Dan Voiculescu poate fi liberat condiţionat, a decis instanţa

08 iun. 17:40 Strategia Naţională Anticorupţie
Andrei Stan
Dan Voiculescu (Sursa foto: captură Youtube)
Dan Voiculescu (Sursa foto: captură Youtube)

Hotărârea nu este definitivă 

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), poate fi liberat condiţionat, au decis astăzi magistraţii Judecătoriei Sector 5, anunţă News.ro. Hotărârea instanţei nu este definitivă.

Decizia magistraţilor Judecătoriei Sector 5 Bucureşti este: "În temeiul art. 587 C. proc.pen, cu aplicarea art. 5 C.pen. cu ref. la art.59 şi art.60 al.2 din vechiul C.pen., admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul Bucureşti secţia I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenţia petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. În temeiul art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia".

Decizia poate fi contestată în trei zile de la comunicare la Tribunalul Bucureşti.

La şedinţa de judecată din această dimineaţă, avocatul acestuia a susţinut, la Judecătoria Sector 5, că a mai existat o decizie definitivă a unei instanţe, care a spus în ianuarie că omul de afaceri poate fi liberat condiţionat după şase luni, şi nu în octombrie 2017, aşa cum au susţinut procurorul DNA şi Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Rahova.

Avocatul a mai susţinut că Dan Voiculescu a arătat "stăruinţă în muncă" în penitenciar şi că omul de afaceri "nu trebuie îndreptat, pentru că are o educaţie solidă", în timp ce procurorul DNA a spus că Voiculescu a avut doar 57 de zile câştigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câştigate prin elaborarea de lucrări ştiinţifice pentru care nu există nicio dovadă că au fost redactate în penitenciar, precizează sursa citată.

Dan Voiculescu a depus în instanţă o cerere de judecare în lipsă şi un memoriu în care explică această cerere.

Avocatul lui Voiculescu a mai arătat, potrivit agenţiei citate: "Voiculescu nu a fost pedepsit disciplinar şi a arătat stăruinţă în muncă. 1021 de zile sunt prea puţine ca executate, spune Comisia. Dar este dreptul domnului Voiculescu la liberare condiţionată. Procesul verbal al Comisiei nu prezintă relevanţă. Dan Voiculescu a făcut fracţia de o treime şi a depăşit-o cu 8 luni, aici s-au adunat zilele câştigate din muncă şi cele câştigate prin scrierea celor 11 lucrări ştiinţifice. Am depus acte privind starea de sănătate a lui Voiculescu. Are dreptul la liberare condiţionată. El nu trebuie îndreptat, pentru că are o educaţie solidă".

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererii de liberare pe motiv că, dacă nu s-ar ţine cont de cele 11 lucrări ştiinţifice scrise de Voiculescu în închisoare, nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedepasa executată. Procurorul a arătat, citat de News.ro: "Condamnatul a avut doar 57 de zile câştigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câştigate prin elaborarea de lucrări ştiinţifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscriele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carenţelor legislative. Executarea doar a o pătrime din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat. Concluziile Comisiei din penitenciar sunt de respingere în unanimitate. Abia în octombrie 2017 a recomandat Comisia un noul termen de cerere".

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că "scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul "ICA", în care au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi nouă luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, unsprezece cărţi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Toader: "DIICOT a fost sesizată cu fapte legate de arhiva SIPA"
20 oct. A.S.


Poliţist din Giurgiu, prins în flagrant când primea 3.000 de lei mită, plasat în arest la domiciliu
19 oct. Mina Irina


Percheziţii DGA la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi
19 oct. A.C.


ROMICĂ PĂRPĂLEA, LA DNA:"Am depus plângeri penale atât împotriva lui Liviu Dragnea, cât şi împotriva lui Carmen Dan"
19 oct. A.C.


Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală
18 oct. A.C.


UPDATEDorin Cocoş, audiat la DNA1
18 oct. A.C.


KOVESI, DISCURS LA BRUXELLES:"Acţiunile noastre pot avea efect durabil dacă sunt dublate de acţiuni preventive"8
18 oct. ANDREI STAN


KOVESI, DISCURS LA BRUXELLES:"Acţiunile noastre pot avea efect durabil dacă sunt dublate de acţiuni preventive"
17 oct. ANDREI STAN


Procurorii DIICOT au deschis dosar penal pentru constituire de grup infracţional organizat în proiectul RO-NET
17 oct. M.I.


Primarul municipiului Tulcea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
16 oct. GEORGE FORCOŞ

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.