Peste 10% dintre adolescenţii din lume sunt fumători

19 iun. 09:28 Miscellanea
Mina Irina
Peste 10% dintre adolescenţii din lume sunt fumători

Aproximativ 11% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani din lume consumă produse pe bază de tutun, relatează Reuters citând un sondaj realizat la nivel global.

Consumul de tutun este principala cauză la nivel mondial de mortalitate evitabilă şi de boli grave, fiind responsabil de moartea a circa 6 milioane de persoane anual, notează oamenii de ştiinţă în cadrul unui raport al Centrului american de prevenire şi control al bolilor (CDC).

Majoritatea fumătorilor deprind acest obicei în perioada adolescenţei, se adaugă în raportul privind consumul de tutun în rândul tinerilor.

Pentru studiul actual, oamenii de ştiinţă au examinat date din cadrul mai multor sondaje efectuate printre adolescenţi din 61 de ţări, realizate între anii 2012 şi 2015. S-a constatat că jumătate dintre state aveau o rată a fumătorilor de cel puţin 15% în rândul băieţilor şi de cel puţin 8% în cel al fetelor.

Autorul principal al cercetării, Rene Arrazola de la Biroul pentru Fumat şi Sănătate din cadrul CDC, a declarat: "S-a dovedit că fumatul afectează aproape fiecare organ din corp, iar ştiinţa demonstrează că majoritatea fumătorilor adulţi au început să fumeze în timpul adolescenţei".

Arrazola a completat: "Tinerii care încep să fumeze la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţa de nicotină în comparaţie cu cei care fac acest lucru mai târziu în viaţă".

Omul de ştiinţă a mai spus: "Prin urmare, eforturile de a preveni consumul de tutun în rândul tinerilor sunt deosebit de importante pentru a evita apariţia a încă o generaţie de adulţi fumători şi care se confruntă cu boala şi mortalitatea cauzate de acest obicei".

În rândul ţărilor cuprinse în studiu, cea mai scăzută răspândire a fumatului în rândul adolescenţilor (1,7%) a fost constatată în Sri Lanka, iar cea mai ridicată (35%) a fost în Timorul de Est.

În cazul băieţilor, cea mai scăzută răspândire a acestui obicei a fost de 2,9% în Tadjikistan, iar cea mai ridicată, de 61,4%, în Timorul de Est.

În rândul fetelor, rata cea mai mică a fumătoarelor, de 1,6%, a fost constatată în Tadjikistan, iar cea mai ridicată, de 29%, în Bulgaria.

În majoritatea statelor, cel puţin jumătate dintre consumatorii de tutun au declarat că intenţionau să se lase de acest obicei. Proporţia elevilor fumători care au declarat că doreau să renunţe la fumat a variat de la 32% în Uruguay la 90% în Filipine, conform sursei citate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Vişinescu cere întreruperea pedepsei
18 aug. A.I.


Atacul de la Barcelona s-a soldat cu 13 morţi şi 80 de răniţi
17 aug.


UPDATEO mamă însărcinată şi cei trei copii ai săi au murit loviţi de un tren care circula pe magistrala 800
17 aug. A.I.


UPDATEMinisterul Sănătăţii a finalizat achiziţia vaccinului pneumococic1
17 aug. ANDREI STAN


ANOFM:Un număr de 901 locuri de muncă, vacante în Spaţiul Economic European
16 aug. A.C.


Încep noi lucrări de modernizare a instalaţiilor de taxare în alte patru staţii de metrou
16 aug. A.C.


Poliţiştii au aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în perioada minivacanţei de Sfânta Maria
15 aug. A.C.


Dosare penale după ce trei copii s-au rănit în instalaţiile unui parc de distracţii din Giurgiu
15 aug. A.C.


KLAUS IOHANNIS: "Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune"
15 aug. A.C.


UPDATEMedic de la Maternitatea Giuleşti, oprit în trafic şi bruscat de poliţişti3
14 aug. S.A.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.