Un gazoduct Norvegia-Polonia - posibil doar dacă există cerere pentru minim 75% din capacitatea sa

19 iun. Internaţional
A.P.

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea de gaze naturale pe care o poate transporta, a declarat, vineri, unul dintre partenerii din acest proiect, informează Agerpres, citând Reuters.

Polonia, ţară care consumă aproximativ 16 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, vrea să construiască o conductă cu o capacitate de 10 miliarde metri cubi pe an până în Norvegia şi să îşi reducă dependenţa de gazul natural rusesc. Dacă acest proiect va fi demarat, atunci primele livrări prin noua conductă ar putea avea loc în 2022.

Pentru a putea fi demarat, noul gazoduct trebuie să primească oferte pentru contracte de livrare pe termen lung pentru 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau 75% din capacitatea conductei, a declarat Soeren Juel Hansen, consultant şef la operatorul danez Energinet, adăugând că majoritatea ofertelor va trebui să acopere contracte pe 15 ani.

În data de 6 iunie, Polonia şi Danemarca, principalii parteneri în acest proiect, au demarat aşa-numita procedură Open Season, care constă în două faze de licitaţie pentru rezervarea capacităţii gazoductului. Prima fază de licitaţie se încheie la 25 iulie.

Grupul polonez de stat PGNiG, care anterior a anunţat că va rezerva cea mai mare parte din capacitatea gazoductului, urmează să depună oferte în următoarele şase săptămâni.

Pe lângă Polonia, gazoductul ar putea aproviziona Ucraina şi alte state, prin infrastructura terestră de transport din Polonia. Costurile, estimate la două miliarde de euro, includ şi sumele necesare pentru extinderea capacităţii de transport a reţelei din Polonia.

"Actualele extinderi planificate pentru sistemul polonez sunt suficiente pentru a permite exporturile spre Ucraina", a spus Hansen, adăugând că Germania, Suedia şi Danemarca ar putea să primească şi ele gaze naturale de la acest gazoduct.

În acelaşi timp, rupul rus Gazprom a livrat Poloniei o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2016 şi are un contract de furnizare care expiră în 2022.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

UPDATEIndicele Dow Jones a trecut pragul de 23.000 de puncte
17 oct. Andrei Stan


REUTERS:"Echilibrul bugetar al Cehiei, pus în pericol de promisiunile favoritului la alegerile legislative"
17 oct. G.F.


Bursele asiatice au închis în creştere
17 oct. Mina Irina


Înscrierile pentru Loteria Vizelor, reluate după ce procedura a fost blocată
17 oct. GEORGE FORCOŞ


O scurgere de petrol din Golful Mexic, posibil să fie cea mai mare din SUA de la explozia din 2010
17 oct.


Bursele europene au deschis în creştere
17 oct. Mina Irina


O jurnalistă de investigaţii din Malta, ucisă în explozia unei bombe
17 oct. Mina Irina


Atenţionare de călătorie transmisă de MAE privind incendiile de vegetaţie din Spania
17 oct. Mina Irina


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Indicii asiatici erau în urcare
17 oct. Mina Irina


Wall Street a închis în urcare
17 oct. Mina Irina

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.