Relaţiile economice dintre Grecia şi România, în creştere

13 iun. Macroeconomie
ADELINA TOADER
Relaţiile economice dintre Grecia şi România, în creştere

Companiile greceşti au investit peste 4 miliarde de euro în ţara noastră 

Grecia rămâne o destinaţie de vară pentru mai mult de 1 milion de turişti români

Grecia şi România au relaţii de prietenie, legături istorice şi culturale de lungă durată, precum şi relaţii politice şi economice bilaterale puternice, a declarat domnul Ioannis Markos, Ministrul Plenipotenţial pentru Afaceri Economice şi Comerciale în cadrul Ambasadei Greciei la Bucureşti, în cadrul conferinţei de deschidere a Festivalului Grecesc.

Konstantina Nikolakou, viceguvernatorul regiunii Peloponeze, a declarat: "Grecia este o ţară care încearcă din răsputeri să se menţină, să se ţină pe picioare şi mă onorează să o reprezint. Este foarte important pentru o ţară să facă un efort de dezvoltare de acest gen".

Potrivit datelor prezentate de oficiali, companiile greceşti au investit peste 4 miliarde de euro în România şi îşi continuă extinderea activităţii în ţară, în sectoare cheie precum telecomunicaţii, infrastructură, bancar, industria alimentară şi a băuturilor şi materialelor de construcţii, creând astfel 25.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit datelor Elstat, comerţul bilateral a crescut în anul 2016 cu 4,8% şi există multe oportunităţi pentru dezvoltarea acestuia în continuare.

În 2016, valoarea exporturilor din Grecia în ţara noastră a ajuns la 765,30 milioane euro, iar importurile în Grecia din România au fost de 766,85 milioane euro. Principalele produse care ajung pe piaţa românească din Grecia sunt fructe - măsline, portocale, căpşuni, cabluri de cupru, jucării, produse din aluminiu, plastic, cauciuc, bare de fier, îngrăşăminte, maşinării, echipamente electrice.

Grecii importă de la noi, în principal, combustibili, metale, maşinării şi aparate, brănzeturi, porumb, grâu, carne, tutun.

Turismul rămâne un alt factor semnificativ de intensificare a cooperării bilaterale în multe domenii, potrivit oficialilor. Grecia rămâne o destinaţie de vară pentru mai mult de 1 milion de turişti români. În cursul anului 2016 a avut loc o creştere importantă, de 46%, în transportul aerian din România către Grecia, conform datelor oficiale.

Potrivit doamnei Konstantina Nikolakou, viceguvernatorul regiunii Peloponeze, efortul mare pe care îl face Grecia are ca centru regiunea Peloponezului - insulă care a avut un prim rol în orice moment al istoriei Greciei.

Viceguvernatorul regiunii ne-a precizat că în Peloponez se află prima capitală a statului modern grec - Nafplio, unde a fost întocmită şi votată prima constituţie a Greciei libere şi a şi funcţionat primul parlament al Greciei moderne. În această regiune se află Olympia şi aici încep jocurile olimpice. Tot în această regiune se află şi Sparta care este un punct de referinţă atunci când vorbim despre vitejie şi despre valori. Regiunea are foarte mulţi km de plajă şi poate oferi toate tipurile de turism - de la luxury, până la turism sportiv şi sporturi extreme. Peloponezul dispune de foarte multe puncte arheologice.

"Marea noastră armă este cultura, civilizaţia şi istoria noastră", a afirmat viceguvernatorul regiunii.

Domnia sa a mai adăugat că speră ca de anul viitor să fie introduse şi curse aeriene directe Bucureşti - Kalamata.

Konstantina Nikolakou a subliniat faptul că este important ca statele care sunt din Balcani, dar şi din Europa în general să fie solidare unul faţă de celălalt: "Trebuie să înţelegem odată şi pentru totdeauna că ţările din Balcani, atunci când sunt unite, au o putere foarte mare şi să luptăm împreună ca Europa să devină într-adevăr o regiune care se ocupă de poporul său, de prosperitatea acestuia şi o regiune în care să prospere şi pacea".

Totodată, Konstantina Nikolakou consideră că între poporul român şi cel grecesc există foarte multe valori comune, dar mai ales crezuri comune în aceleaşi idealuri şi valori.

Domnia sa a adăugat: "Poate Germania este o putere financiară mare, dar Grecia rămâne regiunea din care a provenit democraţia, cultura, idealurile şi civilizaţia în general. Noi grecii credem într-adevăr că trebuie ca toate popoarele să facă acest efort în comun şi vreau în acest efort pe care îl face ţara noastră să fie alături de ea şi România".

"Greek Festival", menit să evidenţieze gastronomia, cultura şi tradiţiile Peloponezului, se desfăşoară între 12-18 iunie şi este găzduit de hotelul Pullman.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Agriculturii va oferi ajutoare naţionale tranzitorii de 527,2 milioane lei
25 nov. Victor Lupu


MINISTRUL MUNCII:"România se confruntă cu un mare deficit de forţă de muncă"
25 nov. G.F.


Iohannis: "Aştept un buget echilibrat, sustenabil şi care poate fi pus în practică"
24 nov. Andrei Stan


MIHAI TUDOSE: "Legea pensiilor este în lucru; e cea mai grea lege pe care o poate avea România"1
24 nov. Andrei Stan


Mihai Tudose: "Legea salarizării va aduce nişte reglaje"
24 nov. Andrei Stan


Tudose: "Anul viitor România ar putea înregistra o creştere economică mai mare de 6%"
24 nov. Andrei Stan


PRIM-VICEGUVERNATORUL BNR FLORIN GEORGESCU:"Disfuncţiile economiei - cauzate de asimetria dintre libertate şi răspundere"3
24 nov. E.O.


Finanţele au respins, ieri, toate ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de stat de 500 de milioane de lei
24 nov.


CIPRIAN PAHONŢU (RNP):"Angajaţii Romsilva nu vor pierde bani din salariu, după transferul contribuţiilor sociale"
23 nov. G.F.


CDR:Mediul de afaceri are nevoie ca regimul fiscal să fie predictibil
23 nov. G.F.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.