INS: Tendinţă de creştere a activităţii în toate sectoarele economice

30 mai. Macroeconomie
R.R.

Tendinţele în evoluţia activităţii economice, din perioada mai - iulie 2017, sunt marcate de creştere, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, în toate sectoarele economice se remarcă o tendinţă de creştere a activităţii, iar numărul salariaţilor din construcţii, precum şi al celor din sectoarele serviciilor şi al comerţului cu amănuntul va creşte moderat. De asemenea, INS remarcă o stabilitate a preţurilor în servicii.

"Managerii companiilor care activează în industria prelucrătoare de la noi din ţară, preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei: +18% sold conjunctural (soldul conjuctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic)", conform INS, care arată că, totodată, managerii de companii preconizează o tendinţă de creştere accentuată şi pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +56%).

De asemenea, pentru preţurile produselor industriale este prognozată o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%), iar referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pentru totalul industriei prelucrătoare.

În sectorul construcţiilor, potrivit estimărilor din luna mai 2017, în următoarele trei luni va fi înregistrată o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +33%), iar managerii estimează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Potrivit INS, preţurile lucrărilor de construcţii sunt aşteptate să aibă o creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +33%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, un curs pozitiv (sold conjunctural +19%).

Totodată, angajatorii din acest sector prognozează, tot pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), iar, pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +12%), se mai specifică în comunicat.

Conform estimărilor din luna mai 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, la rândul său, o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +24%), în sectorul de servicii fiind estimată o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, din sectorul serviciilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), mai arată comunicatul INS.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ONS: Creşterea economiei britanice a încetinit semnificativ în primul semestru
27 iul. A.V.


PRINTR-UN DOCUMENT ADRESAT AVOCATULUI POPORULUIPNL cere sesizarea Curţii Constituţionale faţă de taxarea suplimentară a contractelor part-time
27 iul. F.A.


OPINIISupradimensionata "tragedie demografică" şi pensiile private
27 iul. CRISTIAN DOGARU


ÎN URMĂTOARELE 12 LUNICFA estimează o depreciere a monedei naţionale până la 4,6 lei/euro1
26 iul. A.P.


MIHAI TUDOSE:"Execuţia bugetară la şase luni nu arată foarte bine, este un blocaj imens"
26 iul. F.A., S.A.


UPDATEMFP: Execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, în primul semestru1
25 iul. Andrei Stan


ÎN URMĂTOARELE DOUĂSPREZECE LUNI,Analiştii financiari ai CFA România estimează o depreciere a monedei naţionale
25 iul. Mina Irina


LA UN RANDAMENT DE 0,79% PE ANMinisterul Finanţelor a atras, ieri, un miliard de lei de la bănci
25 iul.


LUDOVIC ORBAN:"Vom sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului despre ordonanţa privind CAS şi CASS"
23 iul. Stelian Bădescu


MINISTERUL FINANŢELOR:România se încadrează în ţinta de deficit bugetar în 2017
22 iul. Mina Irina

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.