Finanţele au aprobat suplimentarea cu 500 de milioane de lei a programului "Prima Casă"

16 iun. 2017 Bănci-Asigurări

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat joi că a aprobat suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru programul "Prima Casă", la solicitarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

MFP a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanţii în anul 2017 în favoarea finanţatorilor participanţi în program, care au înregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate în raport cu solicitările aprobate, conform News.ro.

Plafonul rămas nealocat, de 500 milioane lei, a fost repartizat băncilor Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank şi Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanţatorilor până în data de 7 iunie 2017.

Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat alocarea unui plafon total al garanţiilor pentru creditele destinate achiziţiei/construcţiei de locuinţe în cadrul programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei.

"Din plafonul total al garanţiilor pentru anul 2017 în valoare de 2,5 miliarde lei, în data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program, diferenţa de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior in funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate", se arată în comunicat.

FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către bănci a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanţelor.

Programul "Prima Casă" 2017 are alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziţie pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine) este reprezentată de finanţările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacţiilor.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ROBOR la trei luni a stagnat la 1,98%
16 ian. Andreea Cuzub


"Trebuie să ne aşteptăm la scumpirea banilor"
16 ian. A consemnat Emilia Olescu


STUDIU DELOITTE:"Băncile vest-europene, mai avansate decât cele est-europene în implementarea directivei PSD2 privind serviciile de plată"
16 ian.


Ministerul Finanţelor s-a împrumat cu 700 de milioane de lei de la bănci
15 ian. Vlad Dobrea


Euro a fost cotat la 4,6256, sub referinţa de vineri
15 ian. Andreea Cuzub


ROBOR la trei luni a stagnat la 1,98%
15 ian. Andreea Cuzub


ARTICOL PRELUAT DE PE OPINII BNR:Politica monetară a fost condusă corect
15 ian. Lucian Croitoru


PÂNĂ LA SOLUŢIONAREA DEFINITIVĂInstanţa a suspendat Ordinul ANPC adresat Raiffeisen Bank pentru încetarea practicilor incorecte 3
15 ian. Emilia Olescu


DUPĂ TREI ANISechelele exploziei francului elveţian4
15 ian. EMILIA OLESCU


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,6377 lei
15 ian. Vlad Dobrea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.