deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial, iar de la data publicării deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Conform sursei, Curtea Constituţională a judecat, marţi, excepţia de neconstituţionalitate depusă de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, Guvernul cerând Curţii să respingă ca inadmisibilă solicitarea fostei soţii a liderului PSD, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, se mai transmite în sursa citată.

Instanţa Supremă a decis pe 28 martie să sesizeze CCR în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Bombonica Prodana a depus, în 2 martie, o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos" dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu, potrivit News.ro.

Procurorul DNA s-a opus acestei cereri şi a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similare.

Avocaţii Bombonicăi Prodana au arătat, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei, apreciind că incriminarea faptei fără raportare la un prejudiciu, cum este este prevăzut în prezent în lege, ar fi neconstituţională, conform sursei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în mai multe rânduri că nu va impune un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Tudorel Toader a afirmat: "Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte legea fundamentală. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag. Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la urmărirea penală".


Opinia cititorului: 1
1.   Algoritmul PRAGULUI ???
mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2017, 19:45

Simplu: GLISANT după meteoooo !

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

KOVESI, PENTRU EURONEWS:"Campania anticorupţie se confruntă cu atacuri incredibile"3
25 nov. G.G.


Ofiter din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, reţinut pentru trafic de influenţă
23 nov. A.C.


Ministrul Carmen Dan, audiată la DIICOT
23 nov. A.C.


Monica Iacob Ridzi a fost pusă în libertate
22 nov. G.F.


DNA sesizează CSM privind declaraţiile lui Tăriceanu la adresa direcţiei
22 nov. Andreea Cuzub


Fosta judecătoare Terceanu spune că Borcea i-a lăsat în geantă 10.000 de euro1
22 nov. Andrei Stan


DANA GÎRBOVAN:"Protocoalele dintre serviciile de informaţii şi justiţie vor fi publice"
22 nov. G.F.


LAURA CODRUŢA KOVESI:"Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt"11
22 nov. ANDREI STAN


Sechestru pe averea lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi inculpaţi în dosarul Tel Drum10
22 nov. A.S.


LAURA CODRUŢA KOVESI: "Prejudicii de 188 milioane de euro în dosare de abuz în serviciu nu mai pot fi recuperate din cauza deciziei CCR"2
21 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.