ÎN CIUDA INCERTITUDINII ACORDULUI CU FMI

Leul, tot mai puternic

30 iun. 2014 Bănci-Asigurări
VALENTIN BUSUIOC
Leul, tot mai puternic

Leul s-a aflat pe o tendinţă ascendentă în raport cu euro, în ultima lună, deşi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la jumătatea lui iunie, că a amânat pentru noiembrie evaluarea acordului încheiat cu ţara noastră.

Euro a coborât sub pragul de 4,4 lei, la sfârşitul lunii mai, de atunci depăşind acest nivel în doar trei zile (4,17 şi 18 iunie). Chiar şi atunci, variaţia a fost modestă.

În penultima şedinţă de tranzacţionare pe piaţa interbancară de săptămâna trecută, moneda europeană a mai coborât o treaptă, situându-se sub 4,39 lei.

Vineri, cursul de schimb a fost de 4,3888 lei pentru un euro.

Vlad Muscalu, senior economist la ING, ne-a declarat că, în cursul zilei de vineri, euro a crescut pe piaţa interbancară, de la 4,3790 lei până la 4,3860 lei, domnia sa aşteptându-se ca, până la finalul şedinţei, valuta europeană să atingă nivelul de 4,3905 lei.

Domnul Muscalu a opinat că euro este mai probabil să coboare până la valoarea de 4,35 lei, decât să urce către nivelul de 4,45 lei, această evoluţie potrivindu-se tiparului început în luna februarie, de apreciere treptată a monedei naţionale faţă de cea europeană. Economistul susţine că parcursul se datorează, în principal, frecventelor intervenţii ale BNR (care îşi urmăreşte mandatul de stabilitate financiară şi a preţurilor, precum şi creşterea rezervelor valutare) şi mai puţin contextului electoral, al creşterilor salariale anunţate de Guvern pentru anumite categorii socio-profesionale.

Totuşi, recenta depreciere a euro în raport cu leul poate fi un lucru temporar, a mai afirmat Vlad Muscalu, dând ca exemplu, în acest sens, fluctuaţiile din luna mai ale valutei în raport cu moneda naţională.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Euro s-a apreciat la 4,8127 lei
28 feb. C.B.


ROBOR la trei luni a scăzut la 2,93%
28 feb. D.B.


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,8068 lei
28 feb. Cristiana Bănică


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 2,62%
28 feb. Cristiana Bănică


180 MILIARDE DOLARIFondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut câştiguri record în 2019
28 feb.


BCE, foarte îngrijorată de extinderea epidemiei de coronavirus
28 feb.


ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2018Banca Transilvania şi-a crescut profitul net la 1,62 miliarde lei
28 feb. E.O.


Ne-am împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative
28 feb.


Creşterea pensiilor cu peste 10% decât cea a salariilor adânceşte deficitul6
27 feb. D.B.


Euro s-a depreciat la 4,8068 lei
27 feb. B.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.