RADU BRĂTESCU, CONACUL BRĂTESCU:

"Turiştii români sunt orientaţi deja spre un alt fel de turism, spre experienţe diferite" 1

19 iun. Companii-Afaceri
ADELINA TOADER
"Turiştii români sunt orientaţi deja spre un alt fel de turism, spre experienţe diferite"

Tariful mediu pentru o noapte de cazare la conac este în jur de 290 lei, camera dublă cu mic dejun  

Radu Brătescu: "În afară de Castelul Bran, zona nu prea are ce să le ofere turiştilor, doar aer curat şi munte"

Conacul Brătescu din Bran a luat naştere din dorinţa proprietarilor de a construi ceva autentic în spiritul locului, care să vorbească despre zonă. Conacul a fost construit de la zero. Construcţia lui a început în 2010 şi a fost finalizată în 2014, când a şi fost introdus în circuitul turistic.

Radu Brătescu, proprietarul Conacului Brătescu, ne-a declarat: "Am plecat cu gândul să construim o pensiune în Bran, nu ne-am propus să facem un conac, abia după ce am finalizat clădirea, ne-am gândit să-i dăm acest nume, de conac. S-a legat şi cu povestea tatălui meu care avea o căsuţă în Moeciu, iar prietenii lui spuneam că vin la conac, mai mult în glumă pentru că era o casă micuţă".

Potrivit proprietarului, tatăl său, domnul Emil Brătescu, profesor de limba şi literatură română primea la dans prieteni scriitori şi poeţi ai vremurilor ( printre care Ioan Groşan, Ioan Buduca, Radu Ţeposu, Cornel Nistorescu, Otilia Ţeposu etc ). Aici erau organizate până după miez de noapte discuţii, critici şi analize literare, sociale, politice şi culturale, udate cu vinuri alese. Casa domnului Brătescu a devenit un loc etern, rămas în mintea tuturor "Conacul lu' Brătescu". Astăzi noua construcţie duce mai departe povestea.

După ce a fost dată linia arhitecturală a clădirii, proprietarii conacului s-au gândit ca fiecare cameră să fie diferită.

Conform domnului Radu Brătescu, a fost mai greu să găsească atmosfera pentru piesele de mobilier pe care îl aveau deja achiziţionat de la pieţe de antichităţi.

Creşterea numărului de turişti a fost încă de la început mare, diferită faţă de aşteptările proprietarilor, după cum ne-au mărturisit aceştia.

"În prezent, avem un procent de ocupare de 70%, cam 300 de turişti pe lună", ne-a mai precizat Radu Brătescu.

Dintre oaspeţii conacului în jur de 50% sunt autohtoni şi 50% străini, iar vara românii depăşesc procentul.

În opinia domnului Radu Brătescu, turiştii români sunt orientaţi deja spre experienţe diferite, spre un alt fel de turism, spre atmosfere variate.

Proprietarul conacului ne-a mai precizat: "Turiştii care revin la noi nu vor să stea în aceeaşi cameră, vor să încerce mai multe, să vadă dacă şi altă cameră le oferă ceva diferit ca experienţă. De la asta am plecat cu gândul când am creat camerele, nu am vrut doar design diferit, ci atmosfere diferite. Să te simţi altfel în fiecare cameră şi totuşi să meargă pe aceeaşi linie".

Când vine vorba de turiştii străini, Radu Brătescu apreciază că aceştia nu aleg neapărat o noapte la conac, întrucât ei nu ştiu ce înseamnă neapărat conac, pentru că termenul îşi pierde sensul în altă limbă.

"Pentru turiştii străini contează mai mult partea de recenzii şi felul în care arată camerele. Nu cred că pentru ei înseamnă ce înseamnă pentru noi conac", susţine proprietarul conacului.

Principalul obiectiv din zonă este Castelul Bran, conacul se află la 500 de metri de acesta.

"În afară de Castelul Bran zona nu prea are ce să le ofere turiştilor, doar aer curat şi munte", ne-a declarat Radu Brătescu.

Potrivit domniei sale, din păcate, nu s-a lucrat la partea aceasta, abia acum o asociaţie din zonă încearcă să unească mai mulţi hotelieri pentru a încerca să ridice zona.

În rest, turiştii au anumite beneficii într-un circuit închis, doar pentru proprii clienţi.

