AUTORITĂŢILE DIN GRECIA:

Creditorii au obligaţia "morală, politică şi legală" să-şi îndeplinească promisiunile

24 mai. 2017 Jurnal de criză

Grecia a anunţat, ieri, că a realizat reformele promise, iar creditorii străini au obligaţia "morală, politică şi legală" să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de de Atena, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

După şapte ore de negocieri, miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional privind o restructurare a datoriei Greciei şi nici nu au eliberat o nouă tranşă de împrumut pentru autorităţile de la Atena, dar susţin că au făcut progrese şi speră să ajungă la un acord în iunie.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanţe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Pentru a obţine aceşti bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor şi manifestaţiilor de protest.

"Grecia şi-a îndeplinit obligaţiile. Acum e rândul partenerilor şi creditorilor noştri, care au obligaţia morală, politică şi legală să şi le îndeplinească pe ale lor", a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, Dimitris Tzanakopoulos.

Înainte de eliberarea unor noi tranşe de împrumut, Grecia trebuie să implementeze un număr de aproximativ 140 de acţiuni convenite anterior. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a apreciat că părţile au făcut progrese pentru ca deblocarea unei noi tranşe să aibă loc "înaintea verii".

Celălalt motiv pentru care luni nu a fost eliberată o nouă tranşă de împrumut pentru Grecia a fost lipsa unui acord între zona euro şi FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistenţă. La rândul său, FMI subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obţine mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuşi să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum şi insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018.

Dar Tzanakopoulos susţine că eliberarea de noi fonduri şi problema participării FMI la program nu sunt conectate.

"Principala diferenţă între poziţia FMI şi cea a Germaniei ale legătură cu estimările de creştere şi excedentul bugetar primar după 2023", a explicat Tzanakopoulos, adăugând că Grecia îşi va îndrepta toate eforturile spre găsirea unei soluţii privind reducerea poverii datoriei pe termen mediu.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Nouă bănci majore, acuzate în SUA că au manipulat dobânda CDOR
19 ian. A.V.


S&P: "Băncile din Italia vor continua să se însănătoşească în 2018"
18 ian. A.V.


CURTEA EUROPEANĂ A AUDITORILOR AVERTIZEAZĂ:BCE are deficienţe în supravegherea băncilor aflate în criză
17 ian. A.V.


Deutsche Bank: "Industria bancară trebuie să se consolideze"1
16 ian. A.V.


Surse: Premierul britanic, îndemnat de Barclays să reducă taxele după Brexit
15 ian. A.V.


Premierul Japoniei, Shinzo Abe vine în România2
12 ian. V.D


DIN CAUZA RISCURILORBăncile britanice au redus creditarea de consum
12 ian. V.R.


BCE a redus din nou fondurile de urgenţă destinate băncilor elene
11 ian. V.R.


ÎN URMA DEPRECIERII FRANCULUIBanca Elveţiei aşteaptă un profit record pentru 2017
10 ian. A.V.


Lira - stabilă, volatilitatea monedei atinge cel mai redus nivel din ultimii trei ani
09 ian. V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.