Radu Brătescu ne-a mai precizat: "Nu te ajută nici cei din jur, preferă, de exemplu, să stea cu terenurile de tenis goale şi pe tine să te ţină cu racheta în mână şi să nu poţi să joci pentru că ei nu închiriază teren de tenis. Încercăm să facem şi noi ceva, dar nu putem singuri".

În prezent, proprietarul conacului nu ştie exact ce ar putea ridica zona, dar, în opinia sa, ar fi bine să se facă ceva la comun, de o amploare mai mare, pentru că altfel un om singur nu ştie cât poate.

Pe lângă natură, evenimentele din zonă sunt cele care atrag turiştii în zonă. Concertele de la castel, petrecerile de Halloween, răvăşitul oilor aduc mulţi vizitatori, astfel încât zona nu duce lipsă.

Tariful mediu pentru o noapte de cazare în una din camerele Conacului Brătescu este în jur de 290 lei, camera dublă cu mic dejun.

Conacul dispune de opt camere duble şi un apartament în care se pot caza până la 4 persoane.

Proprietarii au în plan organizarea de evenimente proprii: "Ne-am gândit să facem degustări de vin, avem o gamă mai mare şi punctă pe această parte, 95% din sortimentele de vin pe care le avem fiind din ţara noastră".

De asemenea, se gândesc ca pe viitor, pe partea de exterior, să construiască ceva pentru a le oferi turiştilor posibilitatea de activitate, au în plan construirea unei piscine sau a unui teren de tenis.

În opinia domnului Radu Brătescu, turismul din zonă este în creştere, dar datorită hotelierilor mai mult decât autorităţilor. Oamenii s-au mai cizelat, nu îşi mai construiesc o casă în curte cum făceau înainte, acum apelează la designeri şi arhitecţi ceea ce nu prea se întâmpla înainte în zonă.

"Cred că va fi creştere pe partea de turism şi o scădere a turismului cu cheile în stradă. Oamenii nu mai vor asta, competiţia este alta", a afirmat Radu Brătescu.

Conacul nu oferă pachete speciale decât în anumite perioade ca Paşte, Crăciun, Revelion şi Halloween. În rest turiştii beneficiaţă de cazare şi mic dejun, dar potrivit proprietarului se poate face rost de orice îşi doreşte turistul - plimbări, drumeţii, intrări la castel.

Proprietarii conacului consideră că o cameră confortabilă cu un mic dejun excelent, un zâmbet prietenos şi povestea unui conac autentic sunt cheia unui sejur perfect.

Opinia cititorului: 1
1.   Interesant, dar...
mesaj trimis de Florin în data de 19.06.2017, 16:22

Se putea renunța la exprimările bombastice si dezacordurile gramaticale...

"Conform domnului Radu Brătescu, a fost mai greu să găsească atmosfera pentru piesele de mobilier pe care îl aveau deja achiziţionat de la pieţe de antichități."

Dacă nu avea "atmosfera" pentru piesele de mobilier pe care îl aveau (sic. :-), putea încerca cu... stratosfera ! :-) 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Huawei a lansat în ţara noastră noua serie Mate
24 nov. G.F.


MINISTERUL ECONOMIEI:"Potenţialul de resurse uranifere, în care s-a investit până în prezent, a atins circa 30%"
24 nov. Andreea Cuzub


"Superbet" a intrat pe piaţa pariurilor sportive din Polonia
24 nov. Andrei Stan


PAYU ROMÂNIA: Tranzacţiile online au crescut de Black Friday cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
24 nov. Andreea Cuzub


STUDIU, LA COMANDA ASOCIAŢIEI ROMÂNE A MAGAZINELOR ONLINE:"Peste o treime din produsele vândute offline sunt mai scumpe decât cele online"
24 nov. A.I.


Engie a vândut o termocentrală pe bază de cărbune din Australia
24 nov.


Braşovenii de la Libris.ro investesc 3 milioane de euro într-un nou depozit de carte
24 nov. OVIDIU VRÂNCEANU


Conducerea Airbus, audiată în cadrul investigaţiilor legate de vânzarea unor sateliţi către Kazahstan
24 nov. A.S.


BOGDAN PANDELICĂ:"ANPC a primit câteva sute de plângeri cu privire la promoţiile de Black Friday"
24 nov. F.A.


Consiliul Concurenţei derulează investigaţii în energie şi pe piaţa lemnului1
24 nov. RAMONA RADU

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.